Redfordova agitka by uspala i Michaela Moora

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 11. 2007 9:00
Do kin vstupuje politická agitka režírujícího aktivisty

Recenze - Režijní dráha Roberta Redforda jako by stála v protikladu k té herecké. Zatímco sám zpravidla ztvárňoval sympatické gangstery i stejně sympatické rabiáty a nekonformní živé postavy, ve svých režijních počinech zatuhnul v bezvýhradně kladné, ale o to melodramatičtější poloze.

Když se k tomu přidá ještě angažovanost levicového ekologa proti Bushově vojenské politice a vládě vůbec, vznikne spíš politická manifestace než film.  Přesně jako v jeho nejnovějším počinu Hrdinové a zbabělci.

Sám herec tu ztvárnil idealistického univerzitního profesora, jehož dva studenti odešli jako dobrovolníci do válečného Afghánistánu. Debatu vede i s dalším studentem, kterého burcuje k občanské angažovanosti.

Tom Cruise na londýnské premiéře filmu Hrdinové a zbabělci
Tom Cruise na londýnské premiéře filmu Hrdinové a zbabělci | Foto: Reuters

Paralelní diskutující dvojici zosobňují Meryl Streepová a Tom Cruise v rolích skeptické novinářky a nesympatického senátora, který se snaží oponentku přesvědčit, že by média měla vyváženěji informovat o válce.

Tématem je právě vztah americké intelektuální elity k válce proti Iráku a Afghánistánu. A výzvy k činu. Redford se obojí snaží do diváckých hlav vtlouct tak usilovně a s okázalou snahou cosi důležitého sdělit, že už po chvíli vyvolá spíše odpor.

Téma války proti teroru totiž zpracovává tou nejnudnější možnou metodou. Nevyráží do válečných zákopů jako Michael Winterbottom v Cestě na Guantánamo nebo v Síle srdce, ani psychologicky nesleduje následky válečných traumat jako oceňované filmy, které se teprve chystají do české distribuce - In the Valley of Elah či Grace is Gone.

Jen staticky prostřihává mezi dvěma kancelářemi, tou univerzitní a tou senátorskou. Trochu vzruchu přinášejí jen osudy dvou exstudentů, kteří v Afghánistánu bojují o holý život. Ale z těch zase ční kašírovanost.

Meryl Streepová ve filmu Hrdinové a zbabělci
Meryl Streepová ve filmu Hrdinové a zbabělci | Foto: Bontonfilm

Lépe by film mohl fungovat jako rozhlasová hra, ke které by si člověk pustil CNN bez zvuku - protože dialogy je film zahlušen až k nepřežití. I tak by ovšem nejspíš uspal nejen hady, ale i takové rejpaly, jako je Noam Chomsky a Michael Moore.

Postavy nemají žádný vývoj, nedozvíme se o nich nic jiného než to, co hlásají ve svých disputacích. Herci nehrají, jsou jen panáky, kteří odříkávají ty nekonečné dialogy a tváří se u toho moudře a zásadově.

Ještě nejlépe se daří Meryl Streepové, Cruise a Redford tentokrát postrádají charisma, které by proniklo přes ty hory dialogů. Navíc jsou stavěni do situací typu té, v níž Cruise za podkresu vážné hudbou řeční o životech zmarněných po 11. září.

S Redfordovými hlásanými názory lze souhlasit či nesouhlasit. Nejsou ale natolik objevné, aby vyvolaly vzrušení intelektuální a v  žádném případě nevyvolají vzrušení filmové. 

Meryl Streepová a Tom Cruise ve filmu Hrdinové a zbabělci
Meryl Streepová a Tom Cruise ve filmu Hrdinové a zbabělci | Foto: Bontonfilm

Přinášejí jen obecné  věty o občanské statečnosti, zodpovědnosti a odvaze, které místo svěžesti myšlenek nabízejí patos vlastenectví - tradiční trumf, který se snaží vyrvat Republikánům.

Není divu, že po chvíli diváky může postihnout pocit jako na školní dvouhodinovce mimořádně výřečné učitelky občanské nauky. Vypnou, přestanou monotonní tón vnímat a začnou se těšit na konec hodiny.

Je jisté, že v hlavě toho moc neulpí. Zbyde jen únavný pocit nudy, trochu bolavé uši a pocit, že Redford vydláždil cestu do filmových pekel dobrými úmysly.

Hrdinové a zbabělci (Lions for Lambs), USA 2007. Scénář Matthew Michael Carnahan, režie Robert Redford, hrají Robert Redford, Meryl Streepová, Tom Cruise, Michael Pena a další. 93 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy