Spielbergův Lincoln bude mít premiéru v listopadu

Kultura Kultura
19. 7. 2012 11:45
Slavného prezidenta USA hraje Daniel Day-Lewis
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost DreamWorks Pictures dnes oznámila datum premiéry očekávaného životopisného dramatu Lincoln, které vytvořil světoznámý režisér Steven Spileberg. Historický snímek se objeví ve vybraných kinech 9. listopadu tohoto roku, od 16. listopadu postoupí do regulérní distribuce. Spielberg své nejnovější dílo natáčel od 17. října 2011 do 19. prosince téhož roku.

Film je adaptací knihy Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln od slavné americké historičky a spisovatelky Doris Kearns Goodwin. Zatímco v dnešních dnech začíná v amerických kinech Abraham Lincoln lovit upíry, v tomto projektu jde o zobrazení několika kritických okamžiků státnického života 16. prezidenta USA, od boje za zrušení otroctví na půdě Sněmovny reprezentantů po zavraždění Johnem Wilkesem Boothem.

Foto: Aktuálně.cz

„Co natrvalo zrušilo otroctví, bylo velmi těsné hlasování o třináctém dodatku ústavy ve Sněmovně reprezentantů - jsem velmi nadšený, že ten příběh budu vyprávět," prohlásil Steven Spielberg.

Samotného Lincolna měl původně hrát šedesátiletý Liam Neeson, který se však sám role vzdal s odůvodněním, že se na ni cítí moc starý. Proto jej nahradil pětapadesátiletý Daniel Day-Lewis (Krvavá neděle, Gangy New Yorku, Až na krev). První dámu Mary
Lincolnovou bude představovat Sally Field (Forrest Gump, The Amazing Spider-Man), jakožto Lincolnův radikální spolustraník Thaddeus Stevens se ukáže Tommy Lee Jones (JFK, Uprchlík, Muži v černém, Tahle země není pro starý) a generála Granta zahraje Jared Harrris (Takoví normální zabijáci, Dannyho parťáci, Podivuhodný přítel Benjamina Buttona). 

 

Právě se děje

Další zprávy