Filmasia dnes končí evropskou premiérou

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 12. 2005 13:00
Praha - V evropské premiéře se dnes na závěrečném večeru festivalu Filmasia představí film Cages singapurského režiséra Grahama Streetera.
foto z filmu Cages
foto z filmu Cages | Foto: Aktuálně.cz

Film Cages je příběh o svobodné matce Ali, která se v nelehké životní situaci shledává se svým otcem, kterého dvacet let neviděla. Ali má sedmiletého nevidomého syna, který pomůže jejímu sblížení s otcem. Režisér o svém filmu říká: "Cages je silný, poetický příběh o lásce a životních nesnázích. Na pozadí moderního Singapuru se odehrává všeobecně srozumitelný příběh, mluvící univerzálním jazykem lásky a naděje."

Graham Streeter
Graham Streeter | Foto: Filmasia

Graham Streeter je mladý americký režisér, který dlouhodobě žije v Singapuru, kde se odehrává i jeho film, který přijel do Prahy představit. Do Prahy se podle svých slov těšil a byl zvědavý, jak české publikum přijme jeho film: "Myslím, že to bude zajímavé i pro pražské publikum, protože ostatní filmy budou čistě asijské. Možná budou diváci zmatení, až zjistí, že jsem Američan. Publikum v Koreji bylo překvapené, protože lidé z filmu cítili asijskou senzitivitu. Ale já jsem strávil deset let života v Japonsku a už deset let před tím jsem s Japonci pracoval. Takže se dá říct, že jsem vlastně poloviční Japonec. Nenechte se zmást barvou mojí pleti!"#reklama

Filmasia letos proběhla poprvé, profilovou zemí letošního ročníku byla Jižní Korea. Díky festivalu se v českých kinech představila řada asijských filmů, které by do nich jinak asi cestu hledaly jen obtížně, přestože je asijská kinematografie dnes ve světě považována za jednu z nejzajímavějších a nejprogresivnějších, což dokazují i její úspěchy na světových festivalech.

 

Právě se děje

Další zprávy