Sundance: Jaké je být cizincem v USA

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 1. 2006 14:00
Park City - Nejvyšší ocenění si z festivalu v Sundance odnesly snímky s tematikou imigrace a imigrantů.

Cenu za nejlepší hraný film i cenu diváků si odnesl film Quinceanera o mexické dívce žijící v Americe, která se chystá tradičně oslavit 15. narozeniny a vstoupit do světa dospělých.

Cenu pro nejlepší dokument pak porota přisoudila snímku God Grew Tired of Us (Už jsme Boha unavili) o třech súdánských uprchlících ve Spojených státech.

Dalším oceněným dokumentem je Iraq in Fragments, který vyhrál celkem tři ceny. Podává obraz války v Iráku prostřednictvím výpovědí Iráčanů žijících v třech různých oblastech země.

Letošní ceny tak posbíraly snímky, které jsou výpovědí o životě v amerických národnostních komunitách či o životě zemí, které výrazně ovlivnila americká politika (válka v Iráku).

V minulých letech přitom v Sundance vítězily spíše ty filmy, které se zabývaly životem takříkajíc "americké většiny". "Myslím, že Spojené státy byly v 90. letech velmi nesnášenlivé. Nevím, jestli to začalo událostmi kolem 11. září, ale něco se každopádně změnilo," říká režisér Geoffrey Gilmore.

Od loňského roku se v Sundance udělují ceny i zahraničním snímkům. Letos tuto trofej vyhrál francouzský noir thriller 13 Tzameti; mezi dokumenty pak mexický In the Pit (V doupěti) vyprávějící o dělnících na stavbě mostu.

 

Právě se děje

Další zprávy