Pohádka nekončí: Milionář si nese do chatrče osm Oscarů

Kamil Fila Kamil Fila
23. 2. 2009 8:30
Na Česko zlatá soška za zvuk nezbyla

Los Angeles - 81. ročník Cen Americké filmové akademie zůstane zapsán v historii nejenom kvůli triumfu britsko-indického koprodukčního snímku Milionář z chatrče, jenž získal osm Oscarů, ale i kvůli tomu, že šlo o bezkonkurenčně nejzábavnější show tohoto desetiletí.

I znalci marně loví v paměti, kdy se přímý přenos nesl v tak uvolněném duchu, odsýpal tak svižně a šířil pozitivní energii. Zjevně to bylo zapříčiněno dvěma faktory. Zaprvé, už skladba nominovaných filmů umožňovala optimističtější pohled na svět. Producenti ceremoniálu navíc vytěžili naprosté maximum z toho, že Amerika je sice v krizi, ale má nového prezidenta a lidem je potřeba vlít do žil naději.

Tomu odpovídala velmi zábavná (a dostatečně krátká) taneční čísla, konverzační vtípky i zábavné sestřihy, jimž vévodilo vystoupení zhulených komiků Setha Rogena a Jamese Franca, kteří se „pod vlivem marihuany" smáli těm nejdramatičtějším okamžikům z nominovaných vážných filmů.

Strhující a soustavná žeň

Nový průvodce celého pořadu, herec a muzikálový zpěvák Hugh Jackman, se přes veškerou profesionalitu několikrát sám odboural a rozesmál, protože některá čísla - včetně úvodního ztvárnění hlavních favoritů - byla zkrátka neodolatelně vtipná. Pak přidal spolu s Beyoncé i směsku muzikálových melodií.

Milionář z chatrče, vyprávějící o chudém indickém chlapci, jenž zázračně vyhraje v televizní soutěži, se stejně magicky trefil do předem připravené nálady celého večera a odnesl si v silné konkurenci osm sošek včetně těch nejhlavnějších - za nejlepší režii a film.

I sám snímek o optimismu a naději je považován za jistého "milionáře ze slumu" - studio mu nevěřilo a chtělo jo uvést přímo na DVD. Režisér Danny Boyle tak skákal jako Tygr z medvídka Pú, což byl ovšem nejen projev radosti, ale i splnění prohrané sázky s vlastními dětmi, že tuto skopičinu předvede v přímém přenosu.

Se soškou za režii v ruce pak vzkázal: „Chci říct do Bombaje těm, kteří nám s filmem pomáhali, i těm ostatním - převyšujete tohohle chlapíka".

Podle předpokladů Milionář z chatrče získal i ceny za adaptovaný scénář, hudbu a píseň. Překvapením však byly sošky v kategoriích kamera, mix zvuku a střih, kde se očekávalo, že vyhraje buď hlavní konkurent Benjamin Button, nebo Temný rytíř či animák VALL-I. Zde možná zbytečně zaúčinkoval kumulativní kaskádový efekt „dáme mu všechno, co se dá".

Oscar 2009: držitelé hereckých Oscarů Kate Winsletová, Sean Penn a Penelope Cruz. Za mrtvého Heathe Ledgera cenu převzali rodiče a sestra
Oscar 2009: držitelé hereckých Oscarů Kate Winsletová, Sean Penn a Penelope Cruz. Za mrtvého Heathe Ledgera cenu převzali rodiče a sestra | Foto: Reuters

Milionářova žeň byla tak strhující a soustavná, že například autor hudby A. R. Rahman, převzal sošku za svůj skladatelský výkon, ihned zazpíval předem nacvičené, složitě choreografované písničkové číslo na pódiu - a vzápětí inkasoval další ocenění právě za píseň, již dozpíval.

Díky moc, vy parchanti

Oč větší radost mají tvůrci Milionáře z chatrče, o to větší zklamání musel zažívat tým stojící za Podivuhodným případem Benjamina Buttona. Z třinácti nominací se mu podařilo proměnit jen tři, všechny pouze v méně prestižních technických kategoriích - výprava, masky a speciální efekty.

Spokojeni jsou naopak tvůrci životopisného dramatu Milk. Scenárista Dustin Lance Black se na pódiu vyznal z toho, jak byl pro něj příběh aktivisty za práva gayů a lesbiček osobní a inspirující, poděkoval své matce, která ho vždy přijímala takového, jaký je, a vzkázal dalším homosexuálním dětem, že nejsou o nic horší než ostatní lidé a brzy bude znovu uznáno jejich právo na sňatky.

Oscar 2009: Kate Winsletová se soškou za hlavní ženskou roli, kterou jí vynesl snímek Předčítač. vahrála jeden z hlavních soboujů letošních Oscarů, když porazila Meryl Streepovou
Oscar 2009: Kate Winsletová se soškou za hlavní ženskou roli, kterou jí vynesl snímek Předčítač. vahrála jeden z hlavních soboujů letošních Oscarů, když porazila Meryl Streepovou | Foto: Reuters

Stejnou agitaci za práva homosexuálů a oslavu obamovské „éry změny" pronesl i herec Sean Penn, který si za ztvárnění Harveyho Milka odnesl Oscara za nejlepší mužský herecký výkon. Penn dokonce akademii několikrát škádlivě počastoval oslovením „vy komunističtí buzerantští parchanti, díky moc".

Zároveň vyzdvihl výkon svého kolegy Mickeho Rourka, jenž byl větším favoritem a nazval jej přátelsky svým „bráchou, kterej se vrátil zpět". Upřímně: vidět děkovačku Rourka, jenž přišel vymóděn v neskutečné kreaci vylepšené řetízky od své nedávno uhynulé čivavy, by možná bylo ještě lepší.

Přeceněná Kate Winsletová

Až vzadu za slávou Milionáře a Milka se trochu krčí Temný rytíř. Jakékoli jeho ocenění či dokonce pouhé vyslovení názvu ale vyvolávalo salvy potlesku i vlhký lesk v očích. Nemohlo to ani dopadnout jinak než posmrtným (a emotivně civilním) oceněním Heathe Ledgera za nejlepší výkon ve vedlejší roli a soška za střih zvuku byla rovněž absolutně zasloužená.

Oscar 2009: Skladatel hudby k Milionáři z chatrče A. R. Rahman; druhá soška je za titulní píseň
Oscar 2009: Skladatel hudby k Milionáři z chatrče A. R. Rahman; druhá soška je za titulní píseň | Foto: Reuters

Přeceňovaný film Předčítač, jenž byl s dramatem Pochyby nejčastějším terčem vtípků ve stylu „je to tak vážné, až se tomu musíme smát", nakonec získal pouze jednoho Oscara, a to pro herečku Kate Winsletovou, jež byla evidentně oceněna za zásluhy. Porazila patnáctkrát nominovanou Meryl Streepovou a má po pěti nominacích první zlatou sošku za roli v dramatu Předčítač.

Ceny akademie naštěstí přese všechnu zábavu neztratily seriózní tvář. Údajně uniklý seznam ocenění, jenž zveřejnil server Yahoo Movies v pátek, se totiž ukázal jako falešný. Hořce pak zaplakali sázkaři, kteří na poslední chvíli vsadili na herečku Amy Adamsovou ve vedlejší ženské roli, neboť nakonec vyhrála předem favorizovaná (ovšem neodtajněná) Penelope Cruzová za smyslnou komedii Vicky Christina Barcelona.

Prvního hereckého Oscara pro Španělsko věnovala své zemi a poděkovala Woody Allenovi za skvěle napsanou roli a vzpoměla i na své španělské režiséry Pedra Almodóvara a Bigase Lunu.

Šokující neanglicky mluvený vítěz

Podle předpokladů zvítězil v kategorii celovečerních dokumentů film Man on Wire (Muž na drátě), jehož hlavní představitel, provazochodec Bill Petit nechal při děkovačce zmizet minci od nominovaného kolegy Wernera Herzoga a poté zabalancoval s těžkou pozlacenou soškou na bradě.

Oscar 2009: Po předávání na party. Apatowovský herec Seth Rogen zamířil na večírek Vanity fair
Oscar 2009: Po předávání na party. Apatowovský herec Seth Rogen zamířil na večírek Vanity fair | Foto: Reuters

Překvapeními večera nakonec byla cena za kostýmy. Tu získal naprostý outsider, historické drama Vévodkyně s Keirou Knightleyovou v hlavní roli. Vévodkyně z Devonshiru, jež byla považována za módní ikonu své doby, porazila jak velkofilm Austrálie, tak Benjamina Buttona, Milka a Nouzový východ.

Šokujícím výbočením ze zaběhnutého mechanismu „cenu bere favorit, nebo Milionář, což je většinou totéž" bylo ale vyhlášení nejlepšího neanglicky mluveného filmu. Bralo se za samozřejmé, že Oscara dostane izraelský Valčík s Bašírem,  v záloze stál německý Baader Meinhof komplex a francouzké drama Mezi zdmi.

Vyhrál ovšem ten nejzapomenutější titul, na nějž nevsadil snad nikdo - japonský film Okuribito (Departures, Ti, co odešli) o hudebníkovi, který přijde o práci a je nečekaně zaměstnán v pohřebním ústavu. Japonský režisér Yojiro Takita akademii poděkoval tou nejlámanější angličtinou pod sluncem.

Oscar 2009: Dvojitě smutný navrátilec Mickey Rourke. Sošku za Wrestlera nezíksla, navíc mu před pár dny umřela čivava
Oscar 2009: Dvojitě smutný navrátilec Mickey Rourke. Sošku za Wrestlera nezíksla, navíc mu před pár dny umřela čivava | Foto: Reuters

Během večera se radoval ještě další Japonec, Kunio Kato za krátký animovaný snímek La Maison en petits cubes, jehož styl ovšem nenese žádné stopy popkulturní japonské anime. Autor v chrlené řeči poděkoval mimo jiné „své tužce" a rozloučil se univerzálním heslem „Domo arigato, Mr. Roboto."

Pořad, jenž u nás přenášela stanice HBO, komentovali a překládali Tomáš Baldýnský, Saša Michailidis a František Fuka. Jejich výkon byl velmi sehraný a přes drobná zaškobrtnutí, jež k podobným přenosům patří, se jim dařilo zásobovat diváky mnoha interními informacemi.

Celý oscarový přenos byl každopádně po mnoha poměrně úmorných ročnících skvělou zábavou. Mnozí účinkující na pódiu si dovolili i to, co by jindy asi neprošlo. Například komik a moderátor Bill Maher uvádějící kategorie dokumentů mimo jiné v narážce na náboženský fundamentalismus drze prohlásil, že „Brzy přijdeme na to, jak draho nás vyšel vlastní Bůh".

Petr Vachler a ČFTA by se mohli poučit, že i v době  usporných opatření lze udělat ceremoniál, jenž bude důstojný i zábavný zároveň. Jinak ale Češi asi radost neměli, soška pro zvukaře Petre Forejta nezbyla. Nominace za film Wanted s Angelinou Jolie osmého Oscara pro zdejší kinematografii nepřinesla.

 

Vítězové 81. ročníku Oscarů:
  • Nejlepší film: Milionář z chatrče
  • Nejlepší režie: Milionář z chatrče (Danny Boyle)
  • Nejlepší herec v hlavní roli: Sean Penn (Milk)
  • Nejlepší herec ve vedlejší roli: Heath Ledger (Temný rytíř)
  • Nejlepší herečka v hlavní roli: Kate Winsletová (Předčítač)
  • Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
  • Nejlepší originální scénář: Dustin Lance Black (Milk)
  • Nejlepší adaptovaný scénář: Simon Beaufoy (Milionář z chatrče)
  • Nejlepší kamera: Milionář z chatrče
  • Nejlepší střih: Milionář z chatrče
  • Nejlepší zvuk: Milionář z chatrče
  • Nejlepší hudba: Milionář z chatrče
  • Nejlepší píseň: Jai Ho! (Milionář z chatrče)
  • Nejlepší vizuální efekty: Podivuhnodný případ Benjamina Buttona
  • Nejlepší výprava: Podivuhodný případ Benjamina Buttona
  • Nejlepší masky: Podivuhodný případ Benjamina Buttona
  • Nejlepší zvukové efekty: Temný rytíř
  • Nejlepší kostýmy: Vévodkyně
  • Nejlepší cizojazyčný film: Odjezdy
  • Nejlepší animovaný film: Vall-I
  • Nejlepší krátký animovaný film: La Maison en Petites Cubes
  • Nejlepší celovečerní dokument: Man of Wire
  • Nejlepší krátký dokument: Smile Pinki
  • Nejlepší krátký film: Země hraček
 

Právě se děje

Další zprávy