Oscar zpřísní pravidla v soutěži o filmovou píseň

Kultura Kultura, Red Kul
30. 6. 2009 15:20
Cenu Akademie možná nikdo nezíská

Los Angeles - Oscar za nejlepší filmovou píseň v budoucnu možná nebude vůbec udělen, pokud nebude Akademií vyhodnocena jako skutečně dobrá.

Podle nových pravidel to znamená, že každá nominovaná skladba bude muset od hudební části Akademie získat minimálně 8,25 bodů na škále od 6 do 10. "Snažíme se zvýšit kvalitu," tvrdí skladatel Bruce Broughton, šéf hudební sekce filmové Akademie.

"Jde o to, aby nominované skladby byly co nejlepší," dodává Broughton. "V poslední době se hodně hovořilo o písních ve filmech, o tom, jak snadno upadají v zapomnění v porovnání s minulostí."

V současnosti má hudební část Akademie 230 členů a zvlášť hodnotí každou z přihlášených skladeb. Akademie tak reaguje na trend posledních let, kdy vítězily písně, které představují spíše posluchačskou alternativu než opravdové zlidovělé hity.

Řeč je konkrétně o Jai Ho od indického skladatele A. R. Rahmana, která vyhrála loňského Oscara díky úspěchu filmu Dannyho Boylea Milionář z chatrče. Neméně exotickým vítězem se zase stalo o rok dřív skromné folkové duo Glenn Hansard a Markéta Irglová s baladou Falling Slowly z muzikálu Once.

Ani jedna z těchto písní nedosahuje z pohledu Akademie takové proslulosti jako třeba stále hrané hity Streets of Philadelphia od Bruce Springsteena, Say You Say Me Lionela Richie, My Heart Will Go On z Titanicu nebo titulní skladby z filmů Hříšný tanec, Flashdance a Fame.

Režisér filmu Milionář z chatrče se seznamuje se svým Oscarem. Nakonec jich snímek pobral osm
Režisér filmu Milionář z chatrče se seznamuje se svým Oscarem. Nakonec jich snímek pobral osm | Foto: Reuters
Čtěte také:
Pohádka nekončí: Milionář si nese do chatrče osm Oscarů
O Oscara za nejlepší film bude soupeřit 10 titulů
Hollywood podlehl, Irglová dostala Oscara od Travolty

Dalším krokem - po rozšíření nominací na hlavní filmovou kategorii z minulého týdne - je i rozhodnutí Akademie vyjmout udílení čestného Oscara za celoživotní dílo z hlavního ceremoniálu a věnovat mu samostatný večer.

Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Reuters

První udílení takto osamostatněné kategorie proběhne již v listopadu a prezident Akademie Sid Ganis jej zdůvodňuje tím, že jedině to zajistí, aby se každému oceněnému dostalo pozornosti, která mu náleží.

Nicméně tento krok nemá ani tak za cíl vypíchnout význam zasloužilých oceněných, jako spíš pragmaticky ulevit hlavnímu přenosu, který je dlouhodobě kritizován za svoji nepřiměřenou délku a strmě mu v posledních ročnících klesala sledovanost.

Nominace na 82. ceny Akademie budou oznámeny 2. února 2010 a ceremoniál se odehraje 7. března.

 

Právě se děje

Další zprávy