Quentinu Tarantinovi je 55 let. Aktuálně pracuje na krváku jménem Once Upon a Time In Hollywood

ČTK ČTK
26. 3. 2018 10:58
O režisérovi Quentinu Tarantinovi se v poslední době nejvíce mluvilo v souvislosti s kauzou #metoo, novým Startrekem a také s chystaným filmem, který se odehrává v době řádění Charlese Mansona. Jmenovat se bude Once Upon a Time In Hollywood a do kin by měl jít v roce 2019. Tarantino slaví 27. března 55. narozeniny.
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino | Foto: Reuters

Americký režisér a scenárista Quentin Tarantino začátkem devadesátých let proslul jako drsný i černohumorný vypravěč. Jeho snímky bývají krvavé, vtipné a hrává v nich výborná hudba. Tarantino nikdy nestudoval žádné školy, filmem je ale posedlý odmalička. 

První honorář dostal za upírskou historku Od soumraku do úsvitu, v níž si později zahrál pod vedením Roberta Rodrigueze. Za peníze za scénáře k filmům Pravdivá romance a Takoví normální zabijáci natočil v roce 1992 debut Gauneři. 

Filmografie Quentina Tarantina

  • 1983: Love Birds in Bondage
  • 1987: My Best Friend’s Birthday
  • 1992: Gauneři
  • 1994: Pulp Fiction: Historky z podsvětí
  • 1995: Čtyři pokoje
  • 1997: Jackie Brown
  • 2003: Kill Bill
  • 2004: Kill BIll 2
  • 2005: Sin City - město hříchu
  • 2007: Grindhouse: Auto zabiják
  • 2009: Hanebný pancharti
  • 2012: Nespoutaný Django
  • 2015: Osm hrozných
  • 2019: Once Upon a Time In Hollywood


V krváku Kill Bill z roku 2003 se Tarantino nechal inspirovat asijskými filmy ze sedmdesátých let, po snímku Hanebný pancharti (2009) v hlavní roli s Bradem Pittem si zase v roce 2012 splnil dlouholetý sen a natočil western Nespoutaný Django z prostředí amerického otrokářství s Leonardem Di Capriem. Za scénář opět obdržel Oscara.

Druhý film Pulp Fiction neboli Historky z podsvětí (1994) je dodnes hitem. Šokující a nečekaně zábavný film okouzlil bizarními historkami a odkazy k popkultuře, tanec "pomádového" Johna Travolty a Umy Thurmanové do skladby You Never Can Tell od Chucka Berryho patří do zlatého fondu. Tarantino dostal za scénář k filmu Oscara. Jeho prozatím posledním snímkem je další western Osm hrozných z roku 2015.

Tarantina proslavily i televizní seriály Pohotovost a Kriminálka Las Vegas. Nyní chystá filmové zpracování příběhu bestiální vraždy herečky Sharon Tateové s příznačným názvem Once Upon a Time In Hollywood. Hovořilo se i o tom, že by mohl režírovat nový Star Trek. 

Quentin Tarantino se narodil v americkém státě Tennessee. Jeho otec je italského původu, matka napůl Irka, napůl indiánka z kmene Čerokézů. Jméno Quentin dostal podle oblíbené televizní postavy Quinta ze seriálu Gunsmoke. Vyrůstal obklopený filmy, televizními seriály, komiksy a populární hudbou. Později pracoval jako uvaděč v pornokině, pak zakotvil ve videopůjčovně. Nakonec přišlo na řadu psaní scénářů a režie.

Loni na podzim po odhalení kauzy producenta Harveyho Weinsteina Tarantino prohlásil, že měl udělat víc pro to, aby Weinsteinovi v obtěžování žen zabránil. 

"Na to, abych zasáhl, jsem toho věděl dost," uvedl v říjnu roku 2017 Tarantino v deníku The New York Times. "To, co jsem měl k dispozici, nebyly jen nějaké povídačky nebo drby," dodal. 

 

Právě se děje

před 36 minutami

Zeman jmenoval Václava Čapku předsedou Vrchního soudu v Olomouci

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval Václava Čapku novým předsedou Vrchního soudu v Olomouci. Současný místopředseda olomouckého soudu od října nahradí ve funkci Roberta Grygu, kterému končí sedmileté funkční období. Prezident zároveň jmenoval 29 soudců, kteří budou působit na obecných soudech. Nejvíce nováčků zamíří do obvodu pražského městského soudu.

Další zprávy