Kritici velkých listů: Filmem roku je Valčík s Bašírem

Kultura Kultura, Red Kul
5. 1. 2009 15:05
Izraelský animovaný snímek zpracovává válečné trauma

New York - Americká recenzentská generalita vydala rozhodnutí, že nejlepším filmem roku je animovaný snímek Valčík s Bašírem.

Národní sdružení kritiků dalo izraelskému filmu režiséra Ariho Folmana přednost před dosavadními vítězi cen, které rozdávala recenzentská sdružení. Mezi jejich tipy se nejvíc opakoval snímek Milionář z chatrče Dannyho Boylea, taktéž animovaný Vall-I, fantaskní romance Podivuhodný příběh Benjamina Buttona nebo životopis Milk.

Retrosnímek o prvním homosexuálním starostovi v USA Harveym Milkovi ale nevyšel naprázdno, odnesl si od Národního sdružení kritiků hereckou cenu - pro představitele hlavní role Seana Penna.

Foto: Aktuálně.cz

"Penn se coby osoba a herec úplně vytrácí, aby z Milka stvořil jednu z nejcharismatičtějších postav, jaké jste kdy viděli na plátně," zní jedna z recenzí na roli, která bude podle všeho usilovat o Oskara za mužský herecký výkon v hlavní roli.

Drtivá většina recenzentů je filmu Guse z Van Santa nadšená a oceňuje i jeho zručnost v rekonstrukci atmosféry San Francisca 70. let.

Ženský herecký výkon roku patří Sally Hawkinsové ze snímku Happy-Go-Lucky, který také pobral nevíc cen. Zvítězil i v kategoriích nejlepší scénář a nejlepší režie - obě trofeje míří k britskému klasikovi Miku Leighovi (jinak též autorovi filmů Nahý, Tajnosti a lži, Vera Drakeová).

Foto: Archiv

Sociálně kritická komedie pojednává o příliš nadšené učitelce, která svým pozitivním přístupem poněkud rozčiluje okolí. Snímek získal i cenu pro herce vedlejší roli; dostal ji Eddie Marsan.

Nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli předvedla Hanna Schygullová v německo-tureckém filmu Na druhé straně. Představuje zde matku mladé Němky, která se zamiluje do turecké revolucionářky.

Čtěte také:
Valčík s Bašírem nemá být jen cool film o válce
Cannes má temný hit: Animovaný izraelský film o válce

Vítězný Valčík s Bašírem - do českých kin přijde oficiálně až 22. ledna - je nezvyklá kombinace dokumentu a dramatu v animovaném kabátu, jež loni diváky i recenzenty fascinovala technickou precizností, filmařskou vynalézavostí a silným poselstvím, které se týká nalezení historické i osobní paměti. Ari Folman v něm vycházel ze svých vzpomínek na válku v Libanonu v roce 1982.

Členy Národního sdružení kritiků jsou recenzenti z vlivných listů vycházejících v Los Angeles, Bostonu, New Yorku a Chicagu a také redaktoři magazínů Time, Newsweek, The New Yorker či webu Salon.com.

Za nejlepší dokument vyhlásili v proslulém restaurantu Sardi's na Broadwayi ceněný snímek Man on Wire o muži, který přešel v roce 1974 na laně mezi budovami WTC.

Další ceny:
Nejlepší filmy? Odborníci vyzdvihli Batmana i Milka
Glóbům vévodí stařec Brad Pitt a jeptiška Streepová
Milionář ze slumu následuje Malou Miss Sunshine

 

Právě se děje

Další zprávy