Rejže se vylodí v Praze a na Tchaj-wanu

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 11. 2006 12:00
Praha - Co natočil Ang Lee před homosexuální romancí Zkrocená hora? Nejen to představí festival Filmasia. Uvnitř: ZNĚLKA

Ode dneška ve čtyřech dnech nabídne druhý ročník Filmasie celkem čtyřiačtyřicet projekcí asijských filmů; celkem dvacet z třicítky promítaných snímků se představí v české premiéře.

Osou letošní Filmasie bude to nejlepší z tchajwanských filmů, jak napovídá i podtitul Vylodění na Tchaj-wanu. V Česku méně známá kinematografie dosud zůstávala ve stínu filmů japonských, korejských či čínských.

Zahajovacím snímkem je premiéra taktéž tchajwanského filmu Three Times režiséra Chou Siao-siena. "Chou je filmový básník, vypráví často velmi silné příběhy, které mají neuvěřitelnou výtvarnou a lidskou hodnotu," řekla dramaturgyně přehlídky Karla Stojáková.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Chouovi bude pak zasvěcen celý pátek: ve Světozoru se představí kolekce jeho snímků, mezi kterými nebude chybět Město smutku, Millenium Mambo či Café Lumiére.

Z Tchaj-wanu pochází i známý režisér Ang Lee, autor Tygra a draka či v Hollywoodu natočené romance Zkrocená hora. Filmasia představí Leeovou ranou tvorbu včetně debutu Tlačit rukama, komedie o setkání a střetu západní a asijské kultury, která se odehrává v USA.

Three Times
Three Times | Foto: Aktuálně.cz

Krom Leeho a Hou Hsiao-hsiena Filmasia představí i další tchajwanské režiséry  Tsai Ming-liang a Edward Yanga. V rámci festivalu Filmasia proběhne také speciální přednáškový týden na pražské FAMU, který povede host festivalu -  tchajwanská kritička a producentka Peggy Chiao.

Do českých kin se v poslední době nejčastěji dostávají asijské horory, na jejich fanoušky organizátoři pamatují sobotní korejskou hororovou nocí v Aeru. Na programu jsou snímky Duch a Popelka či i horor The Heirloom, který se úspěšně představil letos v Cannes.

Heirloom
Heirloom | Foto: Filmasia

"Filmoví fanoušci dostanou například unikátní možnost vidět starší film Dragon Inn nebo magicko-realistickou Loutku, která se odehrává za japonské okupace. Povídkový snímek Svačinář trojice autorů stál na začátku tchajwanské nové vlny. Rebelové neonového boha zase po světě upozornili na jméno Tsai Ming-liang," vypočítává ještě dramaturg Přemysl Martinek.

Spolu s druhým ročníkem festivalu se rozjíždí i partnerský server Rejže specializovaný na asijský film.

Přehlídka asijských filmů Filmasia proběhne v pražských kinech Aero a Světozor.

Stránky festivalu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy