Febiofest nabízí krasavice i peklo na zemi

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 3. 2007 14:00
Praha - Febiofest už prodal 10 tisíc lístků. Diváci, kteří se nedostanou na hity festivalu, nemusí zoufat, ale vyrazit na to nejlepší z vedlejších sekcí.

Febiofest začíná příští čtvrtek, předprodej vstupenek zahájil už ve středu 14. března. "Za první den se prodalo 10 300 vstupenek. To znamená každou hodinu předprodeje bezmála 1 300 lístků," říká mluvčí přehlídky Pavel Sladký.

Největší zájem je podle Sladkého zatím o sekci Novinky světové tvorby, která nabízí několik atraktivních distribučních předpremiér: Forsterovo Horší už to nebude, Trierův snímek Kdo je tady ředitel či psychodrama Zápisky o skandálu.

Flandry
Flandry | Foto: Aktuálně.cz

"Jsou tu jak Angelina Jolie a Matt Damon, tak Charlotte Ramplingová v mírně kontroverzním Na jih," říká o sekci Sladký, který doporučuje i kritikou adorované tvůrce nových trendů Nuri Bilge Ceylana a Bruna Dumonta.

I publicista Šimon Šafránek sází na francouzského režiséra Bruno Dumonta, který bude letošním hostem přehlídky. "Jeho 29 palem je film o nekomunikaci dovedený ad absurdum," říká o tvůrci, jehož zatím poslední snímek Flandry získal na loňském festivalu v Cannes cenu za režii.

Ojedinělá je také šance shlédnout Faunův labyrint Guillerma del Tora, jeden z oceněných snímků letošních Oscarů, který se na rozdíl od dalších oceněných nedostane do standardní distribuce.

Kritici ho přitom shodně označují za jeden z nejlepších filmů loňského roku. "Je to strhující magická fantasy, která chutná jako chilli-čokoláda," říká Šafránek.

Sladký doporučuje i zdánlivě neatraktivní sekci Současný maďarský film: "Objevuje se u nás zřídka a roztroušeně. Náš výběr v této sekci ukáže přesně, čím se maďarský film odlišuje od českého - ve své diferenciovanosti i kvalitativní převaze uměleckého filmu a ochotě k experimentu."

Nejvýznamnějším zástupcem maďarské kinematografie je režisér Béla Tarr, který se také na Febiofest chystá. Publicista Aleš Stuchlý jeho metodu označuje jako "fatalismem vychýlený pohled na existenci s příměsí lehkého cynismu, opřený o vizi světa jakožto pozemského pekla".

Divákům zmítaným nejistotou, jestli zajít na atraktivní distribuční předpremiéru či na výsostně umělecké dílo, doporučuje Stuchlý lahůdku: provokativní německý snímek Svobodná vůle. "Jde o radikální, ovšem nikoli samoúčelné dílo se syrovou, až fyzicky pociťovanou kamerou, dokonalými hereckými kreacemi a znepokojivou autenticitou," popisuje snímek, který se stal senzací loňského Berlinale a při jehož vypjatějších scénách se prý loni omdlévalo v Karlových Varech.

Pražská část přehlídky uvede 270 filmů ve 14 kinosálech. Vstupenky stojí 79 korun, zájemci o videoprojekce zaplatí 39 korun. Pokladny v pražském Village Cinemas jsou otevřeny od 13 do 22:30 hodin.

V době festivalu - od 22. do 30. března - se otevírací doba pokladen rozšíří od 10 hodin do půlnoci. Po Praze bude 14. ročník přehlídky pokračovat v deseti českých a osmi slovenských městech.

  • Program Febiofestu ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy