Zemřel autor Jurského parku Michael Crichton

Kultura Kultura, red kul
6. 11. 2008 7:30
Americký spisovatel zemřel ve věku 66 let

Los Angeles - Ve věku 66 let v úterý v Los Angeles zemřel americký bestesellerista Michael Crichton. Přepisy jeho knih často využíval Hollywood pro neméně úspěšné filmy.

Zprávu agentury Reuters na Crichtonově oficiálním webu potvrdila i jeho rodina, prohlášení k ní vydal i režisér Steven Spielberg, který zfilmoval jeho novely o "návratu dinosaurů na Zem".

Spisovatelova webová stránka kolabuje pod náporem fanoušků a nelze se na ni dostat.

Rodina v prohlášení požádala o respektování svého soukromí a uvedla, že se se spisovatelem rozloučí na soukromém pohřbu.

"Skrze své knihy byl inspirací studentům mnoha, podporoval v mnoha ohledech vědce a vysvětloval, že můžeme všem tajemstvím světa porozumět," napsaly v prohlášení jeho pátá žena Sherri a dcera Taylor.

Dal sci-fi vědecký základ

Autor řady bestsellerů, například románů Kmen Andromeda nebo Kongo, se nejvíc proslavil scénářem k filmu Jurský park, ale i třeba i produkováním seriálu Pohotovost.

V červnu tohoto roku zemřel i Stan Winston, trikový specialista, který rozhýbal Crichtonovy dinosaury
V červnu tohoto roku zemřel i Stan Winston, trikový specialista, který rozhýbal Crichtonovy dinosaury | Foto: Aktuálně.cz

Jurský park i jeho pokračování ztracený svět zfilmoval steven Spielberg, který vydal oficiální prohlášení ke Crichtonově smrti.

"Byl vůbec tím nejlepším na spojení vědy a velkého divadelního konceptu, čímž umožnil návrat dinosaurů na Zemi," napsal světoznámý režisér. Už dřív prohlásil, že byl "veleknězem konceptu". 

Crichton se narodil se v Chicagu 23. října 1942. Své první romány publikoval pod pseudonymem ještě v průběhu studií na Harvardské lékařské fakultě. Toto vzdělání pak ve svých thrillerech často zúročil.

Prvním Crichtonovým bestsellerem se stala kniha Kmen Andromeda, kterou vydal v roce 1969. Do záře reflektorů se Crichton definitivně dostal v roce 1971, kdy byl román zfilmován. 

Ještě jedna kniha

Na plátno byla převedeny i knihy díla Člověk na konci, Vycházející slunce, Skandální odhalení, Kongo či Koule. Filmový průmysl si převoditelnost jeho románů pochvaloval, kritici mu to často vyčítali. Oceňovali popis prostředí - Crichton každou knihu začínal rozsáhlým výzkumem - ale vyčítali mu povrchní charakteristiky postav.

Crichton byl i režisér a producent. Úspěch měla adaptace jeho vlastního románu Velká vlaková loupež se Seanem Connerym v hlavní roli z roku 1979. Dále ještě zrežíroval svůj další román Kóma (1978) a sci-fi western Westworld (1973).

Crichton v Hollywoodu proslul jako spisovatel, který měl díky producentské pozici velký vliv na výslednou podobu svých filmů. S režiséry měl časté konflikty a do některých filmů zasahoval natolik, že byl vlastně spolurežisérem. Nejsilněji se to projevilo na snímku Vikingové (13th Warrior), předělávce slavného beowulfovského mýtu.

V případě románů a filmů Vycházející slunce a Skandální odhalení musel Crichton čelit různým kontrovezím a protestům, které byly vznášeny z důvodů údajného rasismu či sexismu. Jeho pozdní román Kořist byl zase obviňován z nesmyslného šíření paniky z  nanotechnologií.

Jeho knih se ve světě prodalo přes 150 milionů výtisků. Poslední novela přitom ještě čeká na vydání.

Původně měla vyjít příští měsíc, ale nakladatel HarperCollins po zprávě o Crichtonově úmrtí její vydání odsunul na blíže neurčené datum.

Čtěte také: Zemřel stvořitel Terminátora, Predátora i dinosaurů

 

Právě se děje

Další zprávy