Scientolog Cruise má problémy s natáčením v Německu

gra
26. 6. 2007 14:00
Úřadům vadí producentovo angažmá v sektě
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Scientologické angažmá už přispělo k rozchodu Toma Cruise se společností Paramount i k propadu popularity. O návrat se hollywoodská hvězda pokouší ve vlastní produkční společnosti, ale členství v sektě mu ho nijak neulehčuje.

V Berlíně a v nedalekých studiích Babelsberg chce Cruise začít příští měsíc natáčet film o nezdařeném atentátu na nacistického diktátora Adolfa Hitlera z 20. července 1944. Naráží ale na odpor německých úřadů kvůli scientologické církvi. Brání se i pozůstalí po popraveném důstojníkovi Clausi von Stauffenbergovi, který pokus o atentát uskutečnil a jehož má hrát právě čtyřiačtyřicetiletý Cruise.

Za Cruise se přimlouvá i jeho produkční partnerka Paula Wagnerová. Podle ní obsah filmu nemá žádnou souvislost s hercovým přesvědčením. "Osobní víra nemá absolutně co dělat se zápletkou filmu či s jeho tématy," říká.

Cruise podle Wagnerové v chystaném snímku ztvárňuje "hrdinskou postavu" a "Německo je jediná země, kde se dá ten příběh pravdivě natočit."

Foto: Aktuálně.cz
  

"Věříme, že film světu připomene, že uprostřed německého militarismu byl i skutečný odpor proti nacistickému režimu," dodává producentka, která s Cruisem zůstala po dochodu z Paramountu.

Wagnerová tak reagovala na opznámení, že produkce nebude moci točit v autentické berlínské budově, kde hlavní strůjci zabití diktátora plánovali, kde pak také byli popraveni a kde nyní sídlí ministerstvo obrany.

Expertka vládního parlamentního klubu CDU/CSU Antje Blumenthalová uvedla, že ministr obrany Franz Josef Jung z křesťanské strany CDU kancléřky Angely Merkelové natáčení v takzvaném Bendlerově bloku nedovolí.

"Jde o to, abychom vytvořili jednotnou frontu proti scientologii," říká poslankyně. Organizace podle ní agituje v duchu totalitních tradic a je to je sroj na peníze. Produkce nicméně o vstup štábu do objektu oficiálně ještě nežádala.

Příslušnost ke scientologům, kteří jsou v Německu jako podezřelá sekta dokonce pod dozorem kontrarozvědky, už Cruise pocítil v roce 2004. Tehdejší předseda parlamentu Wolfgang Thierse mu upřel možnost točit pasáže filmu Mission Impossible 3 v budově Říšského sněmu.

Anglický pracovní titul chystaného válečného thrilleru zatím zní Valkyrie - podle označení Operace Valkýra. Od 19. července se má točit nejen v Berlíně, ale také na některých místech ve východní Evropě. Režii povede Bryan Singer, který má na kontě mimo jiné nedávný film Superman se vrací.

Plukovník wehrmachtu Claus von Stauffenberg se ujal přípravy na atentát, který však 20. července 1944 ztroskotal. Osobně strčil kufřík s bombou pod stůl, kde "vůdce" řídil na východní frontě jednu z porad.

Výbušnina však nebyla dost silná, Hitler kromě toho na poslední chvíli podél stolu kousek poodešel a díky tomu přežil. Po atentátu byl Stauffenberg a řada jeho vojensky vysoce postavených spolupracovníků zatčena a pár hodin poté popravena.

"Určitě to bude jen brak a kýč," řekl o filmu nejstarší syn Berthold von Stauffenberg v listu Süddeutsche Zeitung. Také Cruisova příslušnost ke scientologům je mu nesympatická. Rodina ale nemá žádné oficiální páky, jak natáčení zabránit.

 

Právě se děje

Další zprávy