Recenze: Hru na hraně zájmu diváků star power nespasí

Martin Svoboda
6. 10. 2013 21:40
Thriller o gamblingu s Affleckem a Timberlakem vsadil na špatné karty
Ben Affleck (Hra na hraně).
Ben Affleck (Hra na hraně). | Foto: Cinemart

Recenze - Jistě to znáte. Sledujete snímek, který vám přijde obstojně natočený, herci předvádějí standardní výkony, snad ani ten příběh není vyloženě iritující. Ale pak si uvědomíte, že se v něm jaksi neděje nic zajímavého. Hra na hraně, v originále Runner Runner, by takovým filmům mohla kralovat.

Richie Furst (Justin Timberlake) je nadaný, ale chudý student. Pokouší se vydělávat si na školné propagováním internetové herny, za což mu vedení univerzity pohrozí vyhazovem a možná i potížemi se zákonem. Své poslední úspory prohraje v zfalšované on-line hře, tuto skutečnost však chytře využije k získání důvěry majitele serveru Ivana Blocka (Ben Affleck), velké ryby ve světět virtuálního gamblingu.

Foto: Aktuálně.cz

Podnikatel/mafián mu nabídne dobře placenou pozici ve svém středoamerickém exilu, čímž začne konfrontace Fursta, který chce pouze vydělat peníze a pokud možno si neušpinit ruce, a Blocka, jehož pochybné praktiky mu znemožňují legální návrat do USA a vrhají na Richieho špatné světlo. Zvítězí touha po luxusu, nebo snaha zůstat slušným člověkem?

Geneze zbytečnosti

Vše by se asi mělo zamotat přítomností rádoby femme fatale Gemmy Arterton (Quantum of Solace, Princ z Persie) a agenta FBI s tváří Anthonyho Mackieho (Ocelová pěst, Správci osudu). Toho se však režiséru Bradu Furmanovi (Obhájce) ani scenáristům Brian Koppelman a David Levien (Kráčející skála, Dannyho parťáci 3) nedaří docílit.

Veškeré zobrazované konflikty jsou banální a jejich vyústění je předem jasné, motivace postav buď neexistuje, nebo je zmatečná a postup tak nějak samozřejmý. Hrdina projde vývojem odnikud nikam a kromě pár povinných dilemat prostě jen kličkuje děním směrem k závěru.

Trochu zaráží lákání na problémy amerických studentů důrazně avizované v úvodní montáži, jimž se film pak už prakticky nevěnuje. Jinak je ale vše od děje po zpracování nekonečně adekvátní a v rámci žánrových zvyklostí buď snesitelné, nebo přímo v pořádku.

Foto: Cinemart

Můžeme se však ptát, proč takový film vůbec vznikl. Kdo může mít z něčeho takového prožitek? Vždyť co je horší než veskrze průměrný a nekonfliktní snímek, po jehož zhlédnutí jen pokrčíme rameny a vyrazíme domů?

No, vznikl pro peníze, moc práce nám hledání důvodu nedalo! Jenže tak snadná odpověď ve skutečnosti nic neobjasňuje, protože zelenou jistě nedostane projekt, který nepřijde producentovi zajímavý = s potenciálem zisku. Když šla Hra na hraně prosit o kapitál, jistě se musela představit jinak než jako „zvládnutý film, v němž se nestane nic zajímavého", musely tudíž existovat argumenty, proč právě do této produkce investovat.

Justin Timverlake a Ben Affleck (Hra na hraně).
Justin Timverlake a Ben Affleck (Hra na hraně). | Foto: Cinemart

Zaujalo mě to natolik, že jsem se vydal na anglickou wikipedii, kde jsou u většiny hollywoodských kusů celkem bohaté informace o genezi projektu. Tentokrát zde nenajdeme víc než jednu větu, a sice že snímek vznikl minulé léto v Princetonu a Puerto Ricu.

Nějaký film s těmi hvězdami

Musel jsem vyrazit do větších hlubin internetu a podařilo sem mi najít první zprávu o filmu vůbec. Byla z března 2012, kdy ve Variety informovali, že Justin Timberlake a Ben Affleck budou hrát v „nějakém filmu" o internetovém gamblerství. Což hned vneslo do celé situace víc světla - Hra na hraně vznikla proto, že se produkci podařilo sehnat dva populární herce a bylo tedy nutné s nimi rychle něco natočit, dokud mají v harmonogramu volno.

Ben Affleck právě žil Argem a přípravami na kariérní vrchol, kauza „Batffleck" byla zcela netušenou budoucností. Timberlake se těší roli úspěšné popstar a snaživého herce už poměrně dlouho - jeho role v The Social Network pak byla pojítkem k ději filmu zaměřenému tematicky rovněž na on-line svět.

Jde tedy o film, jenž má primárně dát prostor dvěma protagonistům a prodat známé herce, což jistě lze považovat za legitimní rozhodnutí. Stál na něm ceněný Nelítostný souboj Michaela Manna s Al Pacinem a Robertem De Nirem či třeba kultovní horor Co se vlastně stalo s Baby Jane? s fenomenálním hereckým soubojem věčných hollywoodských rivalek Bette Davis a Joan Crawford.

Foto: Aktuálně.cz

Co fungovalo u zmíněných klasik, však nefunguje a nemůže fungovat zde. Affleck a Timberlake jsou možná hvězdy, nicméně do toho, čemu se v Hollywoodu říká star power, mají stále poměrně daleko, rozhodně v porovnání se zmíněnými esy.

Tady se kope jiná liga

Jak Nelítostný souboj, tak i Baby Jane přítomnost konkrétních herců přímo tematizovaly, obzvlášť Mannův thriller postavil proti sobě nejen dvě ikony, ale i jejich po celou kariéru budované škatulky. Šlo o propracované dílo, kde vše směřovalo k tomuto konfliktu.

Timberlake pevnou škatulku zatím nemá a Affleckova nemůže být vzdálenější „gauneru Ivanovi", Hra na hraně tedy nemůže stát na střetu dvou postav jen proto, že hrdiny ztvárňují právě oni.

Možná se vám zdá nefér dojít k tomuto závěru po srovnání s zásadně vyšší ligou kinematografie, ale právě v tom vězí zádrhel - oba pánové zkrátka nejsou v pozici, aby si mohli troufnou na koncept určený pro exhibování zajetých hereckých es.

Bylo by třeba zapracovat i na dalších atributech, než je předhození chabě načrtnutého pošťuchování postav a spoléhání na to, že dvě známá jména odvedou veškerou práci. Zvlášť když Timberlake už opravdu nevypadá na studenta vysoké školy a nedostatečný věkový rozdíl mezi ním a Affleckem ještě víc obrušuje naznačený konflikt.

Toto rozhodnutí bylo logické z pohledu producenta, do samotného jádra projektu byl však předem vepsán značný handicap. Scénář a režie by musely být zásadně zajímavější, aby výsledek dosáhl nad průměr.

Hra na hraně
Runner Runner
Žánr: Drama, Krimi, Thriller
Režie: Brad Furman
Obsazení: Ben Affleck, Justin Timberlake, Gemma Arterton, Anthony Mackie, Ben Schwartz, David Costabile, Yul Vazquez, Louis Lombardi, Oliver Cooper
Délka: 91 minut
Premiéra ČR: 26.09.2013

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy