Na věštění z oscarové koule není nikdy dost brzy

Irena Hejdová a BBC
25. 10. 2007 12:00
BBC už tipuje nositele jubilejních zlatých sošek
Královna Alžběta: Zlatý věk - Cate Blanchettová
Královna Alžběta: Zlatý věk - Cate Blanchettová | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Kolik filmů už bylo a ještě bude označeno za favorita únorového jubilejního osmdesátého předávání nejslavnějších filmových cen? Nepočítaně. Oscarový kolotoč se sice roztočí až za čtyři měsíce, ale zasvěcenci už samozřejmě mají jasno, kdo má největší šanci stanout na stupních vítězů. I to patří ke koloritu nejdůležitějších cen komerční kinematografie.

Šanci navíc zvyšuje hned několik želízek v ohni. Třeba Cate Blanchettová si za královnu Alžbětu v roce 1998 odnesla jen nominaci. Pomůže jí to, aby zaujala akademiky i ve snímku Královna Alžběta: Zlatý věk? Nebo se porotci přikloní k rozhodnutí hvězdných Benátek, které herečku ocenily za ztvárnění Boba Dylana v experimentálním snímku I´m Not There?

Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.
Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. | Foto: Aktuálně.cz

Právě Benátky poněkud kontroverzně ocenily za roli Jesseho Jamese ve filmu Zavraždění Jesseeho Jamese Brada Pitta - i když řada kritiků cenu přisuzovala spíše jeho spoluhráči Casey Affleckovi za ztvárnění jeho vraha Cowarda Roberta Forda.

Třeba ale do oscarového klání půjdou oba herci bok po boku; případně bude Affleck nominován v kategorii vedlejší herecký výkon. Anebo se mu přičtou zásluhy a bude nominován za film Gone Baby Gone, drama o zmizelém dítěti, které jako svůj debut režíroval jeho starší bratr Ben.

V kategorii nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli loni bodoval George Clooney se Syrianou, teď by mohl být znovu nominován za roli rozporuplného právníka v dramatu Michael Clayton.

George Clooney ve filmu Michael Clayton
George Clooney ve filmu Michael Clayton | Foto: Aktuálně.cz

Šanci má dle odborníků i Tommy Lee Jones za roli truchlícího otce v dramatu z irácké války In the Valley of Elah. Bodovat může i ve vedlejší kategorii za roli šerifa v dobře přijatém dramatu bratří Coenů Tahle země není pro starý.

I Cate Blanchettová má tvrdé soupeřky - třeba britskou veteránku Julie Christieovou, která sklidila nadšení za ztvárnění alzheimrem trpící ženy ve filmu Away From Her.

Bodovat může i Francouzka Marion Cottilard za strhující ztvárnění Edith Piaf, už patnáctou nominaci kariéry si možná připíše Meryl Streepová za Hrdiny a zbabělce Roberta Redforda.

Redfordův politický thriller může proniknout i do nominací na nejlepší film, stejně jako Útěk z divočiny dalšího režírujícího herce Seana Penna. Oscarový herec může za svůj snímek o muži, který zemřel v aljašské divočině, získat i první nominaci v režijní kategorii.

Edith Piaf
Edith Piaf | Foto: Bioscop

Oscaři se tradičně udělují na americké půdě, BBC ale celkem pochopitelně připomíná, že své želízko v ohni má i řada britských filmů.

Loni tu tak bodovala Královna či Poslední skotský král, letos prý mají šanci třeba James McAvoy za Pokání, Tom Wilkinson za Michaela Claytona či Sacha Baron Cohen za vedlejší roli v Burtonově muzikálu Sweeney Todd.

Další vynikající muzikál Hairspray může přinést nominace jiným slavným tvářím - Michelle Pfeifferové, Christopheru Walkenovi a Johnu Travoltovi.

Hairspray je už i v českých kinech - narozdíl od krimi Americký gangster Ridleyho Scotta, v níž prý zazářili Denzel Washington a Russel Crowe, či filmu Charlie Wilson's War s Tomem Hanksem, Julií Robertsovou a Philipem Seymourem Hoffmanem.

Oba filmy vstoupí do českých kin začátkem roku 2008.

Hairspray - John Travolta v roli Edny a Tracey
Hairspray - John Travolta v roli Edny a Tracey | Foto: Warner Bros

Řada potenciálních favoritů ještě čeká na americkou premiéru - třeba velkofilm Zlatý kompas, první díl románové fantasy Jeho temné esence. Víceméně jisté vítězství v kategorii nejlepší animovaný film má zato už teď trhák Ratatouille, zámořskými kritiky prohlašovaný za jeden z nejlepších letošních filmů vůbec.

Své jisté už mají kandidáti jednotlivých zemí do kategorie Nejlepší cizojazyčný film. Porota z nich vybere pět finalistů, už nominace za danou zemi je ale výhrou. I pro českého zástupce, Menzelova Anglického krále.

 

 

Právě se děje

Další zprávy