Vztah s Cruisem byl hezký, ale drahý

Irena Hejdová Irena Hejdová, BBC, Reuters, kul
24. 8. 2006 14:45
Los Angeles - Lukrativní spolupráce Paramountu s Tomem Cruisem zřejmě neskončila kvůli hercovu urputnému scientologickému angažmá, ale kvůli stagnujícímu prodeji DVD.

Ještě včera byla média plná dramatických titulků a dohadů o tom, kdo utnul čtrnáct let trvající spolupráci. Paramount tvrdil, že další spolupráci odmítl kvůli tomu, jak se čtyřiačtyřicetiletý Cruise chová mimo plátno. Prý mu ležely v žaludku především Cruisovy scientologické aktivity i jeho vystupování na veřejnosti.

"Jeho současné vystupování pro Paramount není přijatelné," řekl Sumner Redstone, ředitel společnosti Viacom, jež je vlastníkem studia Paramount. "Jak ho máme rádi osobně, myslíme si, že nemá smysl spolupráci prodlužovat."

Dlouholetá Cruisova spolupracovnice Paula Wagnerová z produkční společnosti Cruise/Wagner to vzápětí označila za nečestné a prohlásila, že to vlastně byli oni, kdo se rozhodl Paramount opustit, protože se jim při vyjednávání další spolupráce nelíbila jejich nabídka.

"Jakékoliv Redstonovy poznámky o osobě či herectví Toma Cruise nemají žádnou oporu ve skutečnosti," řekla agentuře Reuters: "Za tím je něco jiného - když si studio vezme do hlavy, že se zbaví jednoho ze svých nejlepších aktiv a potopí ho takovým způsobem."

A podle nejnovějším zpráv světových médií měla aspoň částečně pravdu. Prodeje DVD stagnují a studio prý chtělo nabídnout Cruisovi menší část ze zisku. Doposud měl dvacet procent z tržeb v kinech i v obchodech s disky, nehledě na 25 milonů dolarů za roli. Takovou pozici si vydobylo jen málo hollywoodských hvězd.  

Výsledkem každopádně je, že Wagnerová s Cruisem zakládají dlouho plánovanou společnost financovanou ze soukromých zdrojů. "To my jsme se rozhodli nepokračovat ve vztahu s Paramountem," zopakovala už včera Wagnerová s tím, že už se těší, jak budou spolupracovat se všemi ostatními studii.

Tom Cruise a Katie Holmesová
Tom Cruise a Katie Holmesová | Foto: BBC

Pět filmů, ve kterých Cruise hrál a které produkovala jeho společnost - včetně série Mission: Impossible - vydělalo v poslední dekádě v kinech dvě miliardy dolarů; a celkem to bylo přes 2,5 milardy.

Podle Wagnerové v tomto období patnáct procent zisků Paramountu tvořily právě Cruisovy snímky. Jenže zisky z prodeje DVD, které začínají hrát mnohdy důležitější roli než úspěch v kinech, stagnují nebo dokonce klesají.

Některá média ovšem pořád nevylučuijí, že roli sehrály i Cruisovy výstřelky. Argumentují kupříkaldu žebříčkem zvaným Q Scores, který měří popularitu celebrit. A herec v nejnovějším měření dopadl velmi špatně.

Podle některých názorů se blíží i králi popu a podivínů Michaelu Jacksonovi; jen v posledním roce vyvolal rozruch a řadu posměšků.  Kupříkladu vystoupením v show Oprah Winfreyové, kde poněkud hystericky vyznával lásku své současné ženě a matce své dcery Suri, herečce Katie Holmesové.

Obdobně média propírala Cruisova prohlášení týkající se porodu včetně svérázných názorů na laktační psychózu i slibu, že sní placentu svého dítěte, jež hodlá vychovávat podle scientologických zásad.

Cruise byl letos označen magazínem Forbes za nejvlivnější celebritu a Brity zvolen za herce, kterého by nejmíň chtěli za nejlepšího přítele. Obdobně se rozcházejí názory na jeho budocnost v showbyznysu.

 

Právě se děje

Další zprávy