Hollywood je ochromený. Herci spustili stávku, dva odešli z premiéry Oppenheimera

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 7. 2023 0:29
Vedení odborového svazu amerických herců a televizních i rozhlasových umělců se ve čtvrtek pozdě večer rozhodlo zahájit stávku. Učinilo tak poté, co se vyjednávači odborů nedohodli s filmovými studii na novém znění kolektivní smlouvy.
Herečka Emily Blunt a její kolega Cillian Murphy v reakci na zahájení stávky opustili čtvrteční londýnskou premiéru filmu Oppenheimer (na snímku).
Herečka Emily Blunt a její kolega Cillian Murphy v reakci na zahájení stávky opustili čtvrteční londýnskou premiéru filmu Oppenheimer (na snímku). | Foto: ČTK / AP

Podle amerických médií krok znamená praktické ochromení Hollywoodu. Herci se přidávají ke scenáristům, kteří už přes dva měsíce stávkují kvůli sporům o platy a pracovní podmínky.

Naposledy USA zažily tuto dvojí stávku v roce 1960. "Asi 160 tisíc televizních a filmových herců začíná o půlnoci stávkovat a spouští první uzavírku napříč průmyslem v Hollywoodu po 63 letech," shrnuje deník The New York Times. Herci stávkují poprvé od roku 2000, doplňuje agentura AP.

Ředitel odborového svazu herců a televizních i rozhlasových umělců Duncan Crabtree-Ireland ve čtvrtek oznámil, že vedení odhlasovalo zahájení protestu několik hodin poté, co vypršel dosavadní kontrakt a selhala vyjednávání se zástupci studií. Rozhodnutí podle něj bylo jednomyslné. "Stávka je nástrojem poslední instance," řekl Crabtree-Ireland.

"Požadujeme úctu. Bez nás nemůžete existovat," vzkázala producentům hlavní vyjednávačka herců Fran Drescher. Herci Cillian Murphy a Emily Blunt v reakci na zahájení stávky opustili čtvrteční londýnskou premiéru filmu Oppenheimer. Stejně tak stávku okamžitě podpořily herečky Margot Robbie a Meryl Streep nebo hvězda Dwayne Johnson známý jako The Rock, vypočítává britská BBC.

Vyjednávači předtím doporučili členům odborů zahájit stávku, a tak se připojit ke scenáristům, kteří od května usilují o vyšší odměny, lepší podmínky pojištění nebo záruky týkající se umělé inteligence. Stejně tak se i herci obávají, že jejich profesi ohrožují stále se vyvíjející nástroje umělé inteligence a že z jejich odměn si čím dál víc ukrajují streamovací platformy.

Američtí scenáristé stávkují už dva měsíce.
Američtí scenáristé stávkují už dva měsíce. | Foto: Reuters

"Po více než čtyřech týdnech vyjednávání svaz producentů, který sdružuje největší studia a platformy včetně Amazonu, Applu, Disney, Netflixu, Sony, Paramountu, Warner Bros Discovery a NBCUniversal, není ochotný nabídnout férovou dohodu na klíčových tématech, která jsou pro vás důležitá," sdělila hlavní vyjednávačka herců Fran Drescher členům ve čtvrtlením prohlášení.

Už stávka scenáristů přiměla televize, aby začaly vysílat populární talkshow ze záznamu, a pro celou sezonu narušila produkci seriálů i natáčení velkorozpočtových filmů. To, že se nyní přidávají herci, znamená prozatímní konec natáčení ve všech hollywoodských studiích. Studia to dostane pod větší tlak, myslí si agentura Reuters.

Odborový svaz scenáristů podpořil protest herců za "smlouvu, kterou si zaslouží", jak uvedl. "Když naposledy naše odbory stávkovaly ve stejnou dobu, herci a scenáristé získali zásadní smluvní ujednání, ze kterých máme prospěch dodnes - tantiémy či penzijní a zdravotnické fondy," uvedly scenáristické odbory.

Časopis Variety.com napsal, že krizového konferenčního jednání se v pondělí zúčastnilo několik nejvýše postavených lidí v branži - šéfka televizní sekce Disney Dana Walden a šéf filmové sekce Alan Bergman, šéf Warner Bros Discovery David Zaslav či výkonný spoluředitel Netflixu Ted Sarandos.

"Velmi mě to znepokojuje. Obor se ještě nestihl zcela vrátit do normálu po pandemii. Tohle je nejhorší možný čas, kdy začít stávkovat," stěžuje si Robert Iger, šéf Disneyho. Podle něj herci ani scenáristé nemají realistická očekávání.

Podle hlavní vyjednávačky herců Fran Drescher naopak právě nyní nadešel správný okamžik. "Pokud se nepostavíme na odpor teď, budeme trpět. Byznysmodel v branži se za poslední roky změnil k nepoznání, akorát naše smlouvy zůstávají stejné. Nevěřím svým očím, když vidím, jak si filmová studia hrají na chudá a pláčou, o jaké přicházejí peníze, když zároveň svým ředitelům vyplácejí stovky milionů dolarů na odměnách. Je to nechutné. Měli by se všichni stydět," dodala Fran Drescher.

Odborový svaz herců a televizních i rozhlasových umělců sdružuje asi 160 tisíc lidí od herců, novinářů, zpěváků a hlasových herců po rozhlasové pracovníky.

Video: Líbají mě i objímají, říká tlumočnice filmových hvězd

"S těmi filmovými hvězdami, které přijely do Karlových Varů, byla vždy velice příjemná spolupráce," řekla v pořadu Spotlight tlumočnice Helena Koutná. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy