V čele Izraele odrazila arabskou invazi. Trailer představuje film o Goldě Meirové

Kultura Kultura
1. 8. 2023 8:03
V říjnu 1973, na nejvýznamnější židovský svátek Jom kipur, vojska Egypta a Sýrie podporovaná dalšími arabskými zeměmi zaútočila na židovský Izrael. O jeho tehdejší ministerské předsedkyni Goldě Meirové vypráví nový hraný film nazvaný Golda. Příští měsíc jej s podtitulem Železná lady Izraele uvedou česká kina. Nyní ho představuje první trailer.
Film Golda - Železná lady Izraele uvedou česká kina 21. září. | Video: Bleecker Street

První premiérku v izraelských dějinách hraje osmasedmdesátiletá držitelka Oscara Helen Mirrenová. Diváci drama uvidí krátce předtím, než si svět připomene 50. výročí začátku jomkipurské války.

Životopisný hraný snímek se zaměřuje na situaci političky, jež podle anotace distributora tehdy stála proti přesile a "zahlcená, paralyzovaná a frustrovaná spory ve svém čistě mužském kabinetu, s malou nadějí na záchranu, čelila bezprostřednímu, evidentnímu a všudypřítomnému nebezpečí".

Tvůrci v čele s padesátiletým izraelským režisérem Guyem Nattivem věnují zvláštní pozornost vztahu Goldy Meirové s tehdejším americkým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem. Toho hraje loňský host karlovarského festivalu Liev Schreiber. "Nezapomeňte, že jsem na prvním místě Američan, pak ministr zahraničí, až pak žid," říká v traileru Meirové. "Nezapomínejte, že my v Izraeli čteme zprava doleva," opáčí na to premiérka.

Další role ztvárnili Francouzka Camille Cottinová, známá z filmů Pařížská blbka a Klan Gucci, nebo Lior Aškenazi, jenž účinkoval v celosvětově známých izraelských seriálech Naši kluci, Údolí slz či Zmizet beze stopy.

Snímek měl v únoru premiéru na festivalu Berlinale, nedávno zahájil letošní ročník Jeruzalémského filmového festivalu, píše server Deadline.com. Tomu režisér řekl, že se zaměřil na temnější stránku izraelských dějin. "Jomkipurská válka je pro Izrael trochu něco jako Vietnam pro Američany," přirovnal filmař s odkazem na to, že ve válce zemřelo okolo 2600 izraelských vojáků, přičemž další tisíce byly zraněny. Ztráty na arabské straně bývají odhadovány mezi 8 až 18 tisíci mrtvými a desítkami tisíci zraněnými.

V pořadí pátá arabsko-izraelská válka bývá nazývána jomkipurská, neboť Arabové útok zahájili v nejsvětější den židovského kalendáře. Izrael tehdy i za pomoci vojenské pomoci z USA odrazil překvapivý útok třikrát tak silné arabské koalice vedené Egyptem a Sýrií, k nimž se v menší míře přidaly jednotky Iráku, Jordánska, Kuvajtu a Spojených arabských emirátů. Válka skončila příměřím vyhlášeným 25. října, tedy po necelých třech týdnech.

Golda Meirová byla premiérkou Izraele v letech 1969 až 1974. Podle americké CNN do smrti nepřestala litovat životů ztracených právě během jomkipurské války, jak její postava říká také v traileru z filmu.

Helen Mirrenová už dvě významné političky hrála. Roku 2006 obdržela Oscara i Zlatý glóbus za ztvárnění britské královny Alžběty II. v životopisném filmu Královna. Méně známý je její portrét Šarloty Meklenbursko-Střelické, manželky britského krále Jiřího III., ve snímku Šílenství krále Jiřího z roku 1994.

 

Právě se děje

Další zprávy