Glóbům vévodí stařec Brad Pitt a jeptiška Streepová

Kultura Kultura, Red Kul
11. 12. 2008 16:15
Novinářské nominace odstartovaly oscarovou sezonu
Brad Pitt v Podivuhodném případu Benjamina Buttona
Brad Pitt v Podivuhodném případu Benjamina Buttona | Foto: Archiv

Hollywood - Filmová sezona má favority, o nichž se bude mluvit minimálně do vyhlášení uchazečů o Oscary. Snímky Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Frost/Nixon a Doubt získaly po pěti nominacích na Zlaté Glóby, které uděluje Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu.

Doubt má ale horší postavení, neboť nebojuje o titul nejlepšího snímku. O jednu nominaci méně mají Předčítač, Revolutionary Road, Slumdog Millionaire a icky Cristina Barcelona Woodyho Allena.

Jak tvrdí kritici, asociace má sice mezi necelou stovkou členů i dost podivínů píšících pro obskurní plátky. Přesto se právě tohle sdružení stalo řízením osudu uznávanou "generálkou na Oscary" a ceněnou marketingovou nálepkou na plakáty a DVD.

Glóby rozdělují filmy na dramata a muzikály plus komedie. V první kategorii soutěží o titul nejlepší snímek s Buttonem a Frostem/Nixonem také adaptace románu Předčítač a snímky Revolutionary Road a Slumdog Millionaire Dannyho Boylea, který už má na kontě dvě ceny od kritiků.

Frost/Nixon
Frost/Nixon | Foto: archiv

Opravdu podivuhodný případ je Benjamin Button - film s Bradem Pittem o muži, který se narodí jako stařec a postupně mládne, totiž ještě neměl premiéru; do amerických kin snímek podle Fitzgeralda přijde až o Vánocích.

Stejně jako filmy se dělí hlavní herecké výkony. V dramatické kategorii jsou nominováni Leonardo DiCaprio za Revolutionary Road, Frank Langella za Nixona, Brad Pitt jako Benjamin Button, navrátilec Mickey Rourke za film The Wrestler a Sean Penn za film Milk.

A je to překvapivě jediná nominace pro snímek o prvním homosexuálním starostovi v USA Harveym Milkovi, který byl dopředu tipován za jednoho z favoritů a je oblíbencem kritiky.

Skoro naprázdno vyšel i batmanovský Temný rytíř, komerčně nejúspěšnější film roku, který podle recenzentů vykročil za hranice komiksových adaptací. Má nakonec jen jednu nominaci, kterou snad ani nemohl nezískat. Heath Ledger, jemuž je dopředu připisován posmrtný Oscar, byl navržen na nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Meryl Streep v The Doubt
Meryl Streep v The Doubt | Foto: archiv

V ženské dramatické kategorii je nominovaná Meryl Streep za Doubt - drama odehrávající se v roce 1964 v katolické škole v Bronxu. Proti sobě tu stojí přísná mniška Streepová a charismatický kněz Philip Seymour Hoffman podezřelý z toho, že zneužívá černošského studenta.

Streepová má nominaci i v komediální kategorii - za letní muzikálový hit Mamma mia! Dvě má i Kate Winslettová (nejlepší herečka v Revolutionary Road, vedlejší role v Předčítači).

Mamma Mia! soutěží podle předpokladů o nejlepší komedii, bez překvapení jsou i její soupeři: Coenových Po přečtení spalte, Happy-Go-Lucky, V Brugách a Vicky Cristina Barcelona.

Zajímavý double se povedl černé komedii V Brugách: za herecké výkoby byli nominováni oba hlavní představitelé Colin Farrell i Brendan Gleeson.

Letos se k prezidentovi sdružení Jorge Camarovi připojili Brooke Shields, Elizabeth Banks a Terrence Howard, aby Hollywood už tradičně probudili přednesem nominací v hotelu Beverly Hilton. Globy se udělují v 14 filmových a 11 televizních kategoriích. Vítězové 66. ročníku budou známi 11. ledna 2009.

Za předzvěst oscarového úspěchu jsou s železnou pravidelností označovány skoro všechny filmové ceny, které udělují asociace kritiků či oborová sdružení - snad aby se někdo neurazil. Možná je to ale jen efekt sněhové koule: totiž, že nejrůznější trofeje upozorní na kvalitní, ale menší filmy pohodlné oscarové akademiky.

Čtěte také: Mezi filmy roku míří gay starosta a mládnoucí stařec

Loni vyhlášení Zlatých Glóbů poznamenala stávka scenáristů. Protestující odmítli napsat průvodní texty a herci ze solidarity odmítli přijít. Tradiční vyhlášení a následný mejdan tak nahradila půlhodinová tisková konference, kterou nominovaní sledovali ze svých gaučů v bačkorách.

Letos se to může přihodit znovu. Tentokrát stávkou vyhrožují odborová sdružení herců, kterým už v létě vypršely dohody s velkými studii. O tom, zda přestanou pracovat, chtějí rozhodnout 2. ledna. Souhlasit musí 75 procent z více než sta tisíc členů, které Screen Actors Guild má.

O postupu menší organizace sdružující televizní a rozhlasové herce se zatím nic neví, ale je spíš nepravděpodobné, že by se zachovali odlišně.

 

Právě se děje

Další zprávy