Kouteckého cenu vyhráli filmaři s mentálním handicapem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 6. 2011 6:50
Pod vedením Lindy Jablonské s kamerou sledovali volby
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cenu Pavla Kouteckého získal v pondělí v pražském Divadle Archa v konkurenci stovky dokumentů snímek Pozemšťané, koho budete volit? Je společným dílem účastníků dokumentární dílny společnosti Inventura a režisérky Lindy Jablonské, na vzniku se podílela Česká televize.

Autory vítězného projektu jsou kromě režisérky hlavně lidé s mentálním handicapem. S kamerou v ruce loni sledovali volby do Poslanecké sněmovny. Jablonská spolu s nimi převzala skleněný objekt výtvarníka Reného Roubíčka a peněžitou cenu ve výši 100 000 korun.

Foto: HBO

Pětičlenná porota udělila cenu filmu, který "nejaktuálněji, přitom s nadšením, humorem a hravostí vypovídá o současné české společnosti. Přínos divácky vstřícného, inspirativního a odvážného snímku tkví i v tom, jak odbourává předsudky vůči lidem s mentálním handicapem".

"Hrdinové a zároveň tvůrci filmu navíc nad většinovou společností vítězí - svým angažovaným zájmem o veřejné dění a tím, jak nenápadně, a přitom s mrazivou silou odhalují slabiny české společnosti," komentoval to jeden z porotců Radim Špaček.

Filmový štáb se vypravil na několik setkání politických stran s občany, ve městech i na venkově. Jejich otázky jsou zdánlivě banální, ale často míří k jádru věci . "Lidé s mentálním handicapem nemají ostych jít se zeptat svého politika na to, co je skutečně zajímá," popsala to Jablonská.

A jak reagovali na tento štáb politici? "Například Jiří Paroubek radil studentům, kam mají dát mikrofon, Pavel Bém si ani nevšiml, že je to trochu jiný štáb, a spustil fráze o tom, že jeho strana je ta nejlepší. Šlo však o natolik nezáživnou výpověď, že jsme ji do filmu nedali." 

Foto: Aktuálně.cz

Z celkového počtu sta přihlášených dokumentárních filmů bylo předvybráno třicet osm filmů, ze kterých pak porota vybrala sedm do nominací. V ní se s Pozěmšťany sešly snímky For Semafor Miroslava Janka, Medvědí ostrovy Martina Ryšavého, Nesvatbov Eriky Hníkové, Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka, Česká Granada Jana Papouška a film Filmař, fanoušek, podivín Kateřiny Mikulcové.

Porota se shodla, že jim dokumenty připadají v porovnání s domácí filmovou hranou tvorbou rozmanitější a opravdovější. Ve výběru byly filmy ostřílených režisérů, které se objevily v distribuci, snímky určené jen pro televizi i projekt, který nepodpořil ani Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie, ani nevznikl v koprodukci s televizí či jinou velkou společností (to byla Česká Granada, dokument těžící ze čtyřměsíčního pobytu v prostředí české drogové komunity).

Zvláštní ocenění porota netradičně udělila hudební skupině Dva, která podle ní výrazně přispěla k působivosti dvou snímků: Medvědích ostrovů a Vše pro dobro světa a Nošovic.

Cena Pavla Kouteckého vznikla na počest tohoto tragicky zesnulého filmaře, letos se konal pátý ročník. Trofej má podpořit jeho pokračovatele - "trpělivé pozorovatele světa schopné sdělit své pocity a postřehy filmem". Organizátory jsou Asociace Film & Sociologie, Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět a Divadlo Archa.

V pětičlenné porotě usedli kromě Špačka ředitel Archy  Ondřej Hrab či ředitelka festivalu Jeden svět v regionech Lenka Lovicarová. Šestý ročník Ceny Pavla Kouteckého vyhlásí organizátoři na počátku roku 2012. Loni cenu vyhrál zmíněný, letos opět nominovaný Martin Ryšavý s filmem Země snů.

 

Právě se děje

Další zprávy