Pomohou dokumentu politici z bufetu?

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 10. 2006 10:30
Praha - Dokumenty pořád víc vystupují ze stínu hraného filmu a dostávají se do klasické distribuce. Co v kinech uvidíme? Uvnitř: DVĚ VIDEA 

Předloni byl v kinech i při televizním uvedení úspěšný Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka či Eriky Hníkové Ženy pro měny. Vyvolaly pozornost a odstartovaly nástup dokumentů do kin.

Zahraničních i českých; do srpna příštího roku bude mít premiéru na obrazovce a v distribuci 49 domácích titulů.

"Dokument má obrovský potenciál,  proto jej chceme vytáhnout ze stínu hraného filmu," naznačuje další plány Marek Hovorka, ředitel jihlavského festivalu dokumentů. "Český dokumentární film je hravý, přemýšlivý i provokující."

Jeho festival a Institut dokumentárního filmu plus České filmové centrum uspořádaly panel, kde byla představena desítka dokumentů, které se právě dokončují a míří do kin či zatím na obrazovky. Nové filmy chystá řada zkušených tvůrců i nadějní nováčci. Přinášejí politická, společenská i ryze osobní témata.

Kupředu levá, kupředu pravá
Kupředu levá, kupředu pravá | Foto: Kristina Hrabětová

Už v nejbližší době do kin vstoupí dokument Lindy Jablonské Kupředu levá, kupředu pravá. Portrét budoucích politiků z řad mladých komunistů i mladých konzervativců objevuje jejich názorové rozpory i podivuhodné shody ve fungování jejich uskupení.

Českým politikům, i když spíše těm současným, se věnuje dokument s příznačným názvem První mezi rovnými Tomáše Kudrny. Vypráví o výhodách, které politikům usnadňují existenci nejen levný bufet ve sněmovně, ale třeba i krátká paměť občanů či příliš krotká média.

Jsou-li Češi za takové situace šťastni, zjišťuje v Rozpomínání Ivan Vojnár. "Od revoluce se toho moc nezměnilo, snad jen cestování,"  říká v něm servírka, která připravuje stoly v mezinárodním hotelu. "Lidé jsou otrávení, nevědí, koho by měli volit. Mám dospívající dceru před studiemi a z toho, co nás čeká, mám docela strach."

Řada chystaných dokumentů se věnuje tématu smrti. Olga Sommerová ve filmu Přežili jsme své děti vypráví o bolestivých osudech rodičů, jejichž děti zemřely při autohavárii, po těžké nemoci, byly zabity nebo si vzaly život.

Události Pavla Štechy
Události Pavla Štechy | Foto: Aktuálně.cz

Helena Třeštíková se ve filmu Události Pavla Štechy věnuje posledním týdnům života významného českého fotografa, zatímco Petr Lokaj ve filmu Všichni jste moje děti vypráví o Gustávu Husákovi.

Na obrazovky se dostane i film Pražské jaro, opus III tragicky zesnulého Pavla Kouteckého, který byl dokončen po jeho smrti. Další dokumenty se vydávají za české hranice.

Nikdy nebylo líp Ivany Miloševič je satirická road movie o současné situaci v Bosně a Hercegovině. Pavel Šingl se ve filmu Suchá Hora na cestě do Evropy věnuje rázovitým slovenským Goralům, Zdeněk Novotný-Bričkovský ve filmu Vorga rzas uským pastevcům Něncům.

Projekt AUTOMAT Martina Marečka (Hry prachu, Zdroj) přerůstá v aktivity, které nedávno v Praze vyústily v konání Evropského týdne mobility a dne bez aut.

Autor Českého snu Filip Remunda chystá film Česká radost o jihlavském dokumentárním festivalu. Právě tato přehlídka z velké míry stojí za expanzí českého dokumentu a právě na ní si řada nových dokumentů odbude premiéru. Největší festival dokumentů ve střední Evropě se letos uskuteční od 24. do 29. října.

 

Právě se děje

Další zprávy