USA chtějí Polanského před soud. Teď je to na Švýcarech

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 4. 2010 12:00
Výše případného trestu ale zůstává nejasná
Foto: Reuters

Los Angeles - Kalifornský odvolací soud podpořil ve čtvrtek rozhodnutí soudu nižší instance v Los Angeles, podle něhož nesmí být režisér Roman Polanski obžalovaný z pohlavního styku s třináctiletou dívkou souzen v nepřítomnosti.

Rozhodnutí zvyšuje pravděpodobnost, že Švýcarsko vydá Polanského do USA, kde mu hrozí trest vězení za čin spáchaný před 33 lety. Režisér nyní žije v luxusním domácím vězení v horském Gstaadu.

Polanski z USA uprchl v roce 1978 poté, co se přiznal k sexu s nezletilou dívkou. Zatčen byl loni v září ve Švýcarsku, kam přijel na festival.   Po pobytu ve vazební věznici a zaplacení kauce mohl odejít do domácího vězení, kde zůstává pod nepřetržitým elektronickým dohledem.

 
Foto: Reuters
Čtěte také:
Soud v kauze Polanski dělal chyby, říkají opět obhájci
Polanského obhájci chtějí opět přezkoumat starou žalobu
Berlín: Polanski má domácí vězení, ale svět mu tleská

Američané: Chceme Polanského před soudem

Podle advokátů se dluhy šestasedmdesátiletého režiséra zvyšují a v domácím vězení se nemůže uživit. Jeho nejnovější film The Ghost Writer sice slavil úspěchy na Berlinale a dává mu profesní satisfakci, ale právní služby a kauce jsou zřejmě čím dál víc nad jeho síly.

Rozhodnutí odvolacího soudu přišlo jen několik hodin poté, co týž soud odmítl žádost Polanského oběti o zrušení trestního stíhání. Nyní šestačtyřicetiletá Samantha Geimerová svou žádost odůvodnila duševní trýzní, kterou ji soudní proces působí. Kalifornští soudci její prosbu bez odůvodnění odmítli.

Švýcarská justice už dřív řekla, že s rozhodnutím o případném vydání Polanského do USA vyčkávala do výroku kalifornského soudu.

Foto: Reuters

Americký soud nevyslyšel ani žádost Polanského obhájců na jmenování zvláštního vyšetřovatele, který by prozkoumal námitky na údajná pochybení obžaloby. Právníci se v březnu odvolali i kvůli novému svědectví někdejšího žalobce Rogera Gunsona o údajných právních nedostatcích v původní žalobě.

Dokument, na jehož základě Polanského obhájci požadovali obnovení vyšetřování, přináší na 24 stránkách výčet důkazů předkládaných obhajobou od první žádosti o propuštění Polanského.
Podle Polanského právníků Chada Hummela a Barta Daltona by tvrzení o pochybení nemělo být smeteno ze stolu jen proto, že původní soudce již zemřel a někteří lidé angažující se v případu už nejsou zaměstnanci kanceláře okresního návladního.

Obhájci Polanského už předtím kritizovali i nynější americké žalobce za to, že švýcarským úřadům poskytli mylné informace, aby dosáhli režisérova vyhoštění do Spojených států. Švýcarská strana dala najevo, že vydá Polanského Američanům jedině za předpokladu, že bude v USA odsouzen nejméně k půlročnímu trestu vězení.

Podle Polanského obhájců ale žalobci v USA dobře věděli, že soudce počítal pro Polanského s trestem maximálně 90 dní. Tato cifra je v kauze Polanski novinkou - doposud se vždy v médiích i v agenturních zprávách hovořilo o tom, že režisér by v nejlepším případě dostal u amerického soudu dva roky vězení. Zároveň to vznáší otázku, proč v USA o jeho vydání tolik usilují.

 

Právě se děje

Další zprávy