Netflix má přes 230 milionů předplatitelů, spoluzakladatel Hastings končí

ČTK ČTK
20. 1. 2023 6:25
Netflix má přes 230 milionů předplatitelů, spoluzakladatel Hastings končí

Hospodářské výsledky videotéky Netflix za čtvrté čtvrtletí předčily očekávání analytiků. Firma zároveň oznámila změnu ve vedení, její spoluzakladatel Reed Hastings odchází z funkce výkonného ředitele a předává otěže dlouholetým kolegům Tedu Sarandosovi a Gregu Petersovi.

Sarandos a Peters budou sdílet titul výkonných ředitelů, zatímco Hastings se stane takzvaným výkonným předsedou. Změna je účinná okamžitě a představuje vyvrcholení desetiletého plánování nástupnictví v představenstvu. Peters i Sarandos byli povýšeni v červenci 2020, v době, která byla pro společnost náročná. "Byl to křest ohněm, vzhledem ke covidu a nedávným výzvám v našem podnikání. Ale oba to zvládli neuvěřitelně dobře, takže představenstvo i já věříme, že nastal správný čas dokončit mé nástupnictví," říká Hastings.

Odchází ve chvíli, kdy Netflix z poslední čtvrtletí získal 7,66 milionu nových zákazník. Analytici očekávali v průměru jen 4,5 milionu, píše agentura DPA. Celkově měla služba ke konci roku 230,75 milionu předplatitelů.

Tržby ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly zhruba o dvě procenta na 7,9 miliardy dolarů, čistý zisk se meziročně propadl z 607 milionů dolarů na 55 milionů dolarů. Celkově však čísla překonala očekávání trhu. Akcie společnosti, jež vloni klesly téměř o 38 procent, díky tomu vzrostly o 6,1 procenta na 335,05 dolaru při obchodování po uzavření burzy, dodává agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy