Začíná festival Sundance. Nezávislý?

ČTK
19. 1. 2006 11:30
New York - Uvedením snímku Friends with Money v hlavní roli s Jennifer Anistonovou začíná dnes v Park City v americkém Utahu festival Sundance.  

Na jedenáctidenním programu přehlídky, u jejíhož zrodu stál herec a režisér Robert Redford, je 120 celovečerních hraných a dokumentárních snímků a několik desítek filmů krátkometrážních. Po loňské premiéře se na festivalu představí také díla zahraničních tvůrců.

"Sundance je především o mnohotvárnosti práce. Letos se zdá ještě nezávislejší a ještě více mimo hlavní proud filmové tvorby," prohlásil Geoffrey Gilmore, ředitel největší přehlídky nezávislých filmů v USA.

Tento přídomek se ovšem stále častěji stává předmětem diskuse. Z nenápadné přehlídky pro objevování nových talentů se totiž Sundance za více než 20 let změnil v respektovaný, hollywoodskými celebritami také hojně navštěvovaný festival. Proto jeho kritici tvrdí, že už se nedokáže bránit komerci. Obhájci namítají, že že reklama, marketing a vše, co se na festival nabalilo, je mimo kontrolu pořadatelů.

Z Utahu do Varů

To nejlepší ze Sundance by se mělo každopádně objevit na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech. Základ spolupráce, která má českému publiku připomenout 25. výročí vzniku Sundance institutu, byl položen při loňské Redfordově návštěvě ve Varech.
 
Festival Sundance v utažských horách na západě USA se tradičně zaměřuje na nízkorozpočtové, společensky kritické či psychologicky laděné snímky a na dokumentární díla. To dnes ovšem neznamená, že v nich nehrají hvězdy.

Alpha Dog
Alpha Dog | Foto: movieonline

Kromě filmu Alpha Dog o rivalitě mezi mladými pouličními prodejci drog, kde vystupují zpěvák Justin Timberlake a herci Emile Hirsch, Bruce Willis či Sharon Stoneová, bude uveden například příběh God Grew Tired of Us vyprávěný Nicole Kidmanovou o trojici mladých súdánských utečenců ve Spojených státech, na němž producentsky spolupracoval herec Brad Pitt.
   
Mezi dokumenty se objeví mimo jiné snímky o soupeřích v prezidentských volbách v roce 2000 Albertu Goreovi a Ralphu Naderovi či pohled na americkou komisi určující, zda film bude mládeži přístupný.

Vítězný film a výsledky v dalších deseti soutěžních kategoriích budou vyhlášeny v sobotu 28. ledna. 

Oficiální stránky přehlídky naleznete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy