Filmový Tintin bude bojovat s Jamesem Bondem

Red Kul
27. 1. 2009 15:20
Spielberg začal natáčet svůj vysněný snímek

Los Angeles - Steven Spielberg začal natáčet příběh, o který dlouho usiloval. Jako producent a režisér dohlíží na první díl z plánované počítačově filmové minisérie o Tintinovi.

Roli reportéra s neposednou čupřinou, který právě oslavil osmdesátiny, dostal  britský herec Jamie Bell, jenž se asi nejvíc proslavil jako Billy Elliot. Jeho protivníkem bude agenty 007 Daniel Craig.

Adaptace belgického komiksu vznikne technologií  3D motion capture. Digitálně stvořeným postavám nejprve vdechne život výkon herců: jejich pohyb je zaznamenán a nahrán do počítače pomocí bodů upevněných na jejich těle, posléze je dotvořeno i prostředí. Tak vznikal třeba Glum z Pána prstenů a z novějších projektů Polární expres nebo Béowulf.

Snímek by oproti původním zprávám měl přijít do kin až v roce 2011. Jeho předlohou je první část dvoudílné knihy Tintinova dobrodružství: Tajemství jednorožce.

Foto: Hergé

Tintin objeví spolu s kapitánem Archibaldem Haddockem v modelu plachetnice lístek, který vede k ukrytému pokladu, o nějž kdysi bojoval kapitánův předek Sir Francis Haddock se zlotřilým pirátem Rudým Rackhamem. A teď o něm vědí i nebezpeční zločinci.

Roli Rudého Rackhama sehraje nejnovější představitel Jamese Bonda Daniel Craig. Oba kapitány Haddocky (neboli Tresky) vytvoří herec, který má s počítačovými triky velké zkušenosti: Andy Serkis, jeho pohyby byly předlohou k animaci zmíněného Gluma.

Serkise, jehož "pravá" tvář je divákům takřka neznámá, oslovil režisér Pána prstenů Peter Jackson, který je spolu se Spielbergovou společností DreamWorks producentem Tintina.

Jackson by měl také coby režisér dostat po Spielbergovi na starosti druhý film. Jeho předlouhou by se logicky měl stát dvanáctý tintinovský sešit Poklad Rudého Rackhama. V nejprodávanější  knize celé série totiž pokračuje pirátský příběh o honbě za ztracenými diamanty.

Foto: Aktuálně.cz

Původně se mluvilo o trilogii, ale nyní se zprávy o třetím díle zmiňují jen jako o možnosti a ani se nespekuluje, kdo by ho režíroval.

Kromě Tintinova psa Filuty nebude na plátně chybět ani dvojice nedůvtipných detektivů Kadlec a Tkadlec, které ztvární Simon Pegg a Nick Frost. Spielbergovi scenáristé ovšem připsali i postavy, které Tintinův otec Hergé v knihách nezmiňuje. V první řadě je to Tintinův rival, americký reportér a zároveň agent Intrepolu.

Důvod je zřejmý, zámořští diváci potřebují postavu, která jim bude blízká. Tintin, jehož čistá linka prý ovlivnila i Andyho Warhola a Roye Lichtensteina, je sice považován za klasiku komiksu, ovšem západoevropského. V USA se široké popularitě netěší.  

Steven Spielberg
Steven Spielberg | Foto: Reuters

Spielberg usiloval o práva na zfilmování Tintina 25 let, tehdy ještě jednal s tvůrcem komiksu Georgesem Remim známějším pod pseudonymem Hergé.

Dva hrané snímky o Tintinovi vznikly už v 60. letech, existují i tři verze animované; ve všech případech se jednalo o "nenápadnou" záležitost. Kreslené televizní seriály pak byly víc adaptací než originálními příběhy.

Tintin si odbyl premiéru 10. ledna 1929. I když je novinář, nikdy nenapsal článek, naopak tisk se věnuje jeho odvážným činům. Tvůrce ho poslal do celého světa včetně Sovětského svazu a Číny, na Balkán i do Afriky.

Komiksu se prodalo přes 200 milionů sešitů ve víc než 50 jazycích. Hergé vydal příběhy ve 23 knihách, poslední Tintin a Pikarové vyšel v roce 1976; další díl už zůstal nedokončen.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte také:
Tintin je opět u soudu. Hájí svou ztracenou čest
Konžský student zažaloval Tintina za rasismus

Hned první díl čelil kritice evropských komunistů, protože Tintin v zemi Sovětů je reportáží plnou "velmi zlých bolševiků". Tintin v Kongu byl zase už ve 30. letech obviňován rasistického a kolonialistického vyznění.

Hergé tehdy tuto část přepracoval, ale když kniha vyšla znovu před několika lety, vzbudila opětovně pobouření a žádosti o stažení z pultů.

 

Právě se děje

Další zprávy