Pusinky z Česka se líbí i kanadským důchodcům

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 9. 2007 17:55
Jaký ohlas vzbudily v Montrealu film o holkách na cestě
Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Montreal, Praha - Na právě skončený festival v Montrealu si našly cestu i české Pusinky, snímek Karin Babinské tu soutěžil v sekci debutů. Cenu za první film si nakonec neodnesl, ale získal si pozornost i dobré ohlasy.

Soutěž debutů vyhrál španělský snímek La Caja od Juana Carlose Falcona, druhé místo obsadily mexické Malos Habitos, třetí pak čínské Dong Sun. Zvláštní uznání připadlo ruskému Wind Man.

"Cenu jsme bohužel nedostali žádnou, ale festival byl moc fajn," říká režisérka, která do Montrealu přiletěla minulou středu a oceňuje zejména dobrou atmosféru. "Všichni chtěli komunikovat."

Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Celkem se film na festivalu promítal čtyřikrát, jeho projekce doprovodila i režisérka, kameraman Martin Douba a herečka Sandra Nováková. "Vždy bylo plno, někdy lidi ty dvě hodiny i stáli a ani nedutali. Reakce byly fajn - trochu zaskočené jako vždycky, ale pak byl potlesk a chodili k nám jednotliví diváci, gratulovali nám a říkali své pocity. V publiku byl vždycky někdo ze zde žijících Čechů," vypráví Babinská.

Režisérku zaujalo, že její film si nenechala ujít řada důchodců. "Mají tu víc času a peníze jít do kina, protože lístky jsou tu celkem drahé. Tak Pusinky vidělo asi nejstarší publikum, co kdy vůbec. Až jsem ty staroušky někdy litovala, na co se to vydali, ale naštěstí to unesli."

Přesto podle režisérky byli otevřeností filmu někteří diváci šokováni. "Ať už obyčejní návštěvníci kina, tak festivaloví hosté. Hodně filmových kritiků se se mnou o tom bavilo," říká Babinská. Film prý zaujal i slovutného autora Vincenta Musetta z  New York Post, který s Babinskou udělal na festivalu rozhovor.

Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

V neděli krátkou pochvalnou recenzi vydal i prestižní magazín Variety, který oceňuje právě jeho otevřenost. "Pusinky vstupují tam, kam se většina hollywoodských teenagerských filmů bojí - do explicitního popisu sexuálního probuzení a adolescentního dovádění," píše Variety.

Časopis oceňuje i herecké výkony ústřední trojice: "Babinská vytahuje ze svých nahých hereček upřímnost a odvahu," dodává a jmenovitě zmiňuje především Petru Nesvačilovou.

Pusinky vzbudily pozornost i na montrealském filmovém trhu. "Oslovilo mě několik distributorů, tak dostali DVD a uvidíme," říká Babinská. Na festivalu stihla i pár filmů: "Je to jako všude, některý jsou fajn a na některý se nedá moc dívat a u některých se dobře spí."

Montreal je kromě torontského festivalu, který začíná ve středu, největší kanadskou přehlídkou, přesto se podle Babinské potýká s nedostatkem financí.

"Je to daň za jeho nezávislost, která spočívá v originálním výběru filmů z celého světa, které opravdu nejsou ve středním proudu," soudí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy