Nominace na Globy jsou už jasné

RiK, ČTK
13. 12. 2005 15:00
Los Angeles - Snímek Zkrocená hora dnes získal nejvíc nominací na prestižní filmovou cenu Zlatý globus.

Členové hollywoodské Asociace zahraničních novinářů, která globy uděluje, tento film navrhli v sedmi kategoriích

Drama čínsko-amerického režiséra Ang Leeho o homosexuálním vztahu dvou amerických kovbojů bylo nominováno v kategorii nejlepší film, režisér, herec a herečka (Heath Ledger a Michelle Williamsová). Nominace také potvrdila pozici tohoto snímku jako horkého favorita pro nadcházející Oscary. 

Na nejlepší drama byly také nominovány filmy Historie násilí, thriller Nepohodlný, poslední snímek Woodyho Allena Match Point a Good Night, and Good Luck (Dobrou noc a hodně štěstí) o známém americkém televizním novináři Edwardu Morrowovi, který režíroval George Clooney.

Komedie roku...

V kategorii komedie a muzikál se o globus budou ucházet snímky Walk the Line o zpěvákovi Johnnym Cashovi, Mrs. Henderson Presents (Paní Hendersonová uvádí), Pýcha a předsudek, Producenti a The Squid and The Whale (Oliheň a velryba).
   
Na nejlepší zahraniční snímek byly navrženy čínské Kung Fu Hustle a Master of Crimson Armor (Pán karmínové zbroje), francouzský snímek Joyeux Noël (Veselé vánoce), jihafrický Tsotsi a palestinský Paradise Now (Ráj teď). Český film Štěstí, který měl vysoké šance, nominován nebyl.

Kdo z herců dostane Globus?

Na nejlepšího herce v dramatické roli byli vedle Ledgera nominováni Russell Crowe (Těžká váha), Philip Seymour Hoffman za roli spisovatele Trumana Capoteho (Capote), David Strathairn za úlohu Murrowa (Good Night, and Good Luck) a Terence Howard(Hustle and Flow).
   
Mezi herečkami v dramatické roli nominace získaly Maria Bellová (Historie násilí), Gwyneth Paltrowová (Důkaz), Charlize Theronová (North Country) a Ziyi Zhangová (Gejša).
   
Na nejlepší režiséry byli navrženi vedle Leea i Clooney, Woody Allen, Peter Jackson (King Kong), Fernando Meirelles (Nepohodlný) a Steven Spielberg (Mnichov).
   
Za herecký výkon v komedii či muzikálu byli nominováni Pierce Brosnan (The Matador), Jeff Daniels (The Squid and the Whale), Johnny Depp (Karlík a továrna na čokoládu), Nathan Lane(Producenti), Cillian Murphy (Breakfast on Pluto) a Joaquin Phoenix, který hrál Cashe ve Walk the Line.
   
Mezi nejlepších pět hereček v této kategorii se dostaly Judi Denchová (Mrs. Henderson Presents), Keira Knightleyová (Pýcha a předsudek), Laura Linney (The Squid and the Whale, Snídaně na Plutu), Sarah Jessica Parkerová (The Family Stone) a Reese Witherspoonová (Walk the Line).

Zlaté globy se udělují ve 13 filmových a 11 televizních kategoriích. Na rozdíl od jiných filmových cen se při nich rozlišují filmová dramata a komedie či muzikály.

 

Právě se děje

Další zprávy