Po dinosaurech si Spielberg najal od Crichtona piráty

Kultura Kultura, Red Kul
31. 8. 2009 7:40
Režisér bude produkovat román z pozůstalosti
Foto: Reuters

Londýn - Vypadá to jako sen fanoušků výpravných dobrodružných filmů i účetních z hollywoodských studií. Steven Spielberg dohlédne na pirátský snímek podle románu Pirates Latitudes, který napsal před loňskou smrtí bestsellerista Michael Crichton.

Příběh do podoby scénáře navíc upraví David Koepp, který už pro Spielberga adaptoval před 16 lety Crichtonův román Jurský park, režisérův komerčně nejúspěšnější film.

Crichton loni v listopadu zemřel na rakovinu. Jeho asistent ale objevil ve spisovatelově počítači dva dokončené, ale nepublikované romány. Jedním z nich je pirátské dobrodružství Pirate Latitudes, které vyjde knižně rok po autorově smrti, 24. listopadu.

Foto: Reuters

"Stevena vždy zajímalo všechno, co Michael Crichton napsal. Navíc si vždycky přál natočit svůj pirátský film," potvrzuje zprávy z branže Spilebergova spolupracovnice z DreamWorks Stacey Sniderová.

Pak se uvidí

V knize a filmu se čtenáři, potažmo diváci podívají na Jamajku v roce 1665, do zlaté éry karibských pirátů. Tady dává kapitán Edward Hunter dohromady posádku elitních pirátů, kteří s ním podniknou výpravu do prakticky nedobytného španělského přístavu Port Royal. Důvodem mise je zlatem naložená galeona, která tam musela zakotvit kvůli opravám po bouři.

Práva na román už vlastní studio DreamWorks, které Spielberg spoluzakládal a které nyní patří koncernu Viacom. Spielberg bude film produkovat, ale možná i sám režírovat - uvidí prý podle Koeppova scénáře.

A s ním by měl být jeden z nejznámějších režisérů spokojen. Koepp už pro Spielberga upravil nejen Jurský park, ale i jeho pokračování Ztracený svět, je podepsán také pod posledním dílem Indiana Jonese. Přímo s Crichtonem spolupracoval Spielberg na katastrofickém filmu Twister a úspěšném televizním seriálu ER (Pohotovost).

Michael Crichton
Michael Crichton | Foto: Reuters
Čtěte také:
Zemřel autor Jurského parku Michael Crichton
Pohotovost skončila i dramatickým seriálům
Filmový Tintin bude bojovat s Jamesem Bondem

Crichton ostatně v Hollywoodu proslul jako spisovatel, který měl díky producentské pozici velký vliv na výslednou podobu "svých" filmů; někdy byl vlastně spolurežisérem a byl známý i hádkami s tvůrčím týmem. Nicméně Spielberg si jejich někdejší spolupráci pochvaluje.

Drsně a bez příkras

"Pohotovost a dinosauří série patří k nejlepším spolupracím mé kariéry. A teď mám šanci znovu zažít to vzrušení, že převedu jeho příběh na plátno. Michael Crichton byl jedním z našich největších vypravěčů," prohlásil v souvislosti s chystaným filmem Spielberg.

Styl Crichtonovy práce dává tušit, jak bude vypadat i nový snímek. Ačkoli se jedná o tradiční dobrodružný námět, předloha prý jako vždy hýří i pečlivě nastudovanými dobovými detaily a zobrazuje piráty a jejich svět "drsně a bez příkras".

Foto: Hergé

Adaptace se podle všeho nezařadí mezi pirátskou romantiku ala Černý korzár, ale nepůjde ani o pokus navázat v „indianajonesovské" nadsázce na nejúspěšnější korzáry poslední doby - Piráty z Karibiku s Johnny Deppem coby kapitánem Jackem Sparrowem. „Chodící kostlivce a chlapy s chapadly na ksichtě nečekejte," tvrdí web CSFD.

O časovém harmonogramu ani rozpočtu není ještě nic známo; Spielberg nyní dohlíží jako producent a režisér na první ze dvou počítačových filmů o reportérovi Tintinovi. Druhý 3D snímek má mít na starosti Peter Jackson.

Spojení vědy a divadelního konceptu

Americký bestsellerista Crichton zemřel ve věku 66 let, jeho knih se ve světě prodalo přes 150 milionů výtisků. Jejich přepisy často využíval Hollywood pro neméně úspěšné filmy.

Foto: Aktuálně.cz

Prvním Crichtonovým bestsellerem se stala kniha Kmen Andromeda, kterou vydal v roce 1969. Do záře reflektorů se Crichton definitivně dostal v roce 1971, kdy byl román zfilmován.

Na plátno byla adaptována i díla Člověk na konci, Vycházející slunce, Skandální odhalení, Kongo či Koule. Filmový průmysl si převoditelnost jeho románů pochvaloval, kritici mu to naopak často vyčítali.

Crichton získal vzdělání na Harvardské lékařské fakultě a často to pak ve svých thrillerech zúročil - byl označován jako autor, který měl patent na „spojení vědy a velkého divadelního konceptu". Literární recenzenti oceňovali právě popis prostředí - Crichton každou knihu začínal rozsáhlým výzkumem - ale vyčítali mu povrchní charakteristiky postav.

Crichton byl i režisér a producent. Úspěch měla adaptace jeho vlastního románu Velká vlaková loupež se Seanem Connerym v hlavní roli z roku 1979.

 

Právě se děje

Další zprávy