Sundance žije dávným Polanského sexuálním skandálem

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 1. 2008 13:00
Pomůže nový dokument návratu režiséra do USA?

Park City, Utah -  Festival Sundance je oblíbený coby místo setkávání nezávislých filmařů i hvězd Hollywoodu, témat vážných i atraktivních. To všechno má i dokument o Romanu Polanském, který tu vyvolal o víkendu velké pozdvižení.

Probírá sexuální skandál z roku 1977: slavný režisér kvůli nezákonnému pohlavnímu styku s nezletilou dívkou tehdy uprchl z USA, kde natočil filmy jako Nájemník či slavnou Čínskou čtvrť.

Prostopášník z ghetta

Dílo režisérky Mariny Zenovichové  je podle Jamese Greenberga z Hollywood Reporteru pozoruhodným filmem, který osvětluje skutečné pozadí Polanského opuštění USA.

"Režisérka neříká, že to, co Polanski dělal s třináctiletou Samanthou Geimer, bylo správné, ale předkládá přesvědčivé důkazy, že soudní orgány s ním nejednaly podle zákona," píše Greenberg.

Film zasazuje osobnost Polanského do kontextu s jeho dětstvím, do nějž patřil i útěk před nacisty z Polska a smrt matky v koncentračním táboře. Tragickou událostí Polanského života bylo i zavraždění jeho těhotné ženy Shaton Tate Mansonovou bandou. Od tohoto momentu se Polanski stal objektem zájmu médií a začal být považován za prostopášníka.

Roman Polanski: Wanted and Desired
Roman Polanski: Wanted and Desired | Foto: NY Times

Zenovichová poukazuje na to, že tento jeho mediální obraz ovlivnil i soudní proces ve věci sexuálního zneužití nezletilé. Podle právníků Douglase Daltona a Rogera Gunsona byl Polanski dvěma soudními psychiatry zproštěn nálepky sexuálního delikventa.
Soudce Laurence Rittenband ovšem přesto trval na tomto označení a Polanského - podle filmu ilegálně - poslal do vězení.

Zaplatil už dost?

Podle advokátů se Rittenband v případu vícekrát zachoval nezákonně a zaujatě a je to právě on, komu je ve filmu dávána největší zodpovědnost za nespravedlivé zacházení se slavným režisérem.

Režisérka provedla důkladný výzkum a řadu rozhovorů se zúčastněnými, ne ovšem se samotným režisérem. Obsahem filmu jsou i vzácné archivní materiály, třeba scéna z natáčení Plesu upírů, v níž Polanski režíruje Sharon Tate.

Ale i scény z dalších snímků, které sugerují, že Polanského životní peripetie jako by vypadly z jeho temných filmů.

"Hodně lidí si pamatuje, že Polanski opustil USA, ale jen pár ví, proč a za jakých okolností. Jestli je na světě nějaká spravedlnost, Polanski se vrátí do země ne jako vyvrhel, ale jako někdo, kdo udělal chybu a už za ni zaplatil víc než dost," uzavírá Greenberg.

Roman Polanski: Wanted and Desired
Roman Polanski: Wanted and Desired | Foto: NY Times

Na Snímek Roman Polanski: Wanted and Desired už zakoupila americká práva HBO;, ta mezinárodní získala společnost Weinstein.

Přijela i vymetačka Paris

Sundance má za sebou první víkend. Na Festivalu oblíbeném jako místo setkávání nezávislých filmařů i hvězd Hollywoodu letos září Robert De Niro, Tom Hanks, Bruce Willis i Ben Kingsley - k nim se přidaly i hvězdy hudebního nebe U2 a rapper 50 Cent.

A dokonce i hvězdy bulváru, jako je večírková vymetačka Paris Hiltonová - právě její přítomnost podle médií značí, jak se proměnil charakter festivalu, který pod vedením Roberta Redforda vznikl v roce 1978 jako malá přehlídka artových filmů.

Modrooký šéf přehlídky nicméně říká, že Sundance si navzdory vzrůstající účasti hvězd udržuje smysl pro nezávislé filmy. "Nejsme okázalí - žádné červené koberce, žádné limuzíny," řekl agentuře AP. "Lidé sem přijedou a smísí se dohromady."

Hvězdy letos na festival přijely i s dětmi - Tom Hanks si ostatně se synem Colinem i zahrál ve zde představovaném snímku The Great Buck Howard a Redfordova dcera Amy tu v pátek uvedla svůj režijní debut  Kytara.

Robert De Niro přijel do Park City se snímkem What Just Happenned? V něm ztvárnil hollywoodského producenta, který se snaží natočit film. Snímek, který byl na Sundance uveden v sobotu, je jedním z nejdražších, jaké tu kdy byly uvedeny.

Není divu, že upoutal pozornost potenciálních kupců i diváků, i když reakce na něj byly spíše smíšené. V menší roli se tu objeví i Bruce Willis, který na festivalu propagoval také školní komedii Assassination of a High School President.

Velkou pozornost v Sundance poutají dokumenty: kromě Polanského i fotbalový Kicking It o mezinárodním bezdomoveckém fotbalovém týmu nebo Trouble the Water o řádění hurikánu Katrina.

 

Právě se děje

Další zprávy