Beretová a Majer vyšetřují v novém seriálu České televize, natočili ho tři režiséři

ČTK ČTK
6. 1. 2020 19:04
Tři režiséři natočili televizní kriminální seriál Místo zločinu Ostrava, jehož první díl v pondělí večer uvede Česká televize. Třináctidílný projekt inspirovaný skutečnými případy vznikl pod vedením Dana Wlodarczyka, Jana Hřebejka a Jiřího Chlumského.

Hlavní postavy, vyšetřovatelku Emu a jejího kolegu Honzu, ztvárnili Pavla Beretová a Stanislav Majer.

"Hraju takového klasického policejního vlčáka, který když se zakousne, nepustí. Ten charakter tam není nějak zvlášť akcentován, detektiv je vlastně takový vypravěč, aby se divák dozvěděl, jak došlo k zločinu a jak byl vyšetřován," říká Majer.

"Myslím, že díky osobité Ostravě budou ty obrázky hezké, a pak bude zajímavé, že se při natáčení vyměnili tři režiséři a každý z nich pracuje trochu jinak," dodává.

Ema a Honza jsou odlišní kriminalisté. Ona je přímočará a racionální, šéfuje nejen jemu, ale celému prvnímu oddělení ostravské kriminálky. On si ve službě vše bere osobně a neúspěchy považuje za svá osobní selhání.

Výběrového řízení na šéfa mordparty se rozhodne zúčastnit Ema a k velkému údivu svých budoucích kolegů vyhraje, neboť jediný vážný kandidát Honza je vyšetřován za postřelení pachatele.

Obtížné skloubení role matky a práce v oddělení vražd však Emě připraví těžké chvíle. Honza je navíc jedním z těch, kdo ji od začátku berou s rezervou. Majerově postavě nevadí, že ji na kariérním žebříčku přeskočil někdo jiný, ale že je to někdo, kdo na tu práci podle něj nemá.

V průběhu dalších případů se z postav Beretové a Majera nicméně stane dvojice, která se profesionálně doplňuje. Postupně v sobě nacházejí dokonce možná víc než kolegiální náklonnost.

První díl Místa zločinu Ostrava uvede Česká televize v pondělí večer. | Video: Česká televize

"Problematika ženy v mužském kolektivu měla vnést napětí mezi postavy. Pravdou však je, že kriminálka je už z podstaty maskulinní prostředí a přítomnost žen na prvním oddělení není tak samozřejmá, jak by se zdálo u většiny televizních kriminálek," podotýká režisér Dan Wlodarczyk.

Některé díly seriálu jsou inspirované skutečností, tvůrci však využívají fabulace a změn postav. "Snažíte se vyhnout něčemu, co by mohlo zraňovat oběti nebo pozůstalé. V případě seriálu Místo zločinu Ostrava jde asi u poloviny příběhů pouze o inspiraci skutečným případem, například Smrt v Tunisu nebo Kyselina, anebo o čistou fikci jako v případě dílů Kubelíkův případ a Barvy," dodává druhý ze tří režisérů projektu Jan Hřebejk.

Další členy kriminalistického týmu ztvárnili Karel Dobrý a Štěpán Kozub. Společného nadřízeného hraje Pavel Kříž a manžela postavy Pavly Beretové Bořek Slezáček.

Seriál volně navazuje na kriminálku Místo zločinu Plzeň. Tu na podzim roku 2015 průměrně sledovalo 1,32 milionu diváků starších 15 let, tedy třetina všech, kdo měli v danou dobu zapnutou televizi.

 

Právě se děje

Další zprávy