Hra o trůny nekončí. HBO dala zelenou pilotnímu dílu nového seriálu, odehrává se před tisíci lety

Reuters Kultura Reuters, Kultura
9. 6. 2018 19:00
Herečka Emilia Clarkeová už avizovala, že natočila svou poslední scénu jako Daenerys.
Bílí chodci pocházejí ze severu, kraje věčné zimy.
Bílí chodci pocházejí ze severu, kraje věčné zimy. | Foto: HBO

Televizní stanice HBO v pátek oznámila, že dala zelenou novému seriálu odehrávajícímu se ve světě Hry o trůny. V této oceňované fantasy půjde o první takzvaný prequel, tedy příběh dějově předcházející tomu, který už diváci znají.

Televize, jež patří do portfolia nadnárodního zábavního konglomerátu Time Warner, zatím objednala pilotní díl. Odehrávat by se měl tisíce let před událostmi z Hry o trůny.

Autorkou projektu, který zatím nemá název, je sedmačtyřicetiletá britská scenáristka Jane Goldmanová - podepsaná pod sérií Kingsman nebo celovečerním filmem Kick-Ass - a spisovatel George R.R. Martin, z jehož série románů Píseň ledu a ohně vychází Hra o trůny.

Pokud budou reakce na pilotní díl vstřícné, HBO nechá natočit celý seriál pod vedením Goldmanové v roli takzvané showrunnerky.

Nový seriál by měl zmapovat "postupný pád světa ze zlatého Věku hrdinů až do nejtemnější hodiny", uvádějí autoři. Ti chtějí konkrétně prozkoumat tajemství v historii znepřátelených rodů fiktivního světadíla Západozemí, ozřejmit původ takzvaných Bílých chodců, občas též nazývaných Jiní, nebo představit legendy ze začátků rodu Starků.

Fanoušci na základě těchto náznaků spekulují, že seriál by mohl ukázat stavbu Zdi, Dlouhou noc nebo představit postavy Azora Ahaie či Krále noci - o tomto veliteli Noční hlídky mladému Branu Starkovi vyprávěla stará chůva.

HBO nový seriál oznámila zhruba rok předtím, než uvede osmou a závěrečnou sezonu Hry o trůny.

Tento seriál získal několik televizních cen Emmy. Jen ve Spojených státech jej sleduje 30 milionů diváků. Náklady na výrobu jsou ale značné, podle deníku New York Times může mít každá epizoda chystané závěrečné řady rozpočet až 15 milionů dolarů.

Například herečka Emilia Clarkeová už avizovala, že natočila svou poslední scénu jako Daenerys Targaryen. "Dalo mi to zabrat," konstatovala.

Zatím není jasné, kdy by se chystaný nový seriál mohl objevit na obrazovkách. Manažeři HBO ale naznačují, že to nebude dřív než alespoň rok poté, co skončí Hra o trůny - tedy nejdříve ve druhé polovině roku 2020.

Spisovatel George R.R. Martin už vloni řekl, že na možných budoucích projektech ze světa Hry o trůny pracuje s alespoň čtyřmi dalšími autory. Bližší informace zatím nesdělil, pouze to, že budoucí tituly se vůbec nemusí odehrávat ve světě Západozemí a že fanoušci se nemusejí setkat s již známými postavami.

Deník New York Times v souvislosti s novým seriálem upozorňuje, že HBO zjevně zkouší taktiku, která fungovala konkurenční stanici AMC. Ta udržela popularitu série Živí mrtví tím, že vytvořila přidružený projekt Živí mrtví: Počátek konce, na úspěch seriálu Perníkový táta zase navázalo Volejte Saulovi.

 

Právě se děje

Další zprávy