"A šel sedět na 20 let." Čínští cenzoři přidělali dětskému filmu policejní konec

Reuters Kultura Reuters, AFP, Kultura
22. 8. 2022 14:52
Cenzoři v Číně změnili konec nového hollywoodského animovaného filmu Mimoni 2: Padouch přichází. O víkendu na to upozornili uživatelé tamních sociálních sítí. V komunistické zemi to není první hollywoodský snímek či seriál, jehož příliš liberální závěr nabyl státnického vyznění.
Film Mimoni 2: Padouch přichází promítají česká kina od konce června. | Video: CinemArt

Podle příspěvků na sociální síti Weibo, což je čínská platforma podobná Twitteru, na konci oproti hollywoodskému originálu přibyl psaný dovětek. Podle něho postavu Wildy Kopance, mistra bojových umění, nakonec chytla policie. Šel na 20 let do vězení, kde se polepšil a začal se věnovat herectví.

Jeho parťák, padouch Gru, se "vrátil k rodině" a "jeho největším úspěchem bylo, že vychoval tři dcery", stojí v dovětku. Ten tak antagonistu Grua proměňuje v pozitivní postavu. Ve zbytku světa film končí s oběma postavami na svobodě, upozorňuje agentura AFP.

Někteří uživatelé čínských sociálních sítí se dovětku smějí s tím, že připomíná slide z powerpointové prezentace. Online filmová stránka DuSir, kterou na Weibo sleduje 14,4 milionu lidí, spočítala, že čínská verze Mimoňů 2 je o minutu delší než ta mezinárodní. Web se ptá, zda byla tato minuta navíc opravdu nutná. "Zřejmě jenom my potřebujeme extra poučení a péči, aby nás animované vyprávění náhodou nezkazilo," konstatoval web.

Americký distributor Universal Pictures ani společnosti Huaxia Film Distribution a China Film, kteří snímek promítají v Číně, se k cenzorskému zásahu nevyjádřily. Mimoni 2: Padouch přichází navazují na sedm let starý úspěšný animovaný příběh a jsou součástí ságy nazvané Já, padouch. Novinka s rozpočtem okolo 80 milionů dolarů zatím celosvětově utržila přes 833 milionů dolarů.

V Česku už Mimoně 2 od červnové premiéry vidělo 506 tisíc lidí, film utržil více než 82 milionů korun, uvedla toto pondělí Unie filmových distributorů. Mimoni 2 jsou druzí ve zdejší tabulce nejnavštěvovanějších snímků za uplynulý víkend.

Čína do svých kin každoročně pouští omezený počet zahraničních titulů. Zejména ty hollywoodské často promítá pouze po cenzorských zásazích. A výjimečné už nejsou ani dovětky pozměňující konec.

Stejný osud letos potkal hollywoodskou klasiku Klub rváčů z roku 1999. Oproti původnímu anarchistickému vyznění, v němž hrdinové za oknem přihlížejí výbuchu a pádu několika budov naplánovanému s cílem přivodit kolaps civilizace, v čínské verzi zvítězil stát. Místo pohledu na explodující budovy si diváci přečetli nově vložený dovětek.

"Policie plán rychle odhalila a zatkla všechny zločince, čímž úspěšně zabránila explozi bomb. Tyler byl odsouzen a poslán do psychiatrické nemocnice na léčení. Propuštěn byl v roce 2012," stálo v dovětku. Tyler je alter ego protagonisty Klubu rváčů. Změna se týkala verze Klubu rváčů na čínské streamovací platformě Tencent Video.

Také v tomto případě se čínští fanoušci změně posmívali na sociálních sítích. Poté, co se k ní vyjádřili režisér David Fincher a autor knižní předlohy Chuck Palahniuk, Tencent sporný dovětek odstranil a původní konec vrátil.

Nedávno čínští cenzoři zasáhli do populárního seriálu Přátelé. Upravili jej tak, že když například Ross rodičům vysvětluje svůj rozchod, nedodá důvod: tedy že jeho manželka je lesba. V čínské verzi také zmizely zmínky o sexu nebo striptýzovém klubu, zjistil deník New York Times.

Podobně čínští diváci viděli životopisný hraný film Bohemian Rhapsody o frontmanovi kapely Queen upravený tak, že zpěvák Freddie Mercury v něm nebyl gay. Scény, v nichž Mercury říká, že "není normální" a že má nemoc HIV, cenzoři vystřihli nebo výrazně ztlumili. Vynechali též Mercuryho polibek s jeho dlouholetým partnerem.

 

Právě se děje

Další zprávy