Gandalf, Magneto, Salieri. Osmdesátiletému Ianu McKellenovi sedí předvádivé role

tst Kultura tst, Kultura
25. 5. 2019 16:19
Publikum jej zná jako Gandalfa z Pána prstenů či padoucha Magneta ze superhrdinské série X-Men. Kariéra anglického herce sira Iana McKellena, který se tuto sobotu dožívá 80 let, však začala na divadelních prknech. Stalo se tak dlouhé dekády před přelomem tisíciletí, kdy měly série Pán prstenů i X-Men premiéru.
Ve filmovém Richardovi III. z roku 1995.
Ve filmovém Richardovi III. z roku 1995. | Foto: ČTK/imago stock&people

Jak překonat nervozitu

Z jedné věci však byl McKellen stále nervózní. Z filmové kamery, z natáčení filmu, které bylo tak odlišné od divadelní práce. Až do filmové verze Richarda III. z roku 1995, kde byl též scenáristou a producentem. Tehdy McKellenovi došlo, že lidé za kamerou tu nejsou od toho, aby herce pomlouvali za jeho zády, nýbrž aby mu pomohli.

"Režisér svým pohledem, kameraman svýma očima, zvukař ušima, maskéři svými barvičkami a kostyméři se vzhledem. Všichni něčím přispívali. A herec byl centrem jejich pozornosti," popisuje McKellen svůj objev.

Kamera i štáb se z nepřítele změnily v přátele. Filmové studio se stalo jedním z míst, kde se Angličan cítil nejpříjemněji. "Tady je divadelní projev namístě," hodnotí McKellen své ztvárnění Richarda III. z roku 1995. "Do jisté míry to platí i o Magnetovi. Gandalf se také předvádí, exhibuje. Takové role mi zřejmě sedí nejlépe."

 

Právě se děje

Další zprávy