Gentlemani proti kovbojům. Kingsman chystá návrat mladého Bonda moderního věku

Martin Svoboda Martin Svoboda
2. 8. 2017 6:00
Kingsman: Zlatý kruh je pokračování úspěšné jedničky s podtitulem Tajná služba. Vrátí se Taron Egerton i Colin Firth, přibude Halle Berryová a Channing Tatum. Režisér Matthew Vaughn se vždycky projevoval jako velmi inteligentní obchodník s kvalitní zábavou. Snad tedy nepropadne neduhům dvojek - ať už v unylém opakování, nebo naopak v mechanické snaze vše, co se líbilo, nabídnout dvojnásobně.
Filmový nováček Channing Tatum. | Video: YouTube / 20th Century Fox

Britský filmař Matthew Vaughn není spojený s konkrétním žánrem. Coby producent má na svědomí kultovní akční krimi Guye Ritchieho a coby režisér pohádkovou fantasy Hvězdný prach, věkově nepřístupný komiks Kick-Ass a naopak uhlazené retro X-Men: První třída.

Vaughnovým cílem je vždycky jen dokonale uspokojit publikum, kterému tak dobře rozumí. Přestože jsou všechny jeho filmy na pohled jiné, společné mají souznění s trendy a zároveň jejich přetváření. Oddané publikum a dokonce i uznání kritiky si bez problémů našly prozatím vždycky. Naposledy zaujal snímek Kingsman: Tajná služba, kvůli němuž Vaughn odmítl režii dalších X-Menů.

Svérázná teenagerská verze Jamese Bonda nabídla oblíbené herce Colina Firtha, Marka Stronga nebo Samuela L. Jacksona a představila nadějného Tarona Egertona. Společně se pustili do hyperaktivní parodie a zároveň nostalgického vyznání obdivu klasickým špionážním filmům.

Tajné službě se dal vyčíst fakt, že i když si na povrchu hrála s britským gentlemanstvím, smokingy a etiketou, v jádru šlo o ryze "americky" hravý, bezohledně klučičí biják. Někteří diváci byli zklamaní, že nenabídla sofistikovanou satiru, ale pouhou postmoderní hříčku, v níž se do konfliktu dostává láska ke starým žánrům s neschopností brát je vážně. Většina publika to ale vzala. 

O totéž se jistě pokusí i druhý díl s podtitulem Zlatý kruh, jehož upoutávky se ani nesnaží tajit, že Colin Firth, jenž chytil v jedničce kulku do hlavy, samozřejmě přežil a s fešáckou páskou přes oko bude opět mentorem hlavního hrdiny Egertona. Čím méně smyslu to bude dávat, tím lépe. Přidají se k nim Halle Berryová, Julianne Mooreová, Channing Tatum a v mnoha čestných roličkách i další celebrity, třeba Elton John.

Podle upoutávek se zápletka bude týkat střetu britské tajné společnosti z prvního dílu s její americkou sesterskou organizací. Možná jde o pomrknutí na nespokojence, kteří jedničku považovali za málo britskou. Nyní bude organizace Kingsman rovnou zástupcem britské (pop)kultury proti té americké. Gentlemani proti kovbojům. A na roztomilé banalitě těchto klišé stojí celá propagace.

Na Vaughnovi byla zatím pokaždé zajímavá žánrová variabilita a to, že nikdy nerežíroval více než jeden film v jedné sérii. Nedá se tedy odhadovat, jestli propadne neduhům dvojek - ať už v unylém opakování, nebo naopak v mechanické snaze oblíbené nabídnout dvojnásobně.

Jisté je jen to, že Vaughn se doposud vždycky projevil jako velmi inteligentní obchodník s kvalitní zábavou. A že Kingsman: Zlatý kruh vstoupí do českých kin 21. září.

 

Právě se děje

Další zprávy