Kina uvedou vítěze z Cannes. Podívejte se, co nakoupili čeští distributoři

Kultura Kultura
21. 5. 2018 17:08
Takřka všechny filmy, které uspěly na právě skončeném festivalu v Cannes, brzy uvidí čeští diváci.

Vyplývá to z ankety Aktuálně.cz mezi distribučními společnostmi Aerofilms, CinemArt, Bioscop, Falcon, Vertical Entertainment, AČFK, Artcam a Film Europe. Ta poslední tituly, na něž zakoupila práva, představí souhrnně na podzimní české přehlídce Be2Can, zaměřené na díla z nejdůležitějších kinematografických festivalů v Evropě.

Studená válka

Režie: Pawel Pawlikowski, distribuce Aerofilms

Sošku za režii na závěrečném ceremoniálu v Cannes převzal Pawel Pawlikowski, v Británii žijící šedesátiletý polský autor oscarového dramatu Ida. Na festivalu letos soutěžil s tragickou love story Studená válka, odehrávající se mezi 40. a 60. lety minulého století od Francie po Polsko a inspirovanou osudem jeho vlastních rodičů.

Hlavní roli rebelské zpěvačky ztvárnila Joanna Kuligová, jejíž výkon kritici přirovnávali k mladé Jeanne Moreauové.

Černobílý film doprovázený jazzovou hudbou si v Cannes vysloužil ovace vestoje a režisér v Polsku vzbudil pozdvižení, když agentuře AFP sdělil, že tamní nacionalistická vláda jeho díla umístila na černou listinu. Varšava se vůči nařčení ohradila. "Jak vidíte, Polsko je zajímavější i po jiné stránce než té, kterou vidíte ve zpravodajství," konstatoval Pawlikowski, když v Cannes přebíral cenu.

Studená válka, která na festivalu soutěžila v hlavní sekci, bude do českých kin uvedena pod hlavičkou společnosti KVIFF Distribution. K vidění by tak měla být už na letním festivalu v Karlových Varech.

 

Právě se děje

Další zprávy