Superhrdinové podruhé. Snyder uvede dvakrát tak dlouhou Ligu spravedlnosti

Kultura Kultura
29. 1. 2021 20:51
Jeden z nejočekávanějších superhrdinských filmů roku, přestříhaná Liga spravedlnosti v režii Zacka Snydera, bude mít premiéru ve čtvrtek 18. března na stanici HBO Max. "Současně bude uvedena na všech teritoriích, kde HBO vysílá, včetně HBO GO v Čechách a na Slovensku," potvrzuje Pavla Brožková ze zdejšího zastoupení firmy.
Ligu spravedlnosti Zacka Snydera uvede také české HBO 18. března. | Video: HBO

Ligu spravedlnosti Snyder původně natočil již před čtyřmi roky. Z projektu však musel předčasně odstoupit po smrti své dcery, projekt tak po něm dokončil Joss Whedon. Ten dopsal scénář, dotočil mnohé scény, jiné vynechal a obstaral postprodukci.

S rozpočtem přes 300 milionů dolarů se Liga spravedlnosti stala jedním z nejdražších filmů všech dob, přesto celosvětově utržila jen 657 milionů dolarů, což bylo vzhledem k dodatečným nákladům na reklamní kampaň zklamání, napsal web Deadline.com.

Plakát k Lize spravedlnosti Zacka Snydera.
Plakát k Lize spravedlnosti Zacka Snydera. | Foto: HBO

Teď se čtyřiapadesátiletý Snyder, známý jako autor filmů 300: Bitva u Thermopyl, Muž z oceli nebo Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti, k projektu vrátil. Pod názvem Liga spravedlnosti Zacka Snydera jej chce představit tak, jak si ho představoval před tím, než rozdělanou práci opustil.

Po premiéře původní Ligy spravedlnosti fanoušci vyčítali nastoupivšímu režisérovi Whedonovi, podepsanému pod ságou Avengers, že kromě dotáček filmu propůjčil světlejší barvy, přidal na humoru a výrazně ubral na stopáži, jak si přálo studio Warner Bros. Od té doby po internetu kolovaly prosby, aby Snyder projekt dokončil. Pod hashtagem #ReleaseTheSnyderCut se k nim přidali i herci Ben Affleck, Gal Gadotová a Jason Momoa, kteří ve snímku účinkují.

Navrácení filmu do původní podoby a doplňující produkce vyšly na zhruba 70 milionů dolarů, celkově se tak rozpočet projektu dostane na 370 milionů. Nová verze Ligy spravedlnosti bude mít čtyři hodiny, zatímco ta Whedonova z roku 2017 zabírala 120 minut. Dosud přitom byla ve hře možnost, že snímek bude uveden ve čtyřech hodinových částech, píše server IGN.com.

Podle něj Snyder zorganizoval zhruba pět minut dotáček a především použil původní scény, které skončily ve střižně. Z verze svého nástupce Whedona nevyužije nic.

V Lize spravedlnosti se setkávají Bruce Wayne neboli Batman v podání Bena Afflecka se Supermanem hraným Henrym Cavillem a Wonder Woman ztvárněnou Gal Gadotovou. Společně chtějí sestavit tým superhrdinů, který zachrání svět před blížící se katastrofou. Sjednocení však brání fakt, že každý z hrdinů bojuje s tím, aby za sebou nechal minulost.

Ve snímku se dále objevují náladový Aquaman hraný Jasonem Momoou, depresivní Cyborg v podání Raye Fishera nebo Ezra Miller v roli superrychlého mladého Flashe. "Doufají, že na záchranu planety před zloduchy, jakými jsou Steppenwolf, DeSaad a Darkseid, a jejich strašlivými úmysly ještě není příliš pozdě," stojí v anotaci.

"Film bohužel až příliš často ulpívá u banálních debat a později zase neobratně rozvíjí romantickou linku. Z postav se stávají sochy či nesvéprávní předškoláci," zhodnotil původní verzi z roku 2017 v Hospodářských novinách kritik Tomáš Stejskal. Podle něj se Liga spravedlnosti ve Whedonově režii příliš rozkročila ve snaze nabídnout každému něco - romantiku ženskému publiku, ponurost a depresi příznivcům temných komiksů a rozvernost fanouškům komiksů stylu Spider-Mana či Iron Mana.

 

Právě se děje

Další zprávy