Záplava festivalů - nyní filmy z Asie

Irena Hejdová
29. 11. 2005 0:00
Praha - V současné záplavě festivalů přibyl ještě jeden. Nový festival Filmasia se zaměřuje na asijskou kinematografii, která je dnes ve světě považována za jednu z nejprogresivnějších.
Plakát k festivalu Filmasia
Plakát k festivalu Filmasia | Foto: Aktuálně.cz

Festival Filmasia proběhne od 1. do 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero. Představí především aktuální komerční hity asijského filmu v širokém žánrovém rozpětí od hororů, sci-fi a thrillerů až po výsostně autorské filmy a filmy animované. Organizátoři festivalu by rádi tuto, v české distribuci spíše opomíjenou, kinematografii zviditelnili a prosadili více asijských filmů do českých kin. Přes polovina festivalových filmů se představí v české premiéře.

foto z filmu Oldboy
foto z filmu Oldboy | Foto: Aktuálně.cz

První ročník festivalu se chce zaměřit především na jihokorejské snímky a zahájí ho česká premiéra jihokorejského filmu Sympathy for Lady Vengeance. Na festivalu se představí filmy v několika sekcích, kromě profilové jihokorejské kinematografie budou uvedeny například i aktuální hity z východní Asie, několik novinek z Malajsie, krátké korejské a malajské snímky či japonské animované filmy vycházející z komiksu.

foto z filmu Cages
foto z filmu Cages | Foto: Aktuálně.cz

Jedna sekce festivalu Filmasia je věnována distribučním titulům v té budou promítány například tři filmy i v Česku oblíbeného korejského režiséra Kim Ki-Duka. V retrospektivě budou představeny filmy korejského režiséra Park Chan-Wooka včetně jeho nejslavnějšího Oldboye. Jako hlavní host festivalu navštíví Prahu v Singapuru žijící americký režisér Graham Streeter, který osobně uvede dokonce evropskou premiéru svého nového filmu Cages.

Filmy budou simultánně tlumočeny do češtiny a opatřeny anglickými či německými titulky, distribuční tituly českými titulky. Doprovodný program festivalu zahrnuje výstavu korejských filmových plakátů a ochutnávky korejských specialit. Vstupné na promítání bude 70, resp. 90 korun (odpolední, resp. večerní představení). Podrobný program a více informací o Filmasii najdete na stránkách festivalu.

Poslechněte si audio - organizátorka Filmasie Karla Stojáková mluví o novém festivalu

Podzimní festivalové šílenství

Festival Filmasia doplňuje bohatou festivalovou úrodu letošního podzimu. Od konce října prakticky neminul týden, v němž by neprobíhal nějaký filmový festival. Od poloviny října do začátku prosince putuje po republice Festival outdoorových filmů. Na konci října se v Jihlavě "myslelo filmem" na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů, poté následoval v Praze studentský festival FAMUfest, na něj navazoval Techfilm v Hradci Králové (zaměřený na dokumentární snímky o vědě, technice a umění). V téže době se v Praze odehrála Mezipatra, festival gay a lesbických filmů. Skončil studentský Mixer ve Zlíně a včera i Festival francouzského filmu v Praze. V Uherském Hradišti proběhl festival ekologických filmů Týká se to tebe. 1. prosince startuje Filmasia a hned po ní, 8. prosince Festival krátkých filmů Prague Shorts.

 

Právě se děje

Další zprávy