Glosa: Hollywood je možná pokrytecký. To ale ze sexuálního predátora Weinsteina nedělá oběť

Martin Svoboda Martin Svoboda
16. 10. 2017 8:30
Kauza filmového producenta Harveyho Weinsteina, obviněného z mnohonásobného sexuálního obtěžování a násilí, potvrzuje zavedený vzorec. Vždy, když se některá celebrita po odhalení sexuálního predátorství, rasismu či xenofobie dočká mediálního lynče, se rozjede i zpětná vlna stížností na pokrytectví hollywoodských "soudců". Nesmí se však zapomínat, že z Weinsteina a jemu podobných to nedělá oběti - stále jsou pachateli odsouzeníhodných činů.
Harvey Weinstein.
Harvey Weinstein. | Foto: Reuters

Největší skandál moderního Hollywoodu? Harvey Weinstein nebyl "obyčejný" filmový producent, byl dost možná nejvlivnější člověk amerického filmového průmyslu.

Jeho éra sice začala upadat s nástupem vlny komiksových blockbusterů, pořád ale platilo, že žádný jedinec nemá na Oscarech takové slovo jako on - vždyť vylobboval zlatou sošku i lehké komedii Zamilovaný Shakespeare, jež soupeřila se Spielbergovým dramatem Zachraňte vojína Ryana.

Nyní je všemu konec. Svědectví popisující skandální chování vůči ženám přibývají a Hollywood reaguje postupným odstavováním mocného muže ze všech pozic. Aktuálně byl vyloučen z filmové Akademie, tedy organizace udílející právě Oscary.

Z právního hlediska ho soud teprve čeká, z morálního už byl ale vykonán - a při množících se výpovědích dosahujících několika desítek jmen nelze očekávat, že je Weinstein zcela bez viny. 

Je pak nutné podotknout, že za již zcela neúčinným slovním spojením "sexuální obtěžování" se neskrývá občasné plácnutí po hýždích nebo nevhodně pronášené dvojsmysly (ne, že by takové chování bylo v pořádku).

Třeba modelka Angie Everhartová popsala, jak se jednou v noci na festivalu v Cannes probudila a našla nad sebou Weinsteina masturbovat. Zatímco utíkala z místnosti, Weinstein akt dokončil na koberec.

Jiné ženy mluví o přímých snahách o nedobrovolný sexuální akt. Kromě relativně neznámých jmen přitakávají i hvězdy jako Angelina Jolieová a Rachel Weiszová.

Jak to, že si toho nikdo nevšiml? 

Mnohem větší skandál, než že na světě existují takto narušení lidé, je ale skutečnost, že mohou zastávat ty nejvyšší pozice a jejich chování může unikat pozornosti desítek, nebo spíš stovek lidí, kteří jsou s nimi v kontaktu.

Hollywood se definuje jako garant neoliberalismu, rovnosti a progrese. Nyní se ukázalo, že jeden z nejvýše postavených mecenášů oscarového mainstreamu nejspíš zašel ještě mnohem dál než americký prezident Donald Trump, jehož sebevědomé objektivizování žen bývá nejhlasitěji odsuzováno právě hollywoodskou elitou. V porovnání s Weinsteinem ale teď vypadá i nejmocnější šovinista planety jako neškodný kluk.

Kde tedy byly všechny ty angažované celebrity posledních třiceti let? Copak o tom nevěděly? Většina z nich se snaží přesvědčit svět, že skutečně neměly o Weinsteinově chování ani potuchy.

Quentin Tarantino, který s Weinsteinem spolupracoval od devadesátých let a vděčí mu za svou kariéru, napsal, že má zlomené srdce a delší prohlášení vydá, až si vše srovná v hlavě.

O nevědomosti tweetoval i Ben Affleck, ovšem herečka Rose McGowanová reagovala, že Affleck před ní bezprostředně po propuknutí kauzy pronesl: "Sakra, říkal jsem mu už, ať s těmi věcmi skončí!"

Obraz nevědomosti všech v branži tedy není udržitelný. Ostatně i reakce na výše popsaný incident modelky Everhartové, když o něm vyprávěla lidem ve svém okolí, podle ní zněly: "Takový Harvey prostě je."

Pokrytectvím proti pokrytectví

Je samozřejmě nesmyslné domnívat se, že se celý Hollywood spikl a nadšeně kryje kamarádovi Harveymu záda. Část lidí o problému jistě nevěděla. Část ho neřešila z pohodlnosti a největší část se bála, že pokus o napadení jednoho z nejmocnějších mužů branže by jim zničil kariéru.

Reakce celebrit a lidí z oboru oslavujících Weinsteinovo odstavení z Akademie a dalších pozic tím proto v mnoha lidech vyvolává odpor vůči pozlátku, jímž Hollywood je; tedy hlavně vůči všudypřítomnému šoku, který je u značné části hvězd jen divadlo. 

Jako vždy, když podobná kauza propukne, se proto na různých fórech a v internetových diskusích ozývají i hlasy: "Vždyť to tam dělá každý druhý", "Zameťte si nejdřív před vlastním prahem" a "Jde o obětního beránka médií."

Tyto výtky v jisté míře odrážejí realitu. Weinstein určitě není jediným podobným člověkem v Hollywoodu a jeho okázalým odklizením se mnozí snaží vyčistit si velmi špinavé svědomí nebo odvrátit podezření od vlastních kostlivců ve skříni.

Problém tohoto demaskování Weinsteinova pádu ale je, že se za něj v mnoha případech schovávají i další šovinisté a na internetu netrvá dlouho, aby oprávněné výhrady začaly prostupovat i výkřiky jako "Ty ženské si o to určitě říkaly" nebo "Když je modelka s Weinsteinem na jachtě, musí očekávat, že po ní bude chtít něco na oplátku".

Stejně jako u rasistických výlevů Mela Gibsona nebo dalšího sexuálního predátora Billa Cosbyho se za kritiku hollywoodského pokrytectví zkrátka schovává snaha o legitimizaci samotných aktů, které "nebyly tak hrozné jako následná hysterie".

Ti muži nejsou oběti

Jistě nejde o všechny ty, kteří po mediálním "lynči" Weinsteina cítí spíš kus hořkosti než uspokojení.

Jedna věc je ale nespokojenost s tím, že liberální bašta je vratká a svými deklarovanými hodnotami se ve skutečnosti vlastně zas tak moc neřídí. Druhá věc je alibismus bandy šovinistů, kteří tímto Weinsteinovo chování omlouvají.

Samotný magnát popsal své praktiky jako důsledek toho, že vyrůstal v šedesátých a sedmdesátých letech, tedy v době, kdy podle něj bylo podobné chování úplně normální.

Jinými slovy své jednání označil za přirozené a sebe v podstatě za oběť společnosti, která z něj udělala sexuálního predátora. Skoro jako by si říkal o politování a pochopení.

Kritizovat Hollywood za jeho bleskurychlou hyperkorektní reakci maskující třicet let přehlížení je namístě, což ale není důvod Weinsteina a jemu podobné litovat jako oběti mediální masírky, do nichž se stylizují.

Je bezvýhradně dobře, že se tito lidé konečně dočkávají odsouzení. Špatně je pouze to, že se tak děje až v době, kdy oběti jen těžko smažou vzpomínky na zneužívání a tíseň z představy, že slovo odporu může zničit jejich kariéru. Že Hollywood tak dlouho předstíral nevidomost a nevědomost, dokud ho vnější události nedonutily zasáhnout.

V tom spočívá jádro skandálnosti celé kauzy Weinstein. Hlasitost a ráznost hvězd není dostatečnou omluvou, na druhou stranu ale nad tímto rozlitým mlékem nemohou dělat nic jiného. 

 

Právě se děje

Další zprávy