Tarantino, Maradona, Bídníci z předměstí. Česká kina uvedou 17 filmů z Cannes

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
27. 5. 2019 15:48
Skoro dvě desítky filmů z právě skončeného festivalu v Cannes zamíří do českých kin. Bude mezi nimi i pět oceněných děl včetně vítěze, snímku o sociální nerovnosti v Jižní Koreji. Češi dále uvidí novinky režisérů Quentina Tarantina, Jima Jarmusche, bratří Dardenneů, Kena Loache nebo drama, které si slíbil pustit francouzský prezident Emmanuel Macron.
Foto: Festival de Cannes

Portrét mladé dívky v plamenech

Režie: Céline Sciamma, česká distribuce Artcam

Až extaticky chválené dílo francouzské režisérky Céline Sciammaové patřilo koncem festivalu k nečekaným favoritům. Nakonec za tento dobový lesbický milostný příběh z 18. století autorka obdržela cenu pro scénář. Do českých kin dílo uvede distribuční společnost Artcam.

"Jestli od filmů v Cannes něco očekáváme, je to kombinace emocí a nových autorských pohledů," vysvětlil Hospodářským novinám Aleš Stuchlý z Artcamu. "Céline Sciammaová si zvolila konvenční rámec historické romance o nepřípustné lásce, ale naplnila ho tahy tak jemnými, přesnými a aktuálními, že nám to vyrazilo dech," dodává.

Film vypráví o malířce, jež má vytvořit svatební portrét mladé aristokratky. Ta má však obavy ze sňatku s mužem, kterého předtím neviděla. Malířce proto nejprve odmítne pózovat. Později se však obě ženy spřátelí.

"Je to velmi současný, moderní příběh, který se ptá po tom, jaké jsme jako ženy umělkyně, jak se učíme samy sobě důvěřovat, naslouchat si, zajímat se," říká herečka Noémie Merlantová, která ve snímku účinkuje po boku Adèle Haenelové.

 

Právě se děje

Další zprávy