"Bože, Karlovy Vary jsou nádherné." Russell Crowe přiletěl a začal tweetovat

ČTK Kultura ČTK, Kultura
28. 6. 2023 21:37
Už ve středu odpoledne, dva dny před zahájením zdejšího filmového festivalu, přiletěl do Karlových Varů australský herec a hudebník Russell Crowe. V pátek na zahájení 57. ročníku přehlídky převezme Křišťálový globus za přínos světové kinematografii. Zatím si s přítelkyní a rodinou prohlédl kolonádu, navštívil zdejší obchody a rozdal první autogramy.

Na karlovarském letišti herec přistál před čtvrtou odpoledne, pak se odjel ubytovat do hotelu Pupp.

Už z letadla devětapadesátiletý Crowe vyfotil pohled na nedalekou Andělskou Horu, který pak zveřejnil na Twitteru s otázkou "Kde jsem teď?". O chvíli později, když se ubytoval, poznamenal: "Bože, Karlovy Vary jsou nádherné." Následně v tweetování pokračoval ve středu večer při procházce městem.

Už dříve na svém účtu Crowe lákal na vystoupení se svou kapelou, které bude součástí zahajovacího večera. "Toto je bezplatný koncert. Není potřeba žádný lístek. Poslední představení turné. Zvedněte zadek a nasedněte na autobus," napsal herec, kterého jen na Twitteru sleduje 2,8 milionu lidí.

Crowea lidé uvidí v pátek před slavnostním zahájením na červeném koberci. Večer pak s kapelou Indoor Garden Party zazpívá před hotelem Thermal.

Karlovarský festival na jeho počest uvede námořní drama z dob napoleonských válek Master & Commander: Odvrácená strana světa, které roku 2003 natočil Peter Weir. Crowe byl za roli kapitána Jacka Aubreyho nominován na Zlatý glóbus.

Crowe pochází z novozélandského Wellingtonu, od dětství však žije v Austrálii. Hereckou kariéru započal jako šestiletý v televizi a divadle. Od roku 1989 účinkoval nejprve v australských filmech The Crossing, Důkaz nebo Roomper Stomper. Získal dvě ceny zdejší akademie: za vedlejší roli ve snímku Důkaz a pro nejlepšího herce za titul Roomper Stomper.

Roku 1995 se poprvé představil v americkém snímku, westernu Sama Raimiho Rychlejší než smrt s kolegy Genem Hackmanem, Sharon Stoneovou a Leonardem DiCapriem. Uznání kritiky i širokého publika sklidil krátce nato za roli policisty Buda Whitea v oscarovém snímku L. A. - Přísně tajné.

Za film Insider: Muž, který věděl příliš mnoho byl poprvé nominován na cenu americké akademie Oscar a také na Zlatý glóbus.

Celosvětovým hitem se pak stalo historické drama Ridleyho Scotta Gladiátor z roku 2000. Za ztvárnění římského generála Maxima si Crowe odnesl Oscara pro nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Následující rok získal třetí oscarovou nominaci, první Zlatý glóbus a britskou cenu Bafta pro nejlepšího herce za roli psychicky nemocného geniálního matematika Johna Nashe ve filmu Rona Howarda Čistá duše.

Posledních deset let herec zároveň režíruje, jako první roku 2014 natočil Cestu naděje, vloni do kin uvedl svůj druhý snímek Poker Face z prostředí hráčů pokeru. Zatím naposledy Crowe zpodobnil italského kněze a vymítače ďábla Gabriela Amortha v hororovém filmu Papežův vymítač.

Video: Platit by měli i lidé, co nemají televizi, říká nový šéf ČT

Podle nového ředitele Jana Součka by Česká televize neměla vyrábět detektivky typu Místo činu. Řekl to v pořadu Spotlight. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy