O Oscara za nejlepší film bude soupeřit 10 titulů

Kamil Fila Kamil Fila, kf
27. 6. 2009 21:00
Akademie rozšiřuje nominace kvůli žánrovým snímkům

Los Angeles - Po loňském zklamání, že se do pětice nominovaných nedostal batmanovský Temný rytíř, se oscarová Akademie odhodlala k populistickému kroku.

Kategorie Nejlepší film, kde spolu nakonec soupeří producenti, bude rozšířena z pěti na deset nominovaných. Jde nejen o populistický krok směrem k masám, ale i o pragmatické rozhodnutí pro samotnou Akademii.

Klesající sledovanost přímého přenosu by mohlo zachránit právě to, že se v nominacích objeví i filmy, které nejsou primárně „umělecké" a zná je málo diváků, ale mohly by se mezi nimi objevit i mnohé populární žánrové snímky, které jinak bývají často přehlíženy a považovány za „méně hodnotné".

Star Trek
Star Trek | Foto: Aktuálně.cz

Letos se už šušká o sci-fi Star Trek, animovaném rodinném snímku Up (Vzhůru do oblak) a komedii Hangover (Pařba ve Vegas).
Oscarová ceremonie se tím vrací do minulosti. Ročníky 1932 až 1943 totiž braly kategorii Nejlepší film jako úplně samostatnou a oproti ostatním kategoriím, kde bylo pět snímků, zde soupeřilo titulů deset. Posledním případem byla v 16. ročníku Casablanca s Humphrey Bogartem v roce 1943.

Čtěte více:
Recenze: Pařba ve Vegas přináší opici a záchvaty smíchu
Pohádka nekončí: Milionář si nese do chatrče osm Oscarů
Nový Star Trek je manifest míru a ateismu. Úplně boží
Jak je těžké být Batmanem a snadné být Jokerem

Včerejší oznámení prezidenta Akademie Sida Ganise je spojeno se sedmdesátým výročím „Nejlepšího hollywoodského roku", tedy letopočtu 1939, kdy vznikly snímky jako melodrama Jih proti Severu, muzikál Čaroděj ze země Oz, western Přepadení/Dostavník, komedie Ninočka, dramata Hořké vítězství, O myších a lidech a Na větrné hůrce či Pan Smith přichází.

Nominace na 82. ceny Akademie budou oznámeny 2. února 2010 a ceremoniál se odehraje 7. března.

 

Právě se děje

Další zprávy