Noc v muzeu i Terminátor zklamali publikum i producenty

Kamil Fila Kamil Fila
26. 5. 2009 20:09
Letní hitová sezóna nezačíná podle představ
Foto: archiv

Los Angeles - Čtyřdenní Memorial Day Weekend je v rozpisu filmových studií jedno z nejdůležitějších období roku, hned vedle Dne nezávislosti a Dne díkůvzdání. Prodloužené víkendy obvykle přilákají do kin mnohem víc diváků a tak téměř každoročně padají rekordy návštěvnosti.

Ne tak letos. I když se spolu popraly při své premiéře dva velké trikové filmy, temná akční sci-fi Terminator Salvation (s náklady 200 milionů dolarů) a rodinná dobrodružná komedie Noc v muzeu 2 za 150 milionů, ani jeden úplně nenaplnil očekávání. Jejich cílové divácké skupiny jsou přitom dost odlišné, čili teď budou muset analytici zjišťovat, kde se stala chyba.

Špatné recenze i reakce publika

Nakonec souboj vyhrála Noc v muzeu 2 se sumou 53,5 milionu za čtyři dny, Terminator Salvation získal jen 43 milionů. Hity z Memorial Day víkendu - ke kterému patří ještě volné pondělí - přitom běžně útočí na stomilionovou hranici.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Ben Stiller míří do boje s Napoleonem i terminátory
Není to fakt sranda, když Stillerovi zas ožijí exponáty
Režisér McG: Terminátora-transvestitu jsem nechtěl

Obrovské náklady vložené do obou zmiňovaných filmů se tak ani nemusejí vrátit. K výše uvedeným produkčním nákladům je třeba připočíst pohyblivou částku za reklamu a z tržeb odečíst padesátiprocentní marži pro kinaře.

Oba snímky mají nejen horší tržby, ale také hodně špatné recenze a reakce publika nejsou příliš nadšené. Očekávané a oblíbené filmy obvykle mívají od uživatelů na IMDb nad 8 bodů z 10.

Terminátor 4 se po první víkendu dostal na 7, 5 bodu, přičemž složení jeho publika je mnohem pestřejší - a poskytuje tak plastičtější obrázek o kvalitách, respektive oblíbenosti filmu). Noc v muzeu 2 se drží na průměru 6, 2  bodů, a to pro něj hlasuje dost vyhraněná (a méně náročná) skupina uživatelů. Lze očekávat, že obě čísla časem ještě klesnou o jeden bod, jak bývá obvyklé.

Devadesát hlavních postav je moc

U Noci v muzeu 2 se recenzenti shodli na tom, že jde o strašné plýtvání talentem plejády zúčastěných komiků, kteří se tu objevují jen v malých roličkách a musejí se propůjčovat  humoru sestávajícímu z ustavičného padání na zem a dělání hloupých obličejů.

Zdaleka nejvíce recenzenti nakonec chválí šarmantní a šikézní Amy Adamsovou, která měla to štěstí být na plátně déle. Jinak, jak podotkl jeden z publicistů v nadsázce: „Devadesát hlavních postav je na jeden film moc."

Foto: archiv

Konsensus panuje i okolo toho, že Noc v muzeu 2 je zjevně určena pro diváky, jimž je (přinejmenším mentálně) okolo 12 let a ostatní musejí zívat nudou a vrtět hlavou nad nesmyslností scénáře.

V porovnání s inteligentním vtipem čehokoli od studií Pixar (Úžasňákovi, Hledá se Nemo, Ratatouille, VALL-I) či Aardman (Slepičí úlet, Wallace a Gromit) propadá Noc v muzeu 2 jako film vhodný maximálně pro děti s poruchou soustředění.

Jak shrnul pro deník Boston Globe kritik Ty Burr: „Je to větší, hlučnější, lesklejší a hloupější než jednička a není žádný důvod, aby to muselo existovat."

Roger Ebert z Chicago Sun-Times se zamyslel nad tím, jak film spojuje obraz skutečných historických postav s těmi nejjednoduššími klišé, a zeptal se: Nebylo by lepší, kdyby se stejnými herci jen natočili dokument, jak obědvají?

Foto: Reuters

Od toho už není daleko k úvahám, že Noc v muzeu odráží typicky americkou snahu udělat ze všeho naučného zábavu. Jak kdysi napsal Neil Postman v knize Ubavit se k smrti, čistá praštěná zábava nikomu neškodí, nebezpečná je až tendence činit učení a poznávání zábavné.

Výsledkem je víceméně vždy povrchní pohled, který nevyžaduje námahu a z veškerých vzdělávacích institucí dělá pouťový park.

Soudný den už nastal

Pokud se zdají měřítka na Noc v muzeu až příliš přísná, v případě čtvrtého dílu Terminátora nepřekvapí, že kritici mají vyšší nároky a nepřistupují k němu jako k typicky hloupému letnímu akčnímu filmu, ale jako k vizionářského dílu -  jímž se ovšem tentokrát nestal.

Jen zhruba třetina recenzí je k Terminator Salvation vstřícná, ostatní mluví o „zničení (termination) klasické sci-fi série" a přirovnávají úpadek k posledním dílům ságy Vetřelec. I ty nejpozitivnější tvrdí, že film ani příliš nepřipomíná předchozí díly, ale jen jakýsi mix Transformers a Matrixu - a bohužel si z obou bere to horší.

Jediným světlým bodem je víceméně podle všech ohlasů herecký výkon málo známého Sama Worthingtona, který vysoko přehrává i představitele hlavní role Christiana Balea.

Když se před lety o Jurském parku tvrdilo,  že ve trojce už jsou dinosauři chytřejší než lidé a čtyřku už asi budou dinosauři sami psát a režírovat, pak Terminátor nyní vypadá jako by ho napsali terminátoři, počítače nebo jiné stroje, které sice umí myslet, ale chybí jim lidský cit. Soudný den už možná začal a stroje vyhrály.

Foto: Aktuálně.cz

Gary Wolcott z Tri-City Herald si vzpomenul na Hvězdné války a položil řečnickou otázku: „Nedokázal už George Lucas, že ne všechny komplexní sci-fi zápletky musí být zkompletovány?"

A Danny Minton z Beaumont Journalu s poukazem na slavný skandál dodal: „Přál bych si, aby Bale seřval raději scenáristy než kameramana."

Český fanouškovský server Moviezone shrnuje: „Čtvrtý Terminátor je dokonale přehledný obraz dnešního Hollywoodu, kde se za entertainment vydává něco, co jím není. Je lepen generací moderních klipařů, kteří sice mají rádi své řemeslné předobrazy, ale když je citují, nezvládnou se jim vyrovnat."

 

Právě se děje

Další zprávy