Přinese holocaust Winsletové Oscara, nebo prohru?

Hana Volencová
17. 2. 2009 17:50
Hvězdu Titanicu čeká souboj s Meryl Streepovou
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Akademie v neděli vyhlásí na slavnostním večeru v Kodak Theatre v Hollywoodu po jedenaosmdesáté držitele Oscarů pro rok 2009. Jestliže ve většině hlavních kategorií je skoro vyrovnaná sestava favoritů, u hlavní ženské role málokdo pochybuje, že se rozhodne mezi Meryl Streepovou a Kate Winsletovou.

A to přesto, že je to mimořádně silný rok. V nominované pětici je kromě méně známé Melissy Leové z filmu Frozen River ještě Anne Hathawayová (Rachel Getting Married) a obálková ikona Angelina Jolie za roli matky v Eastwoodově Výměně.

Kate Winsletová byla za roli nacistické dozorkyně Hanny Schmitzové ve filmu Předčítač oceněna ještě minulý víkend Britskou filmovou akademií, získala za ni i Zlatý Glóbus - ovšem tady byla vedena ve vedlejší roli. 

Akademie není složená jen ze snobů

Ve svých třiatřiceti má už pět nominací (Rozum a cit, Titanic, Iris, Věčný svit neposkvrněné mysli, Jako malé děti), což se nepovedlo nikomu předtím v jejím věku. Nicméně vytoužená soška jí doposud chybí.

BAFTA: Kate Winsletová
BAFTA: Kate Winsletová | Foto: Reuters
Čtěte také:
Předčítač ukazuje ranní červánky nad Osvětimí

Její role s velkým časovým rozpětím a náročným make-upem i erotickými scénami patří k lehce přepjatým a lehce překombinovaným postavám, které často zaujmou akademické snoby, nicméně akademie není složena pouze z nich.

Navíc pomalu mizí i dobře fungující nálepka holocaustového filmu, pod kterou producent Harvey Weinstein na poslední chvíli snímek protlačil do nominací na úkor Temného rytíře. Některé židovské organizace včetně vídeňského Centra Simona Wiesenthala se právě nyní ozvaly, že spatřují v adaptaci bestselleru Bernharda Schlinka pokus revizi holocaustu.

Možná by pro herečku bylo nakonec výhodnější, kdyby dostala nominaci za Nouzový východ, kde se po letech opět setkala s Leonardem DiCapriem, Akademie ale neumožňuje vícenásobnou nominaci v jedné kategorii.

V Hollywoodu se navíc spekuluje, že záměna vedlejší role za hlavní není náhoda, protože se tím zmenšují hereččiny šance. Řada hlasujících to prý nezaznamená a budou čekat, že Winsletovou vyberou za vedlejší roli, nebo budou prostě jen zmateni. Už ale neříkají, kdo a co tím sleduje.

Foto: Reuters

Zločin na církevní škole

Devětapadesátiletá Meryl Streepová loni v hojně navštěvovaném muzikálu Mamma Mia! dokázala, že obstojí i v lehčím žánru a nemusí se stydět za hlasový rozsah. O třetího Oscara se ale uchází v typicky hereckém snímku (předchozí dvě sošky byly za snímky Kramerová vs. Kramer a Sophiina volba).

Role už jí vynesla cenu od cechu hereckých kolegů, což bývá dobrý indikátor oscarových vítězů. Pochyby jsou už její patnáctou nominací - což je opět unikátní. Právě automatičnost, s níž byla navržena, jí ovšem ve výsledku za postavu upjaté jeptišky, která na církevní škole soukromě vyšetřuje zločin, nemusí přinést ve finálním hlasování přízeň.

Foto: Aktuálně.cz

Mají přece jen nějakou šanci i další nominované herečky? Bylo by to každopádně velké překvapení. Nicméně Anne Hathawayová podle ohlasů dokázala, že se dokáže vymanit z popcornové zábavy typu Deník princezny a zahrála svou roli „bez make-upu i změny přízvuku".

Angelina Jolie má ve svých osmatřiceti na kontě Oscara za psychologický thriller Narušení a někteří tvrdí, že ho měla získat i v roce 2007 za Sílu srdce. Nynější spolupráce s Clintem Eastwoodem by jí mohla přinést ovoce: režisér dokázal v příběhu podle skutečné události - a ty má akademie ráda - potlačit její mediální manýry a polohy, případně je využít ve prospěch filmu.

V nevýhodě je víceméně neznámá osmačtyřicetiletá herečka Melissa Leová, která je na Oscara nominována poprvé. Vedle zvučných jmen rivalek se to její poněkud ztrácí. Za Frozen River už přesto získala několik menších cen.

Foto: Aktuálně.cz

Herečka ve vedlejší roli

Všech pět hereček nominovaných ve vedlejší roli si jistě oddechlo, že Winsletová je nakonec nominována v kategorii hlavní, čímž se výrazně zvyšují jejich šance.

Nejvíc se tak mluví o Penelope Cruzové. Hvězda Almodóvarových filmů (za Volver byla poprvé nominována na Oscara) tu ztvárnila roli vyšinuté a lehce hysterické ex-manželky a získala tak novince Woodyho Allena překvapivě jedinou nominaci.

Zajímavý je střet Amy Adamsové a Violy Davisové, které jsou navrženy za stejný film. Amy Adamsová byla nominována už v roce 2006 za Junebug, ale vítězství jí ušlo. Jméno Violy Davisové se na kandidátce objevuje poprvé a média přetřásají spekulace, že by díky tmavé pleti mohla těžit z „roku Obamy".

Vicky Cristina Barcelona
Vicky Cristina Barcelona | Foto: Aktuálně.cz

Podobné úvahy se točí okolo Taraji P. Hensonové, druhé afroamerické nominované herečky, která v sošku také doufá prvně. Výrazně na sebe upozornila v roce 2005 ve filmu Hustle & Flow, v Benjaminu Buttonovi musela projít výraznou fyzickou přeměnou a zvládnout zestárnutí postavy o desítky let.

Marisa Tomeiová už doma Oscara za vedlejší roli má. V roce 1993 ho obdržela za komedii Můj bratranec Vinny. Přestože už překročila čtyřicítku, což je věk, ve kterém Hollywood zavírá dveře většině hereček, má po nevydařené druhé nominaci z roku 2002 za snímek V ložnici naději na repete. Po boku zjizveného Mickeyho Rourka působí velmi civilně.

 

Právě se děje

Další zprávy