Milionář ze slumu následuje Malou Miss Sunshine

Red Kul
5. 12. 2008 11:57
Sezona výročních filmových cen právě startuje

New York - Generátor výročních filmových cen se teprve rozjíždí směrem k únorovým Oscarům a mnohé se ještě změní, ale první výstupy se shodly na jednom favoritovi. Po britských nezávislých cenách (British Independent Awards) získal snímek Slumdog Millionaire Dannyho Boylea titul film roku od americké organizace The National Board of Review.

Milionář ze slumu vypráví o chudém mladíkovi z Bombaje, který se účastní indické verze televizní soutěže Chcete být milionářem. "Je to skvělý příběh o klukovi, kterého všichni podceňují - takový podvraťák," říká režisér, který rád střídá špinavé příběhy plné beznaděje s optimistickými filmy.

Film měnící žánrové polohy je podle ohlasů "ironickou verzí indické chudoby v přímém televizním přenosu" a zachycuje stejně tak lokální bídu a chaos Indie jako globální oblibu televizní kultury.

Muž na laně
Muž na laně | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Milionář ze slumu míří za cizojazyčným Oscarem
Do amerických kin vstoupil umělecký zločin století

Boylův snímek získal minulou neděli na ostrovech jak cenu za nejlepší film, tak cenu za režii a cenu za "nejslibnějšího nováčka" pro začínajícího herce Deva Patela. Režisér ho dlouho musel hledat; původní nápad, že obsadí zavedeného profesionála z Bollywoodu, padl na tom, že "indičtí herci nevypadají jako loseři".

Trofej od sdružení filmových historiků, studentů i akademiků The National Board of Review je jednou z prvních "velkých" cen roku udělovaných za mořem; po ní následují další cechy recenzentů a tvůrců až ke Zlatým Glóbům a cenám Americké filmové akademie.

Také k The National Board of Review se tradičně připisuje klišé, že bývá „dobrým ukazatelem" oscarových vítězů. Aspoň loni to ale platilo: sdružení zvolilo za film roku pozdějšího vítěze Tahle země není pro starý.

Podle prvních reakcí je tak pravděpodobné, že jejich letošní rozhodnutí minimálně obrátí pozornost akademiků k Milionáři, jenž má nálepku „nezávislý" - stejně jako to minulé roky udělala s komediemi Malá Miss Sunshine a Juno, které se prezentovaly ve stejném duchu.

Foto: Aktuálně.cz

Herecké ceny od The National Board of Review dostali  Clint Eastwood (Gran Torino) a Anne Hathawayová za snímek Rachel Getting Married. David Fincher byl jmenován nejlepším režisérem za snímek The Curious Case of Benjamin Button, který teprve bude mít premiéru.

K němu také míří cena za adaptovaný scénář pro Erica Rotha; ten se o ni ale musel podělit se Simonem Beaufoyem, což znamená další čárku pro Milionáře. Za původní scénář má cenu Nick Schenk, který napsal Gran Torino.

Ceny za vedlejší role připadly Joshi Brolinovi (Milk režiséra Guse Van Santa) a Penelope Cruzové za postavu v nové Allenově komedii Vicky Christina Barcelona. Cena pro herecký ansámbl míří k filmu Doubt, kterému vévodí Meryl Streepoví a Philip Seymour Hoffman.

Ceněný snímek Man on Wire - který je podle serveru metacritic suverénně nejlepším letošním filmem vůbec - je podle sdružení nejlepším dokumentem. Robůtek VALL-I má cenu za animovaný film roku a Mongol je nejlepším cizojazyčným filmem.

Sdružení The National Board of Review existuje už do roku 1909, letošní ceny se oficiálně předají 14. ledna 2009 v New Yorku; ceremoniál bude moderovat Whoopi Goldbergová.

 

Právě se děje

Další zprávy