Oscara dostane vyžilec Rourke, protože hraje sám sebe

Hana Volencová
18. 2. 2009 17:55
O sošku pro Ledgerova Jokera pochybuje málokdo

Praha - Akademie v neděli vyhlásí na slavnostním večeru v Kodak Theatre v Hollywoodu po jedenaosmdesáté držitele Oscarů pro rok 2009. Jestliže u hlavní ženské role málokdo pochybuje, že se rozhodne mezi Meryl Streepovou a Kate Winsletovou, v ostatních hlavních kategoriích je situace vyrovnanější.

Včetně hlavní mužské role, kde se navíc ukázkově střetávají i další faktory, jež pravidelně vstupují do hry o Oscary.

Pro Franka Langellu coby Nixona by mohla hrát obrovská nálada zúčtování a změny, pro Brada Pitta mluví výkon v roli překlenující několik desetiletí i fakt, že by si s Oscarem vzájemně pomohli k ještě větší slávě. Sean Penn zase kromě skvělého výkonu bourá předsudky.

Čtěte také: Přinese holocaust Winsletové Oscara, nebo prohru?

Ale nejvíc nadějí na Oscara má podle filmových kritiků Mickey Rourke, který prožívá totéž co jeho postava - boj o návrat na výsluní. A pro Ameriku není většího příběhu.

Ten, který vzal místo jiným

Už od zlomového Sin City (2005) se Rourke vrací zpět a o něco podobného se snaží i jeho hrdina, bývalý profesionální wrestler, který chce přes pokročilý věk bojovat dál. Jenomže na něj nečeká sláva ani ceny. Za Wrestlera Rourke získal jak britské ocenění BAFTA, tak Zlatý Glóbus a také svou první nominaci na Oscara.

Foto: Aktuálně.cz

Řada hlasů hovoří také pro Seana Penna, který citlivě ztvárnil Harveyho Milka, homosexuálního sanfranciského politika, který jako první v Americe veřejně bojoval za práva gayů a lesbiček. Penn je nominován popáté, v roce 2004 získal Oscara za Tajemnou řeku.

Na paty jim šlape Brad Pitt, u něhož se ovšem nabízí otázka, nakolik je „opačně" stárnoucí Benjamin Button jeho postavou a nakolik výtvorem trikařů a maskérů. Jde o jeho druhou nominaci; v roce 1996 se objevil na kandidátce za sci-fi Dvanáct opic, kde hrál duševně narušeného teroristu.

Devětašedesátiletý Frank Langella je na Oscara nominován poprvé. Nominaci mu vynesla až role rezignujícího prezidenta Richarda Nixona, který se utkává před televizními kamerami s moderátorem Davidem Frostem. Ten má za cíl získat od prezidenta veřejnou omluvu za aféru Watergate.

O Richardu Jenkinsovi se hovoří hlavně jako o tom, jenž z nominace vytlačil jak Deva Patela, který hraje chudého indického mladíka v Milionáři z chatrče, tak Leonarda DiCapria, jenž měl šanci na úspěch za drama Nouzový východ. Jedenašedesátiletý herec si nominaci vysloužil za ztvárnění osamělého vdovce v Nezvaném hostovi. I u něj jde o první nominaci v kariéře. 

Seymour potřetí v řadě

U Oscara za vedlejší mužskou roli je situace - zdá se - jasná. Již nyní ho většina odborníků i publicistů připisuje posmrtně Heathu Ledgerovi, který ztvárnil vyšinutého maniaka Jokera jako důstojného Batmanova protivníka. Svou rolí - ke které se ještě přidává gesto poslední pocty - si už vysloužil Zlatý Glóbus i britskou cenu BAFTA a spoustu oborových cen i ocenění of kritiků.

Nominován byl už jednou; v roce 2006 za Zkrocenou horu. Pokud cenu opravdu získá, stane se teprve druhým hercem, který toto ocenění obdržel po své smrti. Před ním to byl jen Peter Finch, u něho Oscar přistál jen několik týdnů po jeho smrti v roce 1977 za film Network (Televizní síť).

Foto: Aktuálně.cz

Philip Seymour Hoffman zaujal Akademii poprvé v roce 2006 a za hlavní roli v biografickém dramatu Capote si rovnou odnesl Oscara.

Nominován byl i loni za Soukromou válku pana Wilsona. Letos na sebe upozornil ve vyšetřovacím dramatu Pochyby coby kněz, který je podezřelý ze zneužívání černošského studenta. Jeho protihráčkou je Meryl Streepová, která je nominovaná za hlavní ženskou roli.

Robert Downey Jr. se dokázal vyléčit ze svých závislostí a vrhnul se zpět do natáčení větších filmů. A podle jeho posledních snímků (Zodiac, Iron Man) chytil správnou vlnu. Poprvé a naposled byl nominován v roce 1993 za titulní roli v biografickém filmu Chaplin.

Díky parodii Tropická bouře, která si utahuje z Hollywoodu, má druhou šanci. Bylo by ale vlastně s podivem, kdyby vyhrál s filmem, jenž se vysmívá i udělování Oscarů.

Brolin mohl bodovat i s Bushem

Michael Shannon je oscarový nováček a na kandidátku se dostal za roli duševně nemocného matematika Johna Givingse v dramatu Nouzový východ, který jako jediný vidí vztah hlavních hrdinů bez příkras. Před Akademií bude snímek reprezentovat jako jediný herec (film získal ještě nominaci za výpravu a kostýmy).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Mládnoucí Button platí cenu za svou dokonalost
Jak je těžké být Batmanem a snadné být Jokerem
Tvrdý Sean Penn zvládl roli gaye a míři k Oscarovi
Stiller ustřelil prdel vkusu a Hollywoodu

Poprvé je nominován i Josh Brolin. O Oscara bojuje s rolí Dana Whitea, který zavraždil prvního známého homosexuálního politika Harveyho Milka. Brolin loni zaujal ve vítězném snímku Tahle země není pro starý, i když nebyl nominován. Letos se hodně spekulovalo i o jeho nominaci za roli George Bushe v politické satiře W.

Coby politik Dan White předvedl Brolin kreaci vnitřně nejistého muže, který sice vystupuje za konzervativní stranu, ale musí navázat spojenectví se svobodomyslným Milkem. Své vnitřní dilema nakonec neunese.

 

Právě se děje

Další zprávy