Tim Cook kritizuje filmy o Stevu Jobsovi. Jsou oportunistické, tvrdí

mad
18. 9. 2015 12:42
Tim Cook byl hostem noční talk show Stephena Colberta a vzpomínal v ní na Steva Jobse, svého někdejšího kolegu a výkonného ředitele Applu. Nové filmy o něm zatím neviděl, zkritizoval však jejich tvůrce za oportunismus. Přístup Steva Wozniaka, spoluzakladatele společnosti, je opačný. Na snímku Steve Jobs režiséra Dannyho Boyla se podílel jako konzultant a z výsledku je nadšen.
Michael Fassbender jako Steve Jobs | Video: YouTube

Praha – Komik a moderátor Stephen Colbert si do svého nového pořadu The Late Show with Stephen Colbert pozval jako hosta Tima Cooka, který je výkonným ředitelem společnosti Apple. Vzpomínal na svého letitého spolupracovníka Steva Jobse a komentoval filmy, které o něm vznikly, píše deník The Guardian.

Colbert o filmech řekl, že přinášejí nepříliš lichotivý obraz o Jobsovi. Na mysli měl drama Steve Jobs režiséra Dannyho Boyla, které bude mít českou premiéru 12. listopadu, a dokument Steve Jobs: Man in the Machine, který má americkou premiéru tento víkend.

Moderátor se poté Cooka zeptal, co si o snímcích myslí. Řekl, že Jobs byl skvělým člověkem, pro kterého chcete podat nejlepší pracovní výkon, a dodal, že spoluzakladatel Applu dokázal "vidět za roh a popsat budoucnost". Filmy neviděl, ale vyjádřil se k nim: "Myslím, že mnoho lidí se snaží být oportunisty, a to nesnáším. Není to hezká součást našeho světa."

Cookův postoj k filmům kontrastuje s přístupem Steva Wozniaka, spoluzakladatele Applu, který se na Boylově snímku podílel jako konzultant a je s výsledkem spokojen. "Byl jsem šokován a udiven, jak moc dobrý film byl ve smyslu profesionální filmařiny. V tomto případě tvůrci udělali práci zasluhující si ceny. Herci byli velmi věrohodní," komentoval Wozniak pro BBC.

Chválou nešetřil: "V předchozích filmech jsem viděl herce ztvárňující Jobse, ale ti mi nedali pocit, že jsem v jeho hlavě a rozumím, co se v něm děje. Tento film toho zcela dosáhl, a to díky skvělému hereckému výkonu, které je zjevně výsledkem skvělé režie."

Steva Jobse v Boylově snímku ztvárnil Michael Fassbender, který se naposledy objevil ve filmu Slow West (2015).

 

Právě se děje

Další zprávy