Kvůli rolím přibrala a naučila se polsky. Meryl Streepová dostane prestižní cenu

tst ČTK tst, ČTK
Aktualizováno 26. 4. 2023 14:30
Meryl Streepová na podzim převezme Cenu kněžny asturské. Ve středu to oznámila nadace kněžny Leonor, sedmnáctileté dědičky španělského trůnu, po níž se ocenění jmenuje. Informovala o tom agentura AP. Třiasedmdesátiletá herečka už je držitelkou tří Oscarů, přesto se necítí být součástí Hollywoodu. Kariéru zahájila v 70. letech minulého století, kdy prorazila ve snímcích Julia a Lovec jelenů.
Prvního Oscara Streepová získala za snímek Kramerová vs. Kramer. | Video: Columbia Pictures

Kramerová vs. Kramer

Streepová je nejčastěji na Oscara nominovanou herečkou v historii. Zatím naposledy v roce 2018 opět překonala vlastní rekord, když získala jednadvacátou nominaci za roli v dramatu Stevena Spielberga nazvaném Akta Pentagon: Skrytá válka.

Až o devět nominací níže v tabulce jsou společně na druhé příčce herci Jack Nicholson a Katharine Hepburnová. Ten první dávno ukončil kariéru, Hepburnová zemřela před dvěma desítkami let.

Meryl Streepová zlatou sošku obdržela poprvé v roce 1979 za film Kramerová vs. Kramer, poté v roce 1982 za Sophiinu volbu a znovu roku 2011 za ztvárnění britské předsedkyně vlády Margaret Thatcherové ve snímku Železná lady.

Kromě toho převzala osm Zlatých glóbů či Zlatého medvěda za celoživotní dílo na festivalu v Berlíně.

 

Právě se děje

Další zprávy