Hollywood podlehl, Irglová dostala Oscara od Travolty

Hej, tur
25. 2. 2008 11:30
Markéta Irglová a Glen Hansard došli za svým snem
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Reuters

Los Angeles - Co tu vůbec děláme? To je bláznivé, nemohl se vzpamatovat Hansard. "Ten film jsme natočili za tři týdny. Nikdy by nás nenapadlo, že bychom tu jednou mohli takhle stát před vámi."

Oscarová noc skončila pro rodačku z Valašského Meziříčí vítězstvím. Pianistka ve spolupráci s Hansardem převzala z rukou herce Johna Travolty cenu pro nejlepší píseň za romantický doják Falling Slowly z muzikálu Once.

Irglová s Hansardem během večera zazpívali nominovanou píseň ve zkrácené verzi a se symfonickým orchestrem. Dvojice považovaná za černého koně kategorie porazila tři písně z muzikálu Kouzelná romance a song z filmu August Rush.

Podívejte se na kompletní přehled vítězů
Oscar 2008: Toto jsou vítězové a toto poražení

Roli "tichého favorita" potvrdila ještě pár hodin před cermoniálem nezávislá cena Spirit Award, kde byl Once vyhlášen nejlepším zahraničním snímkem.

I když patří Oscar irsko-české dvojici za irský film, Česko ho určitě bude počítat k soškám za Ostře sledované vlaky nebo Kolju.

Děkovná řeč Glena Hansarda a Markéty Irglové

Už nominace ale stihly pobouřit některé domácí příznivce dua, které de facto nabízí folkovou poetiku a kamarádství v sofistikovanější městské verzi. Jejich skalní fanoušci se totiž cítí o svůj objev a výjimečnost okradeni. Podobné vášně vyvolává, když je Irlgová v médiích titulována jako Češka.

Za stejný song i za celý soundtrack byli Hansard s Irglovou nominováni i na Grammy, tady ale podlehli představení s hudbou Beatles.

Oscarová akademie naopak podlehla "hollywoodskému příběhu" o tom, jak chudý film ke slávě přišel, a sama k němu napsala happy end. Tak to vnímají i média, ale i sami protagonisté.

Čtěte také: SPECIÁL: Jak vznikl irský muzikál s českou stopou

"Tohle je velký okamžik pro nezávislý film. Je to důkaz, že ať jsou vaše sny jakékoliv, můžou se splnit. Nevzdávejte se," poděkovala Markéta Irglová z oscarového podia. Ale až napodruhé, nejdřív ji odstřihl zvukař.

Pro tuto příležitost se tradičně nepříliš nalíčená Irglová převlékla ze šedostříbrných do černých šatů. Při převzetí ceny byli oba viditelně dojatí.

Oscar 2008 za nejlepší filmovou píseň získali Češka Markéta Irglová a Ir Glen Hansard
Oscar 2008 za nejlepší filmovou píseň získali Češka Markéta Irglová a Ir Glen Hansard | Foto: Reuters

Muzikál, v němž neherečka Irglová ztvárnila ošuntělou východoevropanku v Dublinu, si po loňské premiéře na festivalu v Sundance vydobyl přízeň řady Američanů včetně režiséra Stevena Spielberga.

V zámoří si diváci i kritici užívali de facto mainsteramový příběh a emoce bez provinění, že podléhají komerci; nevinnost a alternativa je žádaná komodita. 

Podle amerických žebříčků je Once jedním z nejlepších filmů roku. V Evropě byly reakce spíš průměrné. Pro Markétu Irglovou to byla první zkušenost s filmem, Glen Hansard se na začátku 90. let mihnul v jiném irském filmu The Commitments.

Once vznikal v režii bývalého baskytaristy Hansardovy kapely The Frames Johna Carneyho, který jej v mnohém postavil také na příhodách z Hansardova vlastního života. Snímek, jenž byl natočen během 17 dnů za 80 tisíc liber v ulicích Dublinu, nikdy neměl ambici stát se hitem.

Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová přicházejí na oscarový večer. V pozadí režisér filmu Once John Carney s přítelkyní
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová přicházejí na oscarový večer. V pozadí režisér filmu Once John Carney s přítelkyní | Foto: Reuters

Záměrem autorů bylo cestovat s ním po Irsku, pouštět jej po kinosálech, po projekci uspořádat koncertní vystoupení a následně prodávat na DVD.

Zlomový bod přišel s účastí na festivalu Sundance, kdy si jej oblíbilo americké publikum. Záhy začal film sbírat nejrůznější kritické ceny, které korunovala soška Oscara.

"Vím, že jsou tam tři písně, a vím, ze kterých filmů, ale neslyšela jsem je vůbec. Je to ale nepodstatné, je vůbec úspěch, že máme nominaci. Jestli cenu dostaneme my nebo někdo jiný, na tom tolik nezáleží. Ale na druhou stranu, kdybychom Oscara dostali, bylo by to úžasné," uvedla Markéta Irglová v rozhovoru pro Aktuálně.cz

"Když jsme natáčeli píseň Falling Slowly v obchodě s hudebními nástroji v Dublinu, skončili jsme a John řek: Střih... a Oscara za nejlepší píseň získává.... a všichni jsme se smáli, tak vtipný to bylo. A teď jsme tady na Oscarech - to je absurdní," uvedl Hansard ještě před Oscary v rozhovoru pro BBC.

Teď může být na řadě další film: Jak přišlo nezávislé duo do Hollywoodu a dobylo ho, aniž se změnilo.

 

Právě se děje

Další zprávy