Majitel kin Cinema City musí zaplatit přes 20 miliard na odškodném

ČTK ČTK
15. 12. 2021 10:30
Majitel kin Cinema City musí zaplatit přes 20 miliard na odškodném

Britský provozovatel kin Cineworld musí kanadskému konkurentovi Cineplex zaplatit v přepočtu zhruba 21,5 miliardy korun jako odškodné za to, že odstoupil od záměru jej převzít. Rozhodl o tom kanadský soud. Akcie Cineworldu v reakci oslabily téměř o 40 procent, společnost se chce odvolat.

Cineworld je druhým největším provozovatelem kin na světě, prostřednictvím divize Cinema City působí také v Česku. Většinu obratu vytváří ve Spojených státech, kde roku 2018 koupil řetězec kin Regal. Dohodu o převzetí kanadského rivala představil Cineworld předloni v prosinci. Zamýšlená transakce za zhruba 37 miliard korun z něj měla učinit největšího provozovatele kin v USA a Kanadě.

Britská firma ale v polovině loňského roku od záměru odstoupila. Svůj krok zdůvodnila údajným porušením podmínek dohody ze strany Cineplexu. Ten nařčení popřel a obvinil Cineworld, že se vyhýbá plnění povinností kvůli dopadům pandemie koronaviru. Nemoc covid-19 měla na oba podniky negativní vliv, protiepidemická opatření vedla k dočasnému uzavírání biografů a odkladům očekávaných novinek.

 

Právě se děje

Další zprávy