Skončil festival v Cannes. Hlavní cenu dostal Japonec Kore'eda, uspěli také Spike Lee a Pawlikowski

Hlavní hvězda večera, japonský režisér Hirokazu Kore'eda, s trofejí za film Shoplifters.
Kore'eda je širší veřejnosti takřka neznámý, ve světě nezávislého filmu však vysoce oceňovaný autor.
Američan Spike Lee získal Velkou cenu poroty za film BlacKkKlansman.
Pawel Pawlikowski pózuje s cenou za režii, vynesl mu ji dobový film Studená válka.
Takzvanou zvláštní Zlatou palmu za nepřítomného Jean-Luca Godarda převzal jeho producent Fabrice Aragno.
Foto: Reuters
Kultura ČTK Reuters AFP, Kultura, ČTK, Reuters
19. 5. 2018 20:32
Porota vedená australskou herečkou Cate Blanchettovou v sobotu večer rozdala ceny na festivalu v Cannes. Uspěli režiséři Hirokazu Kore'eda, Spike Lee, Pawel Pawlikowski i veterán francouzské kinematografie Jean-Luc Godard.

Film pětapadesátiletého japonského režiséra Hirokazu Kore'edy nazvaný Shoplifters (Zloději z obchodů) v sobotu večer obdržel takzvanou Zlatou palmu, hlavní cenu festivalu v Cannes.

Komplexní drama natočené v klasickém stylu je pohledem na současnou střední třídu v Japonsku, shrnul britský list Guardian. Práva na uvedení snímku do českých kin získala společnost Film Europe.

Vítěze určila porota vedená australskou herečkou Cate Blanchettovou. Vybrat nejlepšího nebylo snadné, řekla. "Nevěřím, že v tak mizerném roce jako letos se může stát něco tak krásného," gratuloval režisérovi kritik David Ehrlich ze serveru Indiewire.com.

Peter Bradshaw z britského Guardianu konstatoval, že vítězství Zlodějů z obchodů nečekal. "Stále je ale skvělé vidět, že Zlatou palmu dostává tento úžasný režisér," uvedl.

Hirokazu Kore'eda je širší veřejnosti takřka neznámý, ve světě nezávislého filmu však vysoce oceňovaný autor. Čeští diváci z jeho děl mohou znát nedávnou Třetí vraždu vyprávějící o nařčení bývalého trestance z dalšího zločinu nebo titul Po bouři, v němž tajfun na jedno místo svede zkrachovalého spisovatele, jeho odcizenou exmanželku i syna.

Velkou cenu poroty na sobotním ceremoniálu v Cannes získal Američan Spike Lee za drama BlacKkKlansman. Vzniklo dle skutečného příběhu černošského policisty, jenž se koncem 70. let minulého století infiltroval do Ku-klux-klanu, jižanské militantní organizace prosazující nadvládu bílých.

Hlavního hrdinu ztvárnil třiatřicetiletý někdejší hráč amerického fotbalu John David Washington.

Leeho snímek má vzhledem k současnému rasovému napětí mezi bílými a černými v USA jasné politické konotace, americká média jej označují za agitaci proti Donaldu Trumpovi. V Česku film BlacKkKlansman uvede společnost CinemArt.

Zlatou palmu získalo drama Shoplifters režiséra Hirokazu Koreedy. | Video: Festival de Cannes

Sošku za režii obdržel Pawel Pawlikowski, v Británii žijící polský autor oscarového dramatu Ida.

Na festivalu letos soutěžil s tragickou love story Studená válka, odehrávající se mezi 40. a 60. lety minulého století od Francie po Polsko.

Film si v Cannes vysloužil ovace vestoje a režisér v Polsku vzbudil pozdvižení, když agentuře AFP sdělil, že tamní nacionalistická vláda jeho snímek umístila na černou listinu a nehodlá jej promítat. Varšava se vůči nařčení ohradila.

Práva na uvedení Pawlikowského novinky do českých kin získala firma Aerofilms, snímek bude k vidění též na festivalu v Karlových Varech.

Dobový snímek Cold War líčí milostné vzplanutí mezi pianistou a blonďatou zpěvačkou. | Video: Festival de Cannes

Cenu pro nejlepší herečku obdržela severokazašská rodačka Samal Esljamova za výkon v novém filmu kazašského režiséra Sergeje Dvorcevoja. Spolupracovala s ním už před deseti lety na snímku Tulpan, nyní obdržela cenu za výkon v novince nazvané Ayka.

Za nejlepšího herce porota označila Marcella Donteho. Ve filmu Dogman italského režiséra Mattea Garroneho ztvárnil pracovníka psího kadeřnictví, který se postaví místní mafii.

Agentura AFP označuje Donteho úspěch za malou senzaci. Když jej režisér objevil, herec se filmu věnoval jen okrajově a pracoval jako vrátný v sociálním středisku pro bývalé vězně.

"Hledal jsem tváře pro svůj film a Marcello tam jen pracoval. Sledoval kamerové zkoušky. Když jeden z bývalých vězňů onemocněl a nemohl přijít, zkusil to za něj," popsal režisér.

Sošky za scénář porota v Cannes udělila dvě - získali je Italka Alice Rohrwacherová za film Lazzaro felice (Šťastný Lazzaro), jenž vypravuje o mladém Italovi potýkajícím se s životem ve velkoměstě, a Nader Saeivar za snímek Se rokh (Tři tváře).

Ten coby portrét tří Íránek různých generací natočil politicky pronásledovaný filmař Džafar Panahí, který se letošního ročníku festivalu kvůli domácímu vězení v Íránu nemohl zúčastnit.

Zvláštní cenu porota udělila sedmaosmdesátiletému Jean-Lucu Godardovi za jeho nejnovější titul Le Livre d'image. Týká se současnosti i minulosti Blízkého východu, režisér jej natáčel v různých arabských zemích včetně Tuniska.

"O tom filmu jsme nemohli přestat mluvit. Prodléval v našich hlavách, mátl nás, uváděl ve zmatek, štval a podněcoval. Jako dílo režiséra, který nepřestává experimentovat a žít na samých hranicích kinematografie, nám tento snímek přišel hluboce důležitý," vysvětlila předsedkyně poroty Cate Blanchettová ocenění Godardova filmu.

Cenu poroty získala libanonská herečka a režisérka Nadine Labakiová, autorka titulu Cafarnaúm - jednoho ze tří v soutěži, jejž natočila žena.

Snímek vypráví o dvanáctiletém chlapci z bejrútských slumů, který žaluje rodiče za to, že mu dali život a uvedli jej do tak strašlivého, bezvýchodného světa.

"Režisérka přesvědčivě zachycuje kakafonii ulic kombinací těkavého pohybu kamery, chytrého střihu a plejádou zvuků. Kameru nejčastěji drží těsně nad chlapcovou hlavou nebo pod ní," napsal v recenzi časopis Variety.

Libanonský film Cafarnaúm vypráví o chlapci, který žaluje rodiče za to, že mu dali život. | Video: Anonima Cinefili

Zlatou kameru, tedy cenu pro nejlepší debut, si z Cannes odváží Belgičan Lukas Dhont za transgenderové problematiky se týkající film Girl. Vypráví o dospívajícím chlapci, jenž sní o tom, že se stane baletkou.

Letošní ročník festivalu v Cannes se podle agentury AFP stále nesl v duchu kampaně #MeToo. Mezi 21 soutěžními filmy byly jen tři natočené režisérkami.

V reakci na to organizátoři slíbili, že nejpozději v roce 2020 by chtěli dosáhnout vyrovnanějšího a pestřejšího zastoupení v soutěži.

Spravedlivěji má být obsazena i porota. "Snad to posílí pochopení, že svět už není stejný. Svět se změnil," pravil ředitel festivalu Thierry Frémaux.

Herečky, scenáristky, režisérky či producentky, které se letošního festivalu zúčastnily, hovořily o nutnosti napravit ve filmové branži platovou nerovnost mezi pohlavími.

Hollywoodské hvězdy v čele s herečkami Cate Blanchettovou, Helen Mirrenovou, Salmou Hayekovou či režisérkami Patty Jenkinsovou a Avou DuVernayovou se také minulou sobotu zúčastnily symbolického protestu proti sexismu na místním červeném koberci. Žádaly, aby se k nim filmový svět choval rovně a aby nemusely čelit chování, jaké mnohé ženy zažily od hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina.

Právě obvinění tohoto mocného muže Hollywoodu celou kauzu #MeToo odstartovalo - a právě v Cannes býval Weinstein jedním z klíčových hráčů. Letošní ročník byl po letech první, jehož se producent nezúčastnil.

 

Právě se děje

Další zprávy