Crowe vychválil Vary, Alicia Vikander neplánovaně přivezla Fassbendera

Přenos skončil
Právě včas přestalo v pátek odpoledne pršet v Karlových Varech. Před hotelem Thermal lidé s deštníky vyhlíželi hvězdy letošního ročníku filmového festivalu. Oscarová herečka Alicia Vikander neplánovaně přivezla manžela, herce Michaela Fassbendera, těsně před šestou se po červeném koberci prošel Russell Crowe. Ona i Crowe pak v Thermalu převzali ceny od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.
Alicia Vikander.
Alicia Vikander. | Foto: ČTK
Přenos skončil
19:05

V samotném závěru večera ještě Marek Eben zkouší žertovat o genderu a ženách chodících na mužské toalety. Na závěr už jen Jiří Bartoška pronáší tradiční větu. "Dámy a pánové, považujte 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary za zahájený," říká Bartoška.

Tím galavečer končí, venku by měl každou chvíli začít koncert britské kapely Morcheeba. Večer bude následovat ještě vystoupení Vojtěcha Dyka a Russella Crowea, než vše okolo půlnoci završí ohňostroj.

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, dění na karlovarském festivalu bude server Aktuálně.cz sledovat také v dalších dnech.

19:01

Hned po Alicii Vikander přichází pro cenu druhý hlavní host večera, herec Russell Crowe. "Napsal jsem si projev, ale mám ho na telefonu a to by vypadalo blbě, tak zaimprovizuji," říká.

Přiznává, že o festivalu donedávna neslyšel. "A byl jsem na tolika strašných festivalech v nejrůznějších částech světa, že musím pořadatelům v Karlových Varech poblahopřát, tady všechno běží jako po másle. Toho si hluboce vážím," říká Crowe.

V projevu připomíná, že hrát začal už jako šestiletý v televizním seriálu Spyforce z roku 1972. "A naštěstí mě to pořád baví. Pořád mě baví každý den vstávat a přemýšlet, jaké scény mě čekají zítra. Snad je to tím, jaké filmy si vybírám, že k nim vždy musím mít vztah. Nikdy se mi nepřihodí, že bych vstal ve čtyři ráno a nevěděl proč. Čím jsem starší, tím mám k filmu hlubší vztah. A všem filmařům v sále bych rád vzkázal, že i jediný hlas může něco změnit. Tak ať je to ten váš," vzkazuje a sklízí potlesk.

"Nebudu vás zdržovat déle, protože tahle cena je docela těžká," říká a ukazuje na svůj Křišťálový glóbus. "Jsem tu ale hlavně kvůli muzice. Nechoďte spát moc brzy, uvidíme se na koncertě," dodává Crowe. Se svou kapelou Indoor Garden Party zahraje před Thermalem ve tři čtvrtě na jedenáct večer.

Jiří Bartoška a Russell Crowe.
Jiří Bartoška a Russell Crowe. | Foto: ČTK
18:49

Krátký medailonek divákům představuje oscarovou švédskou herečku Alicii Vikander, která za potlesku přichází na jeviště hotelu Thermal. Jiří Bartoška jí předává cenu prezidenta festivalu. "Moc vám děkuji, Jiří, to mě dojalo. Už je to hodně vzpomínek za hodně let," říká pohnutě herečka s odkazem na medailonek.

"Jsem ráda, že jsem se mohla vrátit do Česka, protože tady začala moje mezinárodní dráha. Královská aféra byl první film, který jsem natáčela v cizím jazyce a mimo mé rodné Švédsko. Přijeli jsme do Česka a celý jsme ho natočili tady," zmiňuje Alicia Vikander snímek z roku 2012. "Když jsem dnes přijela do Karlových Varů a viděla ty budovy, hned mi to všechno zase naskočilo. Kruh se uzavřel. Teď jsem tady, abych vám představila svůj nový film," říká o novince nazvané Královnin gambit, zahajovacím filmu festivalu.

V něm ztvárnila Kateřinu Parrovou, šestou a poslední manželku anglického krále Jindřicha VIII. Tudora. Toho hraje Jude Law. "Bohužel teď něco natáčí, takže tu nemohl být, ale jsme rádi, že ten film konečně uvidíte," dodává herečka. Na výzvu Marka Ebena pak ještě upřesňuje, jak moc chtěla spolupracovat s režisérem Karimem Aïnouzem. Ten byl hostem festivalu před několika lety.

Alicia Vikander a Jiří Bartoška.
Alicia Vikander a Jiří Bartoška. | Foto: ČTK
18:37

Marek Eben zmiňuje absenci prezidenta festivalu a herce Jiřího Bartošky na červeném koberci. "Normálně bychom ho našli uprostřed dvanácté řady. Chci vám ale říct, že je to jen zdání. Ten muž zde nechybí," říká, načež na jeviště uvádí Bartošku. Ozývá se euforická taneční hudba, lidé výskají a vítají šestasedmdesátiletého herce potleskem vestoje.

"Dobrý večer, dámy a pánové, chvíli to vypadalo, že to nestíhám, ale nakonec jsem tady s vámi," děkuje Jiří Bartoška, o jehož možné neúčasti média dopředu spekulovala s poukazem na zdravotní stav. "Dovolte mi, abych vás uvítal na 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech," říká nyní.

"Filmaři jsou kronikáři, kteří popisují ne úplně lehkou dobu. Popisují krutost, radost, lásku a věřím, že budou popisovat také nesmyslnou agresi mocnosti vůči svému sousedovi. Ale popisují také naději a to je důležité," pokračuje a dále děkuje partnerům. "Vítejte v Karlových Varech," uzavírá Bartoška krátký proslov.

Prezident festivalu Jiří Bartoška.
Prezident festivalu Jiří Bartoška. | Foto: ČTK
18:31

Marek Eben nyní vysvětluje, proč je v soutěži jen 11 místo 12 filmů. "Pár dnů před oznámením programu došlo k intervenci čínské vlády, která zakázala jakémukoliv čínskému filmu prezentaci v České republice. Kvůli tomu jsme o čínský film v soutěži přišli," říká.

Ke stažení čínského titulu došlo poté, co čeští politici od předsedy Senátu Miloše Vystrčila z ODS po předsedkyni sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou z TOP 09 navštívili Tchaj-wan, což čínská diplomacie odsoudila. Komunistická vláda v Pekingu považuje demokratický Tchaj-wan za svou součást.

"V podstatě to jen ukazuje, jakou sílu může mít film, když se vládním nařízením podnikne něco takového," pokračuje Marek Eben a navrhuje, aby Česko recipročně zakázalo promítat v Číně film Anna proletářka z roku 1952. Pak si to rozmyslí, vtip se nesetkává s hlasitější odezvou od publika. "V každém případě je to smutné, doufám, že tyhle věci časem přejdou," uzavírá úvahu Eben. Dále divákům představuje členy porot.

Moderátor Marek Eben.
Moderátor Marek Eben. | Foto: ČTK
18:26

Marek Eben teď představuje novou festivalovou znělku s hercem Johnnym Deppem. Šestnáct let byly černobílé, ta nová, kterou natočil Ivan Zachariáš, je barevná.

Ve znělce Depp v brýlích přichází na rozhovor do hotelu. Novinářka se ho ptá na karlovarský festival. "Super, bylo to fantastické," říká Depp. Žurnalistka se pídí, proč tam nedostal žádnou cenu. "Já žádnou nedostal?" diví se Depp a odvádí řeč jinam, načež z pouzdra na kytaru vyndá Křišťálový glóbus z roku 2017, na nějž nalepil své jméno. Jinými slovy vypadá jako kradený.

"Johnny Depp cenu na festivalu nikdy nezískal," varují závěrečné titulky. Znělka sklízí potlesk.

Johnny Depp ve festivalové znělce.
Johnny Depp ve festivalové znělce. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
18:18

Na pódium přichází moderátor Marek Eben a oslovuje hosty. "Naši milí zahraniční hosté, vítejte v České republice, bude se vám tady líbit. Jsme malá země, která se může pyšnit tím, že od chvíle svého vzniku nikdy neusilovala o dobytí území nějakého jiného státu," říká Eben a sklízí potlesk.

"Úplně nám stačí to malé území, které máme. Nikdy jsme třeba neobsadili Německo, ani Polsko," žertuje s tím, že při obsazení Polska by Češi neměli kam jezdit pro máslo.

Tvrdí také, že hodnota lidského života je v Česku vysoká, neboť už tak je nás málo a nemůžeme si dovolit, abychom se vzájemně stříleli. "Také se mezi sebou moc nesoudíme, protože ti právníci jsou hrozně drazí," vtipkuje dál Eben. "Vítejte v Karlových Varech," završuje úvodní řeč moderátor.

Moderátor Marek Eben.
Moderátor Marek Eben. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
18:10

V sále hotelu Thermal nyní začíná slavnostní ceremoniál. Choreografii s tanečníky na bruslích připravili bratři Cabanové.

Úvodní choreografii připravili bratři Cabanové.
Úvodní choreografii připravili bratři Cabanové. | Foto: ČTK
18:06

Russell Crowe v zákulisí právě vysekl poklonu pořadatelům. "Ještě před osmi devíti měsíci jsem o karlovarském festivalu nevěděl. Jsem ale naprosto ohromený, město je nádherné a organizace je tady upřímně řečeno lepší než na jakémkoliv jiném festivalu, na kterém jsem kdy byl," říká. Že dostane cenu, ho těší, nejvíc se ale těší na vystoupení se svou kapelou Indoor Garden Party, dodává.

Herec Russell Crowe.
Herec Russell Crowe. | Foto: ČTK
17:58

Crowe do Varů přiletěl už ve středu, kdy si prohlédl kolonádu, navštívil zdejší obchody a podepsal se fanouškům. "Bože, Karlovy Vary jsou nádherné," napsal na Twitteru, kde z města zveřejnil hned několik fotek.

Teď už Crowe míří do sálu, kde za chvíli začne slavnostní zahájení. Na něm herec převezme cenu. Veřejnost ho znovu uvidí ve tři čtvrtě na jedenáct večer, kde Crowe zahraje se svou kapelou Indoor Garden Party. V sobotu od 14 hodin tu ještě osobně uvede film Master & Commander: Odvrácená strana světa.

17:56

Až pár minut před šestou večerní z černého vozu před hotelem Thermal vystupuje hlavní hvězda letošního ročníku. Russell Crowe, známý z filmů Gladiátor nebo Master & Commander: Odvrácená strana světa, má černé brýle, usmívá se a nejraději by zamířil hned do sálu. Nakonec se ale zdraví s lidmi a začíná rozdávat autogramy.

Herec Russell Crowe.
Herec Russell Crowe. | Foto: ČTK
17:47

Příjezdy na červeném koberci pomalu vrcholí. Tady je mezitím zpěvačka Dara Rolins s dcerou.

Dara Rolins s dcerou.
Dara Rolins s dcerou. | Foto: ČTK
17:45

A ještě naposledy Alicia Vikander. Zájem o selfie s ní byl mezi diváky značný. Za několik desítek minut herečka převezme cenu prezidenta festivalu.

Alicia Vikander.
Alicia Vikander. | Foto: ČTK
17:43

Alicia Vikander na festivalu uvede historický film Královnin gambit. V něm ztvárnila Kateřinu Parrovou, šestou a poslední manželku anglického krále Jindřicha VIII. Tudora. Toho hraje Jude Law.

Po příchodu do hotelu Thermal herečka poskytuje krátký rozhovor. "Než jsem se do toho projektu pustila, moc jsem o britské historii nevěděla," přiznává. Kateřinu Parrovou, jež žila v letech 1512 až 1548, označuje za mimořádnou ženu. "Nejenže přežila po boku Jindřicha VIII., ale dokonce pod svým jménem vydala několik knih, což se tehdy podařilo málokteré ženě," dodává. Parrová napsala několik protestantských teologických knih.

Film natočil sedmapadesátiletý Brazilec Karim Aïnouz, spolupráci s ním si švédská herečka pochvaluje. "On byl jedním z důvodů, proč jsem na tu roli kývla," dodává.

Alicia Vikander.
Alicia Vikander. | Foto: ČTK
17:35

Za hlasitého aplausu v půl šesté přijíždí švédská herečka Alicia Vikander, držitelka Oscara za film Dánská dívka. Hned se ochotně podepisuje fanouškům a pořizuje si s nimi selfie. Déšť už zcela ustal, nikdo nemusí držet deštník.

Alicia Vikander do Česka neplánovaně dorazila s manželem, hollywoodským hercem Michaelem Fassbenderem, známým z filmů 12 let v řetězech, Steve Jobs nebo Prometheus. Ten ji doprovází na červeném koberci.

Alicia Vikander s Michaelem Fassbenderem.
Alicia Vikander s Michaelem Fassbenderem. | Foto: ČTK
17:30

Americká supermodelka českého původu Pavlína Pořízková přišla na červený koberec v doprovodu partnera.

Pavlína Pořízková.
Pavlína Pořízková. | Foto: ČTK
17:23

Herci Sara Sandeva a Jakub Prachař. Do začátku slavnostního ceremoniálu zbývá něco málo přes půl hodiny.

Sara Sandeva a Jakub Prachař.
Sara Sandeva a Jakub Prachař. | Foto: ČTK
17:22

Herečka a umělkyně Ester Geislerová.

Ester Geislerová.
Ester Geislerová. | Foto: ČTK
17:20

Slovenský zpěvák a herec Pavol Habera s modelkou Danielou Peštovou.

Pavol Habera a Daniela Peštová.
Pavol Habera a Daniela Peštová. | Foto: ČTK
17:13
17:09

U zábran před hotelem Thermal původně stálo několik řad fanoušků, když začalo pršet, většina se jich rozprchla pod střechy, odkud byli odkázáni na velkoplošnou obrazovku. Na místě zůstali jen ti, kteří si přinesli deštníky nebo pláštěnky. Nyní se ale zdá, že déšť ustal. Jako další přijíždějí herec Václav Neužil s Lenkou Neužilovou.

Herec Václav Neužil s Lenkou Neužilovou.
Herec Václav Neužil s Lenkou Neužilovou. | Foto: ČTK
17:07

Herečka Jitka Schneiderová se po červeném koberci prošla s partnerem Lukášem Pitterem.

Herečka Jitka Schneiderová.
Herečka Jitka Schneiderová. | Foto: ČTK
17:03

Herci Ivan Trojan s Janou Plodkovou.

Ivan Trojan a Jana Plodková.
Ivan Trojan a Jana Plodková. | Foto: ČTK
17:02

… a tady herec Miroslav Donutil s manželkou Zuzanou.

Herec Miroslav Donutil s manželkou Zuzanou.
Herec Miroslav Donutil s manželkou Zuzanou. | Foto: ČTK
17:01

… zde herec Oskar Hes s přítelkyní…

Herec Oskar Hes s přítelkyní.
Herec Oskar Hes s přítelkyní. | Foto: ČTK
17:00

Teď už se hosté na červeném koberci střídají rychle. Tady je herečka Alena Mihulová…

Herečka Alena Mihulová.
Herečka Alena Mihulová. | Foto: ČTK
16:57

Herečka Hana Vagnerová s kolegyní a rovněž dokumentaristkou Petrou Nesvačilovou.

Herečky Hana Vagnerová a Petra Nesvačilová.
Herečky Hana Vagnerová a Petra Nesvačilová. | Foto: ČTK
16:55

Herečku Jitku Čvančarovou doprovodil manžel Petr Čadek.

Herečku Jitku Čvančarovou doprovodil manžel Petr Čadek.
Herečku Jitku Čvančarovou doprovodil manžel Petr Čadek. | Foto: ČTK
16:50

Přijíždějí další hosté. Manželku prezidenta festivalu Andreu Bartoškovou doprovází syn Janek, herce Roberta Mikluše matka. Ve tři čtvrtě na pět se po červeném koberci prochází jedna z nejpopulárnějších českých hereček, dvaadevadesátiletá Jiřina Bohdalová.

Jiřina Bohdalová na červeném koberci.
Jiřina Bohdalová na červeném koberci. | Foto: ČTK
16:48

Také letos bude hollywoodským hvězdám ve Varech tlumočit Helena Koutná, která pro festival pracuje přes dvacet let. "Sice neznám všechny světové filmové hvězdy, ale ty, které přijely na festival, s těmi vždy byla velice příjemná spolupráce," řekla v rozhovoru se Světlanou Witowskou pro pořad Spotlight.

16:46

Režisér Olmo Omerzu s manželkou, hudebnicí Monikou Midriakovou.

Režisér Olmo Omerzu s manželkou, hudebnicí Monikou Midriakovou.
Režisér Olmo Omerzu s manželkou, hudebnicí Monikou Midriakovou. | Foto: ČTK
16:40

První vozy přivezly převážně pořadatele a partnery. V půl páté z automobilu na červeném koberci vystupuje americká herečka Patricia Clarkson, držitelka Zlatého glóbu za výkon v televizním seriálu Ostré předměty. Je jednou z členek hlavní poroty, na festival se vrací po čtyřech letech. Zdraví se s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou z hnutí ANO.

Herečka Patricia Clarkson na červeném koberci.
Herečka Patricia Clarkson na červeném koberci. | Foto: ČTK
16:26

Festival začal v pátek ráno projekcí mongolského dramatu Kéž bych mohl hibernovat o tvrdé realitě ve znečištěném městě Ulánbátaru, kde dospívající chlapec sní o studiu na prestižní univerzitě v zahraničí. Když ale jeho matka odejde pracovat na venkov, musí se postarat o mladší sourozence a upozadit sebe sama.

16:23

Čtyřiatřicetiletá Švédka Alicia Vikander známá z filmů Dánská dívka, Ex Machina nebo jako Lara Croft z akční série podle videoher Tomb Raider dorazila do Karlových Varů už v pátek ráno, kdy se také podepsala prvním fanouškům.

Alicia Vikander dorazila do Karlových Varů v pátek ráno.
Alicia Vikander dorazila do Karlových Varů v pátek ráno. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
16:18

Před festivalové pokladny přišli první fanoušci ve středu okolo poledne, před čtvrtečním ranním zahájením prodeje už jich bylo ve frontě okolo tří stovek a další přibývali. "Přijel jsem ve středu krátce před polednem, udělal jsem si místečko a od té doby čekám," řekl agentuře ČTK například Pavel Dvořák z Prahy.

Na festival jezdí dvacet let, vždy patří k prvním, kdo kupují vstupenky. "Je to taková naše hra tady s děvčaty, kdo přijde dřív," dodal s odkazem na skupinu žen, která ve frontě stála za ním.

Před festivalové pokladny přišli první fanoušci ve středu okolo poledne.
Před festivalové pokladny přišli první fanoušci ve středu okolo poledne. | Foto: ČTK
16:15

S Russellem Crowem se veřejnost ve Varech bude moci potkat ještě v sobotu ve 14 hodin, kdy ve velkém sále Thermalu uvede námořní drama z dob napoleonských válek Master & Commander: Odvrácená strana světa.

V sobotu také dorazí skotský herec Ewan McGregor, známý z filmu Trainspotting nebo jako Obi-Wan Kenobi z Hvězdných válek. V sobotu večer se projde po červeném koberci, převezme cenu prezidenta festivalu a uvede film Druhá šance.

Až na závěr akce pak dorazí poslední hvězda, herečka Robin Wright.

16:13

Crowe i Alicia Vikander převezmou ceny na ceremoniálu v hotelu Thermal, kterého se zúčastní i další známá herečka Patricia Clarkson. Diváci uvidí novou festivalovou znělku, ve které účinkuje předloňský host Johnny Depp, a historický film Královnin gambit právě s Alicií Vikander v hlavní roli.

Slavnost bude paralelně pokračovat také venku před Thermalem, kde postupně vystoupí britská kapela Morcheeba, následně český zpěvák Vojtěch Dyk a ve tři čtvrtě na jedenáct večer také Russell Crowe se svou sestavou Indoor Garden Party. Vše završí ohňostroj.

16:10

Vážení čtenáři, vítejte u přenosu ze zahájení letošního ročníku karlovarského filmového festivalu. První hvězdy dorazí na červený koberec každou chvíli. Kvůli špatnému počasí na ně lidé čekají s deštníky.

Vrcholem by měl být příjezd herce Russella Crowea, který už je ve Varech od středy, a herečky Alicie Vikander. Ta dorazila tento pátek a podle bulvárního listu Expres.cz i oficiálního festivalového webu Kviff.tv ji do hotelu Pupp neplánovaně doprovází manžel, známý hollywoodský herec Michael Fassbender.

Kultura Kultura
30. 6. 2023 16:09
 

Právě se děje

Další zprávy